Šiltomis vasaros dienomis, ypač atostogaudami, kur kas daugiau laiko praleidžiame gamtoje. Kai termometro stulpelis rodo, o kūnas jaučia aukštesnę aplinkos temperatūrą, nelabai norisi į pilvus kimšti sunkiai virškinamus cepelinus ar karštas sriubas. Štai kodėl vasara yra kone pats tinkamiausias metas keisti mitybos įpročius ir stengtis maitintis sveikiau. Dabar yra metas, kai gamta mums siūlo begales šviežių uogų, daržovių ir sultingų vaisių. Taigi, šią popietę nutarėme pasiteirauti mūsų miesto gyventojų, ar vasaros metu jiems pavyksta maitintis sveikiau.

Gražvyda: „Vasarą valgome mažiau mėsos ir daugiau daržovių“
– Nežinau, kiek pasilieku, tiek užtenka. Reikia pasiskaičiuoti išlaidas ir žiūrėti, ką gali nusipirkti. Vasaros metu gal mažiau mėsos valgau, daugiau daržovių, vaisių. Pasirinkimas parduotuvėse ir turgeliuose didelis, taip kad galima gyventi gerai, tik reikia pinigėlių daugiau turėti. Pati nieko nebeauginu, mano daržovių auginimo laikai jau praėjo. Bet taip, sutinku, vasarą maitinamės sveikiau.

Vladas ir Vladas jaunesnysis: „Mums nėra skirtumo“
– Šiaip nelabai, mums nėra skirtumo. Mes šeima visuomet perka tuos pačius maisto produktus tiek vasarą, tiek žiemą. Na, mes čia ne vietiniai, Šiauliuose tik atostogaujame. Aišku, valgome daugiau ir įvairesnių daržovių, salotų, vaisių. Na kažkaip nesinori vasarą sunkaus maisto.

Laimutė: „Aš ir taip visą gyvenimą sveikai maitinuosi!“
– Tiesą pasakius nelabai – aš ir taip visą gyvenimą sveikai maitinuosi! Nieko sunkaus nesinorėjo, nei kai buvau jauna, nei dabar, o ypač vasarą. Nors ne, lašinukų kartais suvalgau – skrandžiui geriau. Vasarą tampame žolėdžiais – ir anūkai, ir dukra turi daugiau pasirinkimo. Pas mus čia nieko nėra, nei tie vaisiai kažkokie ypatingi, nei ką.

Sigita: „Valgome daugiau daržovių“
– Savaime aišku, taigi valgome kur kas daugiau daržovių – kaip tik pomidorų pati parsinešu. Taip, manau, kad maitinamės tikrai sveikiau, valgome žymiai daugiau žalumynų. Gaila, kad patys neauginame, nes gyvename bute.

Rimas: „Nelabai apie tai susimąstau“
– Gal kam ir pavyksta. Žinote, tiesą pasakius aš labai apie tai nesusimąstau, valgau viską tą patį. Tiesa, daugiau daržovių, aišku, vaisių. Turiu sodybą, tai auginu savas įvairias daržoves, obuolius. Taigi, sąlyginai gal ir sveikiau.

Jūratė: „Stengiamės valgyti daugiau uogų“
– Vasaros metu reikia naudotis progomis ir valgyti daugiau žalumynų. Aišku, kad reikia daugiau uogų, daržovių. Šeimoje stengiamės daugiau uogų valgyti. Savo neauginame, perkame parduotuvėje.

Vladas: „Žinoma!“
– Tai! Avietės, mėlynės, riešutai, ar nesveika? Auginame namie daržoves, tiksliau, žmona mano Adeliukas viską augina ir prižiūri. Visokių grybų, kaip tik voveraičių esame prisirinkę. Taip, maitinamės sveikiau. Matot, kaip gerai atrodau!

Stanislava: „Vasarą maitinamės tikrai sveikiau“
– Žinoma, kad vasarą geriau ir sveikiau maitintis. Vasarą juk ir uogos, daržovės, grybai. Žiemą jau ne. Anksčiau, kai sodybą turėjome, tai patys viską augindavome, po to persikėlėme į Šiaulius. Ir dabar jau amžius nebe tas. Bet sutinku, vasarą maitinamės tikrai sveikiau.

Vytenis: „Nebūtina visko pirkti iš parduotuvių“
– Na, ką čia pensininkui… Kadangi turiu šiokią tokią sodybą, tai turime savų žalumynų. Mano amžius jau toks, kad nebepalakstysi, bet patys kol kas dar prisiduriame daržovių. Aišku, bulvių neauginame, gyvulių irgi nėra. Bet nebūtina visko pirkti iš parduotuvės.

Algimantas: „Namuose lengviau prisižiūrėti“
– Man pavyksta, nes vasarą daugiau būnu namie, o namie galima prisilaikyti. Man, kai prasideda darbymetis, kelionės, tai neįmanoma. Tai mašinoje, tai viešbutis, darbas, todėl tenka pirkti parduotuvėse, o namie sąlygos žymiai prieinamesnės. Dar pasivaikščioti galima išeiti, o kai išvažiuoji kur, tai ką toje mašinoj pajudėsi.

Raimundas: „Labai noriai valgau tai, ką pats užsiauginu“
– Taip, žinoma, kad vasarą lengviau sveikai maitintis – daržovių daugiau. Jas auginu pats ir labai noriai valgau tai, ką užsiauginu. Tai ir cukinijos, agurkai, pomidorai, dar visokios daržovės, vaisiai. Taip kad vasarą maitinuosi tikrai sveikiau.

Deimantė: „Rytą geriu vaisių ir daržovių kokteilius“
– Taip! Kadangi studijuoju Vilniuje, tai bendrabutyje sveikai maitintis yra pakankamai sudėtinga. O namuose lengviau. Va mamos avižiniai sausainiai, pomidorai, rytą geriu vaisių ir daržovių kokteilius. Tik dabar geriu kavą, nes dar neatsibudau…

Į viršų