Renginiai, skirti Valstybės arba Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai, sudomino ne vieną šiaulietį. Akivaizdu, kad ne tik seneliai, bet ir jauni žmonės nėra abejingi didingai tautos praeičiai. Šventiniai koncertai, lankininkų turnyrai, karių priesaikos – visa tai neišvengiamai nukelia į praeitį ir skatina susimąstyti apie dabartį. Šiauliečiai sako, kad jiems rūpi valstybinės šventės, tačiau pastebi, kad žmonės nebe tokie patriotai kaip anksčiau. Todėl vaikus skatina dar mokykloje labiau domėtis istorija. Anot jų, meilę gimtinei įskiepyti galima, tik reikia labiau pasistengti. Kitaip tariant, vaikai turi matyti, kaip valstybinės dienas mini tėvai. Tuomet užaugę jie ir toliau tradicijas perduos iš kartos į kartą.

Rytis: „Apie tai negalvoju“
– Aš daug dirbu, todėl apie šventes neturiu laiko galvoti. Kadangi esu labai užsiėmęs, nėra laiko dalyvauti mieste organizuojamuose renginiuose. Tiesiog man malonu žinoti, kad gyveno toks Lietuvos karalius Mindaugas, ir to užtenka.

Sigitas: „Galimybę visiems susitikti“
– Važiuojame į kaimą, vakare visi susirinkę giedame himną,iškeliame Lietuvos Trispalvę. Manau, kad jaunimas taip pat švenčia valstybės šventes. Tik galbūt jie švenčia įdomiau, daugiau juda. Daug kas priklauso ir nuo amžiaus bei gyvenimo būdo.

Aušra: „Nėra labai reikšminga diena“
– Mes valstybines šventes švenčiame, bet jeigu gyvenčiau Lietuvoje, galbūt jos būtų reikšmingesnės ir švęstumėme kitaip. Žinome, kad Mindaugas buvo Lietuvos karalius. Tačiau negaliu pasakyti, kad Valstybės diena man daug reiškia. Vis dėlto turbūt tą dieną eisime į „Laiptų galeriją“, nes ten yra žymaus dailininko parodos atidarymas.

Bronislovas: „Labiau laukiu gimtadienio“
– Kai esi tokių metų, kokios čia šventės gali rūpėti. Svarbiausia, reikia Dievui dėkoti, kad dar gyvename. Liepos devintą bus mano gimtadienis, tuomet man tikrai bus daug didesnė šventė, nes Dievas mane laiko taip ilgai.

Egidijus: „Nepriklausomybę, didybę“
– Per šventes dirbsiu. Tačiau Valstybės diena man siejasi su nepriklausomybe, Lietuva, didybe, kunigaikštyste. Manau, kad šiandien žmonės tautiškumo nebevertina taip, kaip anksčiau. Kai pakalbu su vyresnio amžiaus žmonėmis, visi pradeda ruso pasiilgti. O man tai atrodo labai keista.

Virginija: „Tai mūsų istorija“
– Tai mūsų istorija, todėl Valstybės diena negali būti nesvarbi. Kadangi mano sūnėnas yra Mindaugas, tai dažniausiai važiuoju pas mamą. Ten visi susirenkame, einame į miestelyje organizuojamos renginius. Su šeima, draugais visada smagiau švęsti negu vienai.

Ernesta: „Diena siejasi su lietuvybe“
– Mindaugas  padėjo valstybei pagrindą. Manau, kad kiekvienam lietuviui tai turėtų būti svarbu, o jeigu kam nors ši diena nieko nereiškia, vadinasi, dar turime kur pasistengti. Reikėtų labiau domėtis savo šalies istorija. Turbūt į tai didelį indėlį įdeda mokyklos, tačiau ir šeima turėtų įskiepyti pagarbą savo šaliai, skatinti lietuvybę.

Saulius: „Svarbu nepamiršti istorijos“
– Tai pirmas Lietuvos karalius, mūsų istorija. Todėl tą dieną stengiamės dalyvauti renginiuose, Mišiose. Norisi, kad jaunimas žinotų, kokia tai šventė, kad nepamirštų istorijos. Reikia jaunimui priminti tautos praeitį, kad jie ne tik žinotų, jog yra tokia šventė, bet ir patys dalyvautų renginiuose, pajustų tą dvasią.

Imantas: „Man neaktualu“
– Nepasakyčiau, kad švenčiu. Galbūt todėl, kad niekas nepasiūlo ką įdomaus nuveikti. O renginiai, kurie vyksta mieste, manęs nelabai domina. Jei atvirai, mane labiausiai džiugina tik tas aspektas, kad yra nedarbo diena. O kai yra laisvadienis, tai ne šventę šventi, bet užsiimi kažkuo kitu.

Vilija: „Išgyvenu savyje“
– Nešvenčiu, tik galbūt pagalvoju apie istorijos pamokas, kaip jas mums dėstė nuoširdus ir geras mokytojas. Šiaip, viską laikau savo viduje, kažkaip nesistengiu suteikti išraišką šventimui. Pagalvoju, kad tai Lietuvai svarbi diena, ir tiek. Apskritai, kas kaip sugalvoja, taip ir švenčia. Manau, kad visi būdai yra geri, nes švęsdamas pats kitiems parodai, kad reikėtų pagalvoti apie praeitį.  

Eglė: „Nesureikšminu“
– Valstybei galbūt tai labai svarbi šventė, bet man nėra labai ypatinga, nesureikšminu tos dienos. Šaunu tik galbūt todėl, nes aš labai mėgstu karūnas. Esu pasidariusiu karūną ir tai man smagu. Žaidimo principu visai smagu sužaisti su tuo. Kai vaikštau po dvarus visada pagalvoju, kaip anksčiau gyveno karaliai, kunigaikščiai. Galbūt ir pati norėčiau gyventi pilyje, tik turbūt reikėtų daug tvarkytis.

Gintas: „Graži šventė“
– Visada buvo labai graži tradicija giedoti himną. Iš pradžių, kai tai buvo tik naujovė, stengdavomės net ir mašinoje įsijungti radiją ir sugiedoti su visais. O vaikai dalyvauja moksleivių Dainų šventėje Vilniuje. Manau, kad pagarba istorijai ateina iš šeimos, todėl tautiškumą reikia puoselėti.

Į viršų