Rugsėjo 22-oji yra minima Diena be automobilio. Pirmą kartą ši akcija buvo surengta Prancūzijoje 1998 metais. Jau 2000 metais tokia pati akcija buvo surengta 760-yje Europos miestų. Nuo 2001 metų prie šios akcijos prisideda ir Lietuva. Nuo tada rugsėjo 22-oji paskelbta Tarptautine diena be automobilio. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto įtaką aplinkai ir žmonių sveikatai, patiems prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo. Lietuvos miestuose aplinka ypač užteršta nuo daugybės senų (10–15 m. senumo) automobilių. Be to, ne mažesnė problema ir eismo saugumas. Lietuvoje avarijose žūsta gerokai daugiau žmonių nei kitose Europos šalyse. Tad ir šiauliečiai palaikydami gražią iniciatyvą bent šią dieną mieste ketina išsiversti be automobilio, ieškoti kitokių susisiekimo priemonių – eiti pėsčiomis, važiuoti dviračiu ar vykti miesto transportu.

Elė: „Tiek automobilių, kad sunkiai praeiti galima pėstiesiems“
– Nesuprantu žmonių. Kai sėdžiu ir laukiu autobuso, vykstančio į sodą, matau, kaip tuo tarpu važiuoja koks dešimt automobilių ir juose tik po vieną žmogų. Kur jie važiuoja, ką jie veža? O ir daugiabučių namuose tiek automobilių, kad sunkiai praeiti galima pėstiesiems. Manau, kad tas pats bus ir minint Dieną be automobilio, nes žmonės nesusipranta. Be to, pastebiu, kad ir viešuoju transportu važiuoja labai mažai žmonių, nes visi turi savo automobilį. Tačiau kodėl negalima paėjėti ar pasiimti dviratį? Nejau žmonės taip tingi pajudėti? Gal labai jau skuba visi...

Algirdas: „Viešuoju transportu naudojuosi, tačiau ne kiekvieną dieną“
– Aš naudojuosi viešuoju transportu, tačiau ne kiekvieną dieną pavyksta tai padaryti. Dieną be automobilio, kai yra darbo diena, sunkiai galima tą akciją palaikyti, nes man reikia darbo reikalais važinėti po visą Lietuvą, tai viešuoju transportu tokiu atveju jau neprivažinėsi. Antraip sugaiščiau daug laiko, o ir darbai būtų nepadaryti.

Albina: „Kiemuose pilna mašinų“
– Mano pagrindinė transporto priemonė yra dviratis, todėl galima sakyti, kad visada palaikau akciją „Diena be automobilio“. Su dviračiu važiuoju ne tik mieste, bet ir iki Rėkyvos ežero. Iš esmės manau, kad tai labai graži akcija, be to, juk visiems labai smagu pajudėti. Kai valau kiemus, matau, kad juose pilna mašinų. O tai reiškia, kad daug ir važiuojančių jais.

Genovaitė: „Pagyvenusiems žmonėms tinka ir viešasis transportas“
– Kadangi Šiauliuose yra dviračių takas, tai kas turi dviračius, gali važinėti jais ir taip prisidėti prie akcijos. Pagyvenusiems žmonėms kiek sunkiau, bet mes naudojamės viešuoju transportu ir taip kartu prisidedame prie akcijos be automobilio. Tuo labiau kad dabar yra naujų autobusų, kuriais net ir smagu važinėti.

Laura ir Aurimas: „Palaikome akciją Diena be automobilio“
Laura: Aš važinėju tik viešuoju transportu, tad visada palaikau akciją „Diena be automobilio“. Bet kuriuo atveju pritariu šiai idėjai, kad reikia bent vieną dieną visiems išeiti į gatves be savo automobilio. Mes mažai judame, daug laiko praleidžiame dirbdami prie kompiuterių, todėl manau, jog visiems reikėtų sėsti ant dviračio ir pajudėti.
Aurimas: Manau, kad reikia padėti žemei bent vieną dieną išsivalyti, todėl prisidėsime prie šios gražios akcijos ir galbūt ketvirtadienį į darbus vyksime su dviračiais, kad ir pasipuošę kostiumu.

Gediminas: „Idėja mieste mažinti automobilių skaičių – graži“
– Kaip tik šiandien išėjau pasivaikščioti į miestą, tai galima sakyti, kad kartais švenčiu dieną be automobilio, tačiau ne visada pavyksta. Jei, pavyzdžiui, tą dieną žmogus nusipirks šaldytuvą ir jį norės parsivežti namo, tai ką tada reikės daryti. Negi pėsčias ar viešuoju transportu jį veš į namus. Kai reikia važiuoti su mašina, tai reikia. Manau, jog pati idėja mieste mažinti automobilių skaičių – graži, tačiau Dieną be automobilio kaip ir bet kurią kitą, manau, mieste bus pilna automobilių.

Asta ir Gintaras: „Esame važinėjimo dviračiais fanai“
– Nežinojome, kad tokia diena yra minima rugsėjo 22-ąją. Nors kažką esam girdėję. Dabar tikrai pasistengsime dalyvauti akcijoje ir tą dieną mieste važinėti su dviračiais. Esame važinėjimo dviračiais fanai, bet kartais ir mašinos prisireikia. Manome jog tokios dienos pamąstymui labai reikalingos kiekvienam.

Elvyra: „Juokas ima, kad net kelių šimtų metrų žmonės nepaeina“
– Aš siūlyčiau ne vieną dieną, o kai tik yra galimybė, visą laiką važinėti mieste viešuoju transportu, o ne savo automobiliu. Juokas ima, kad net kelių šimtų metrų žmonės nepaeina, o važiuoja  autobusais ar savo mašina. Daug kas ir į darbus, kurie visai šalia namų, vyksta automobiliu. Tačiau kai geras oras, galima ir dviratį išsitraukti. Pati naudojuosi viešuoju transportu, o kur galiu, einu pėsčia.

Augustas: „Šiandien be mašinos sunku išsiversti“
– Viena diena be automobilio gal ir gerai, bet paprastai automobilis padeda greičiau išspręsti rūpimus klausimus. Jei, pavyzdžiui, man reikėtų eiti pėsčiam nuo vieno miesto galo iki kito, tai aš labai ilgai užtrukčiau. Tačiau sportuoti – sveika. Aš ir pats dažnai važinėju dviračiu. Tačiau kai šiandienos tokie gyvenimo tempai, be mašinos niekas ir nebeišsiverčia.

Evelina: „Visi gali bent vieną dieną nevažiuoti savo automobiliu“
– Aš pati nevairuoju automobilio, mėgstu daug vaikščioti, esu ir už ekologiją, kad kuo švaresnis miestas būtų. Džiaugiuosi, kad mieste yra organizuojamos tokios akcijos, todėl skatinčiau ir kitus prisidėti ir bent vieną dieną nevažiuoti savo automobiliu, kad miestas būtų švaresnis. Tačiau nė vieno nepriversime, todėl kiekvienam reikia sąmoningumo ir širdies gerumo bei patiems jausti bendruomeniškumą.

Stasys: „Visada po miestą keliauju autobusu“
– Aš neturiu automobilio, todėl visada po miestą keliauju autobusu. Manau, kad kai yra skelbiama Diena be automobilio, reikėtų ją minėti. Nes dabar keistai atrodo, kai viena šeima turi du ar net tris automobilius. Kam jų tiek reikia? Manau, kad žmonės yra išlepę, nes autobusuose važiuoja vos po 2–3 žmones. Kai yra pikas, negali net autobusai pravažiuoti, kiek daug tų automobilių. O dar dejuojame, kad blogai gyvename. Atvirkščiai – net labai gerai gyvename.

Alvydas: „Aš labai daug vaikštau“
– Visada palaikau tokias akcijas. Manau, kad visi gali prisitaikyti ir bent tą dieną vaikščioti pėsti. Aš labai daug vaikštau, viešuoju transportu kiek rečiau tenka pasinaudoti. Vasarą labai smagu keliauti dviračiu, tačiau gaila, kad Šiauliuose ne visur yra įrengti dviračių takai. Iki centro yra kaip atvažiuoti dviračiu, tačiau pačiame mieste jau susidaro keliavimo dviračiu sunkumai.

Į viršų