Praūžusį ilgąjį Joninių savaitgalį neišvengta aukų. Mirė bičių sugeltas Kelmės rajono gyventojas. Pasak Šiaulių greitosios medicinos stoties vyriausiosios gydytojos Eugenijos Kukaitienės, tokių nelaimių kartais pasitaiko, tačiau šis skaudus įvykis pirmas šiais metais. Taip pat Lietuvoje skendo net keturi žmonės, iš jų – vienas vaikas Šiaulių rajone. Medikai jau nesistebi, jog per šventes padaugėja nelaimių, nes, pasak E. Kukaitienės, tada alkoholis liejasi laisvai, o šį kartą prisidėjo ir karščiai, dėl kurių pagalbos prireikia ir saulėje perkaitusiems. Greitosios pagalbos medikai šventinėmis dienomis, kai nedirba poliklinikos, per dieną sulaukia daugiau nei šimto pagalbos skambučių.

Sugeltą bičių vyrą ištiko staigi mirtis
Trečiadienį vėlai vakare greitosios pagalbos medikai skubėjo gelbėti Kelmės rajono gyventojo, kuris buvo stipriai sugeltas bičių. Nuo daugybės stiprių įgėlimų 35 metų amžiaus vyrą ištiko staigi mirtis.

Pirminiais duomenimis, Vidsodžio kaime esančioje negyvenamoje sodyboje vyras tvarkė medyje buvusį bičių spiečių neprisidengęs galvos ir jį bitės sugėlė. Pasak E. Kukaitienės, vyrą išgelbėti būtų galėję tik skubiai į veną suleistas adrenalinas. Taip pat manoma, jog per vėlai buvo iškviesti medikai, nes pagalbos tarnybai skambino, kai jau vyras prarado sąmonę.

„Kai prasideda alergija, o bitės įgėlimo vieta staiga pradeda rausti, tinti, reikia skubiai reaguoti. Ypač pavojus kyla tada, kai žmogus gauna vienu metu daug bičių nuodų, tai kyla tikimybė patirti anafilaksinį šoką, kaip ir buvo šiuo atveju Kelmės rajono gyventojui. Tokiais atvejais reaguoti reikia skubiai, nes mirtis gali ištikti staiga“, – pasakoja E. Kukaitienė.

Būtina skubiai suteikti pagalbą
Paprastai, jei bitė įgelia į liežuvį, žmogus gali net uždusti, todėl medikai alergiškiems žmonėms net rekomenduoja vežiotis paruošto adrenalino švirkštuką ar vaistų nuo alergijos.

„Bitės įgėlimo vieta parausta, patinsta. Ypač pavojinga, kai bitės sugelia galvą, nes tada patinsta visi galvos audiniai ir kyla pavojus uždusti. Medikus kviečia dažnai tėvai, kurie pamato ant vaiko kūno patinimą, bet nežino, kas jų mažam vaikučiui įkando. Tačiau geriau būti atsargiems“, – įspėja medikė.

Pasak E. Kukaitienės, šį savaitgalį uodų atakų poilsiautojai gamtoje nesulaukė, tačiau jiems teko saugotis kitų vabzdžių.  Poilsiaujant gamtoje medikė E. Kukaitienė pataria naudoti specialius repelentus, o įgėlus – gelbėtis tepalais ar bent liaudiškomis priemonėmis ir sudirgusią vietą patepti sodos košele ar svogūnu, kad oda nurimtų.

„Vietinė reakcija, kai dėl vabzdžių įkandimo tik parausta oda, pavojaus gyvybei nekelia, skirtingai nei tada, kai pasireiškia bendrinė reakcija – žmogų išpila prakaitas, darosi silpna, pradeda mirgėti akyse, išpila prakaitas, pradeda žmogus dusti, tuomet reikia kuo skubiau nukentėjusį vežti į ligoninę ar kviesti medikų pagalbą“, – sako gydytoja.

Per šventes – daugiau pagalbos skambučių
Švenčių dienomis, kai nedirba poliklinikos, greitosios pagalbos medikams ypač daug darbo, nes tada jie per dieną sulaukia 100 ir daugiau pagalbos kvietimų.

„Galiu pasakyti, jog per šį ilgąjį savaitgalį, kaip ir visada, labai daug žmonių, piktnaudžiaujančių alkoholiu. Tada jie mušasi ar kaip kitaip susižeidžia.  Ilgąjį Joninių savaitgalį labai daug žmonių buvo areštinėje, kuriems neva darėsi bloga, ir pareigūnai kvietė medikus. Taip pat sulaukėme iškvietimų dėl karščiuojančių vaikų. Skubėjome gelbėti net 7 perkaitusius žmones, kurie patyrė saulės smūgį. Poilsiaujantys visai nesisaugo saulės. Viena panelė blogai pasijuto grįžusi namo po savaitgalio, praleisto pajūryje. Kadangi ją pradėjo pykinti, išsikvietė medikų pagalbą. Perkaitusį gelbėjome ir vos vienerių metų vaikutį. Nesuprantu, kodėl tėvai nemąsto, jog tokiame karštyje mažų vaikų geriau nelaikyti saulėje“, – nuogąstauja E. Kukaitienė.

Išgelbėtas skendęs vaikas
Sekmadienį, apie 18 valandą Gilvyčių tvenkinyje skendo vaikas. Greitosios pagalbos medikų komanda, pasak E. Kukaitienės, buvo iškviesta, nes vaikas gavo vandens gurkšnį. Įvykio vietoje vaikas jau buvo ištrauktas iš vandens ir atgaivintas.

„Besimaudantys vaikai į vandenį griūva vienas ant kito, tai ir šį kartą taip buvo, todėl vaikas ir pradėjo skęsti. Gerai, kad šalia esantys spėjo laiku ištraukti, tai vaikas dar buvo sąmoningas. Tačiau medikai jį nuvežė į ligoninę stebėjimui. Tokiais atvejais, kai patenka į plaučius gėlo vandens, reikia sekti sveikatos būklę, nes gali pasireikšti ir vėlyvesnė ūmi reakcija. Jei iš plaučių vanduo patenka į kraują, žmogus net gali numirti ir ne staiga, o praėjus parai ar daugiau. Žmonės nesisaugo, nors visada juos mokome, bandome įspėti. Vien per šį savaitgalį visoje Lietuvoje buvo 4 skenduoliai“, – pasakoja E. Kukaitienė.

2016 06 27 12

Trečiadienį, vėlai vakare greitosios pagalbos medikai skubėjo gelbėti Kelmės rajono gyventojo, kuris buvo stipriai sugeltas bičių. Sugeltą bičių vyrą ištiko staigi mirtis.
Linos ABROMAVIČIENĖS nuotr.

Į viršų