Jau visai netrukus, rugpjūčio 5 dieną, Brazilijos mieste Rio de Žaneire prasidės vasaros olimpinės žaidynės, kurios tęsis iki rugpjūčio 21 dienos.

Šioje olimpiadoje Lietuvai atstovaus rekordinis šiauliečių skaičius – net septyni sportininkai. Į Rio Lietuvos garbę ginti vyks dziudo imtynininkė Santa Pakenytė, baidarininkai Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas, vidutinių nuotolių bėgikė Eglė Balčiūnaitė, maratonininkė Rasa Drazdauskaitė ir parolimpiečiai lengvaatlečiai Mindaugas Bilius bei Jonas Spudis.

Tad kol mūsų miesto sportininkai aktyviai ruošiasi svarbiausioms savo gyvenimo varžyboms, pakalbinome kelis jų trenerius ir sužinojome, kokiomis nuotaikomis artėjant olimpiadai gyvena jie ir jų auklėtiniai, bei išsiaiškinome, kaip jaučiasi treneris paruošęs olimpietį.

A. Lankas: „Toks startas gali pasitaikyti tik kartą gyvenime“
Olimpiečiai A. Lankas ir E. Ramanauskas Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse varžysis dviviečių baidarių 200 m varžybose. Pasak baidarininkų trenerio Antano Lanko, tiek jis, tiek jo auklėtiniai jau seniai gyvena olimpinėmis nuotaikomis, o artėjant olimpiadai jis net pradėjo jausti nerimą: „Kažkaip jaučiu nerimą, gal dėlto, kad tai labai atsakingas startas ir galbūt gyvenime toks startas pasitaikys tik kartą. Tad aišku, jog norisi, kad jis būtų sėkmingas. Bet kaip viskas susiklostys dabar sunku pasakyti.“

A. Lankas džiaugėsi, kad pasiruošimas svarbiausioms gyvenime varžyboms vyksta sklandžiai.

„Šia savaitę Aurimas ir Edvinas tikrinosi sveikatą. Labai džiugu, kad šį kartą rodikliai buvo geresni nei praėjusį kartą. Gaila tik, kad dabar jau rimtesnių varžybų iki olimpiados neturėsime. Nors praėjusį savaitgalį Trakuose vyko „Galvės regata“, tačiau ten neturėjome rimtų priešininkų ir negalėjome rimtai pasitikrinti jėgų. Aurimas ir Edvinas triumfavo savo rungtyje, bet juk savaime suprantama, kad tokios varžybos – ne olimpiada. Olimpiadoje visi nori pasirodyti kuo geriau ir garantuoju, kad ten silpnų priešininkų nebus“, – sakė A. Lankas.

Olimpiečių treneris atskleidė, kad olimpinėse žaidynėse užimta 1–8 vieta Lietuvoje prilygsta prizinei vietai. Anot jo, A. Lankui ir E. Ramanauskui yra iškeltas tikslas olimpiadoje pelnyti 5–8 vietas. Tačiau kaip sportininkams seksis įgyvendinti tikslus, pasak trenerio, dabar sunku pasakyti.

„Žinot, kiekvieno trenerio tikslas yra paruošti olimpietį, o sportininko – būti olimpiečiu. Mes apie olimpiadą pradėjome galvoti pernai. Tačiau jeigu kalbame apie praėjusį sezoną, tai jo pradžia buvo sėkminga, nes Europoje buvome treti. Deja, paskui visas kortas sumaišė Aurimo trauma. Tad kažką planuoti yra labai sunku“, – teigė A. Lankas.

Vis dėlto A. Lankas neslėpė, kad dabar labiausiai džiaugiasi, jog savo auklėtinių pasirodymą galės matyti  gyvai, o ne televizoriaus ekrane. Į Rio de Žaneirą olimpiečių treneris vyks kaip specialistas ir  A. Lanko ir E. Ramanausko startus stebės kaip žiūrovas: „Su vaikinais galėsiu susitikti tik, kai susiskambinsime. Gyvensiu ne olimpiniame kaimelyje, o atskirai ir nei sutikti, nei išleisti jų komandos negalėsiu. Tačiau svarbiausia, kad būsiu netoli jų ir visokeriopai juos palaikysiu.“

S. Kulikauskas: „Mūsų nuotaikos kovinės“
Pirmosios Lietuvos istorijoje olimpinį kelialapį iškovojusios dziudo imtynininkės Santos Pakenytės treneris Stanislovas Kulikauskas atskleidė, kad laukiant olimpiados tiek jo, tiek jo auklėtinės nuotaikos – labai geros.

„Santa intensyviai ruošiasi olimpiadai. Neseniai parvažiavome iš Bulgarijos, pirmadienį keliaujame į Vokietiją, kur vyks paskutinė stovykla. Į Rio de Žaneirą Santa išvyksta rugpjūčio 8 dieną, o rugpjūčio 12 dieną jau kovos. Mūsų nuotaikos puikios, kovinės, tad stengsimės parodyti kuo geresnį rezultatą“, – apie tai, kokiomis nuotaikomis gyvena artėjant olimpinėms žaidynėms, kalbėjo S. Kulikauskas.

Pasak S. Kulikausko, S. Pakenytei yra iškeltas tikslas olimpiadoje užimti 5–8 vietas. Tačiau jeigu pasisektų burtai, kurie lemia praktiškai 70 proc. šių varžybų rezultato, gali būti, kad pavyks iškovoti ir medalį.

„Dabar jaučiuosi „aukštumoje“. Nesuklysiu pasakydamas, kad kiekvieno trenerio svajonė išauginti sportininką iki olimpinių žaidynių. Tą svajonę man pavyko įgyvendinti. Žinoma, Santos svajonė dalyvauti pačiame didžiausiame sporto renginyje taip pat išsipildė. Tiesa pasakius, aš prieš kokius 7–8 metus sakiau, kad Santa yra ta sportininkė, kuri per 50–100 metų užauga tik kartą. Jos duomenys yra labai puikūs ir tokį žmogų surasti tikrai labai sunku. O paruošti taip pat nelengva“, – prisipažino olimpietės treneris.

Deja, S. Kulikauskas savo auklėtinės pasirodymą galės stebėti tik televizoriaus ekrane, nes dėl finansinių sumetimų į olimpiadą jis nevyks. Šalia S. Pakenytės Rio de Žaneire bus kitas Lietuvos tautinio olimpinio komiteto deleguotas treneris. Ir nors S. Kulikauskas neslepia, kad savo auklėtinei olimpinių žaidynių metu tikrai turėtų ką patarti ir kuo padėti, tačiau per daug nenusimena ir pasikliauja kitu treneriu, kuris jai padės. „Santa yra labai stabiliai psichologiškai nusiteikusi, nebijo nė vienos varžovės. Tad tikiu, kad ją išvesti iš pusiausvyros nelabai kam nors ir pavyks“, – sakė S. Kulikauskas.

2016 07 22 06

Pasak S. Kulikausko, S. Pakenytei yra iškeltas tikslas olimpiadoje užimti 5–8 vietas, tačiau tiki, kad sportininkei gali pavykti iškovoti medalį.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų