Prieš 145-erius metus – 1871 m. birželio 12 dieną – Šiauliuose gimė Viktoras Baranauskas, pasaulyje žinomas kaip Viktoras Dovydas Breneris (Victor David Brenner; mirė 1924 m. balandžio 5 d. Niujorke).

V. D. Breneris –  Lietuvos skulptorius, raižytojas, medalistas, gyvenęs ir kūręs Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Per savo karjerą skulptorius sukūrė daugiau nei 125 medalius, herbus ir portretus. Vienas iš žymiausių Brenerio darbų – JAV vieno cento moneta.

Pernai Šiaulių menininkus pakvietus dalyvauti meninių akcentų kūrimo plenere dizaineris Vilius Puronas ir skulptorius Vytautas Tallat-Kelpša pasiūlė, kad vienas iš Šiaulių miesto meninių akcentų galėtų būti didžiausia pasaulyje „1 JAV cento“ moneta.

Pasak V. Purono, vadinamasis Linkolno centas, ant kurio yra mažytės raidelės V. D. B. – užkariavo net Visatą. Tad, kai mūsų mieste bus pastatyta milžiniška vieno JAV cento moneta, pagerbiant jos autorių šiaulietį, šis meninis akcentas apie mus primins ir amerikiečiams, ir iš Naujosios Zelandijos atvykusiems turistams, ir rusams, ir marsiečiams.

Talentingas šiaulietis emigravo
V. D. Breneris gimė vietinių žydų litvakų šeimoje Šiauliuose kaip V. Baranauskas. Jo šeima jau nuo senų laikų vertėsi graviravimu ir antspaudų gamyba. Būdamas vos dešimties, jis pradėjo mokytis šio amato iš savo tėvo. O kai Viktorui sukako šešiolika metų, jis paliko gimtuosius namus ir tapo juvelyro mokiniu.

Sulaukęs 18 metų pradėjo verstis kaip graviruotojas. Jo talentas vertė pavydėti kolegas, kurie pasistengė, kad šis būtų ištremtas į Sibirą – trėmimas susijęs su žydiška V. D. Brenerio kilme.

Tremtis būtų nutraukusi menininko karjerą, tačiau jam su broliu ir seserimi pasisekė pabėgti.

Taigi 1890 m. būdamas devyniolikos Viktoras emigravo į JAV. Pirmiausia jis įsikūrė Niujorke, pakeitęs pavardę iš Baranausko į Brenerį. Netrukus įstojo į Cooper Union koledžą, kur studijavo vakarinėse klasėse menus. V. D. Breneris greit išmoko anglų ir prancūzų kalbas, tad jam buvo patikėta sukurti Bethoveno profilį Niujorko muzikinės tarybos medaliui.

1898 m. Viktoras pradėjo studijuoti Paryžiuje pas garsųjį Rodeną kartu su žinomu Prancūzijos medalistu Oscar Roty meno mokykloje Académie Julian. Ten jis pristatė vieną iš pirmųjų savo darbų ekspozicijų. 1900 m. pasaulinėje parodoje už jo darbus jam buvo įteiktas apdovanojimas. Tad V. D. Brenerio kaip skulptoriaus ir medalininko talentas neliko nepastebėtas.

Inicialai – ant Linkolno peties
Iš Prancūzijos V. D. Brenneris grįžo 1906 metais jau kaip vertinamas medalių kūrėjas, kuriam priklauso daugiau nei 70 medalių ir iškabų lentelių autorystė. Buvo surengta jo darbų paroda.

1908 m. Viktoras vedė Aną Reeb ir gavo labai svarbią užduotį – sukurti bareljefą Linkolnui atminti. Kai Viktoras užbaigė plokštę su Linkolno atvaizdu, tuometinis JAV prezidentas Teodoras Ruzveltas apsilankė jo studijoje ir pozavo medaliui, kuris buvo skirtas Panamos kanalui. Čia JAV prezidentas ir atkreipė dėmesį į bronzinį Linkolno bareljefą ant sienos, kuriuo liko sužavėtas.

Tuomet V. D. Breneris T. Ruzveltui pasisiūlė sukurti ne bareljefą, o būtent piniginę monetą Linkolnui atminti. Viktoras norėjo išgraviruoti Linkolno portretą ant pusės JAV dolerio monetos, tačiau monetų kalyklos direktorius informavo, kad pagal galiojančius įstatymus tik dvi monetos – vieno cento ir penkių centų gali būti keičiamos. Taigi vieno cento moneta su Linkolno atvaizdu pirmą kartą pinigų kalykloje nukalta 1909 metais.

Be to, kai V. D. Breneris persiuntė JAV monetų kalyklos vadovui Linkolno cento modelį, ant projekto buvo pilna skulptoriaus pavardė. Tačiau JAV monetų kalyklos vadovas nusprendė autoriaus pavardę pakeisti inicialais. Skulptorius įkomponavo savo inicialus „V. D. B“ monetos reverso apačioje tarp kviečių varpų.

Iš pradžių Viktoras iš viso nenorėjo įrašyti savo vardo ar inicialų, tačiau vėliau sprendimą pakeitė motyvuodamas tuo, kad autorius privalo prisiimti atsakomybę už savo darbą. Inicialų tradicija buvo smarkiai kritikuojama ir jos buvo atsisakyta 1909 m. viduryje, dar pirmaisiais V. D. Brenerio vieno cento monetos apyvartos metais. Tai buvo pirmoji JAV istorijoje moneta, kurioje iškaldintas prezidento atvaizdas. Tačiau jau nuo 1918 m. inicialai yra matomi Linkolno biusto apačioje, peties viduryje. Tokį Linkolno centą matome ir 1959 m., išskyrus tai, kad pakeistas reversas bei jame vaizduojamas Linkolno memorialas.

Pavardę pakeitė dėl dviejų priežasčių
Beveik visi šaltiniai tikina, kad V. D. Brenerio pavardė buvo Baranauskas. Plačiai Lietuvoje ir Amerikoje žinomas numizmatas dr. Al. M. Račkus studijavo vadinamą Linkolnianą ir turėjo didelį tų centų rinkinį, taipogi iš įvairių šaltinių rinko žinias apie jo autorių. Jis taip pat teigė, kad

V. D. Breneris gimė su lietuviška pavarde kaip V. D. Baranauskas.

V. Puronas pasakoja, kad garsusis JAV cento autorius, susipažinęs su lietuvių išeiviu dr. A. M. Račkumi, dviese dažnai su nostalgija prisimindavo vaikystę, Lietuvą. Skulptorius džiaugėsi, kad daktaras studijavo, kolekcionavo, sistemingai rinko Lietuvos numizmatikos medžiagą, o vieno pašnekesio, vykusio 1921-aisiais metu, neva pareiškė: „Esu lietuvis, bet ne rusas, nes gimiau Lietuvoje. Amerikos spauda sprendžia apie mano tautybę iš buvusios pilietybės. Mano gimtoji pavardė yra Baranauskas: juk tai lietuviška pavardė, ar ne? Tiesa, silpnokai kalbu lietuviškai, bet rusiškai nė tiek nemoku.“

Skulptorius prisipažino, kad savo lietuvišką pavardę jis neva pakeitęs dėl dviejų priežasčių: pirma – norėdamas sutrumpinti, kad amerikiečiams būtų lengviau ištarti, antra – išvengti Rusijos persekiojimo. Būtent daktaro A. M. Račkaus dėka šis jo „prisipažinimas“ nukeliavo į  enciklopedijas kaip faktas, paremtas spauda, Viktorui dar gyvam esant.

Populiariausia moneta pasaulyje
Legendinis prancūzų skulptorius Rodenas buvo išpranašavęs, kad V. D. Breneris taps neeiliniu kūrėju. Taip ir atsitiko. Dabar emigranto iš Šiaulių sukurta moneta, ko gero, pati populiariausia moneta pasaulyje.

Jei tikėtume spauda, vien 1930-iaisiais JAV iždas kas mėnesį nukaldindavo 22 mln. vieno cento monetų ir paleisdavo į pasaulį. Tad iki mūsų dienų susikaupė astronominė gausybė centų visame žemės rutulyje.

Bronziniai bareljefai su Linkolno atvaizdu meno aukcionuose vertinami nemažomis sumomis. Štai 2007-aisiais prestižinėse Rago meno varžytinėse New Jersey valstijoje V. D. Brenerio sukurtas bareljefas buvo parduotas už 3,9 tūkst. JAV dolerių.

Nuostabiausia, kad viena iš šiauliečio sukurtų JAV vieno cento monetų gali būti vertinama kaip brangiausia vieno cento vertės moneta, vienintelė tokia Visatoje.

Pasak V. Purono, vienas JAV cento egzempliorius yra Marse, NASA marsaeigyje „Curiosity“, tyrinėjančiam Raudonosios planetos paviršių. Jo teigimu, vieno JAV cento vertės monetos paskirtis Marse – ne simbolinė, o praktinė: su „Curiosity“ dirbantys mokslininkai monetą naudoja kaip vaizdo objektyvų kalibravimo priemonę.

Galime patekti į Gineso rekordų knygą
Anot V. Purono, JAV vieno cento moneta perdėtai nuvertinama. Dažnai ji voliojasi gatvėse ir niekas nesivargina net jos pakelti. Vis dėlto vario atspalvio moneta su Abrahamo Linkolno atvaizdu neabejotinai svarbi ne tiek amerikiečiams, kiek ypač – šiauliečiams, nes  jos autorius – išeivis iš Lietuvos V. D. Breneris.

Tad dizaineris V. Puronas ir skulptorius V. Tallat-Kelpša pasiūlė, kad šiauliečio garbei įamžinti būtų galima pagaminti maždaug 145 cm skersmens vieno JAV cento monetos kopiją su 1909 metų numizmatiniu įrašu. Tokių gabaritų monetos nėra užregistruota pasaulio rekordų knygoje. Kopija jau liejama iš bronzos, ji galėtų ir suktis aplink savo ašį. Skaičiuojama, kad bronzinio „1 JAV cento“ gamyba neviršytų 28 tūkstančių eurų.  

Kur galėtų būti pastatyta skulptūra, dar nenuspręsta. Siūlomos kelios vietos. V. Purono manymu,  tinkamiausia vieta šiai monetai būtų šalia Šiaulių turizmo informacijos centro (Vilniaus g.).

Anot dizainerio, Šiauliai jau išgarsėjo  pasaulinio lygio lietuvišku „Centų kambariu“, o dabar atėjo laikas išgarsėti pasaulyje ir „1 JAV centu“ pagerbiant kūrėją šiaulietį.

2016 06 22 03

V. Puronas ir V. Tallat-Kelpša pasiūlė, kad būtų galima pagaminti maždaug 145 cm skersmens vieno JAV cento monetos kopiją su 1909 metų numizmatiniu įrašu.  
V. Purono archyvo nuotr.

2016 06 22 27

V. D. Breneris –  Lietuvos skulptorius, raižytojas, medalistas, gyvenęs ir kūręs JAV.
V. Purono archyvo nuotr.

 

Į viršų