Karščių išvarginti šiauliečiai ir miesto svečiai Joninių išvakarėse gaivinosi nuo ežero sklindančiu vėsesniu vėjeliu bei mėgavosi vandens teikiamais malonumais prie Rėkyvos ežero. Šiemet į Rėkyvą švęsti Joninių susirinko apie 10 tūkstančių žmonių. Šventės organizatoriai džiaugėsi galėdami pasveikinti ne tik Jonus ir Janinas, bet ir mažiausiuosius – Jonukus ir Janytes. Linksmybių Rėkyvoje netrūko, tad visa šeima galėjo atrasti sau patinkančios veiklos.

Sena Joninių tradicija
Daugeliui jau tapo tradicija kasmet Rėkyvoje švęsti Jonines. Nuo 1995 metų prie Rėkyvos ežero vykstanti vasaros šventė Joninės yra šiauliečių ypač mėgstama ir laukiama. Tradicinės šventės metu sveikinami Jonai ir Janinos, plukdomi vainikėliai, deginamas laužas. Šventėje dalyvavo Šiaulių miesto ir apskrities mėgėjų meno kolektyvai, profesionalūs atlikėjai bei ansambliai.

Šiemet Joninių šventė taip pat buvo apipinta gražiausiais vainikais, buvo ieškoma paparčio žiedo, o  atvykusius į šventę linksmino folkloro ansamblis „Auda“ ir kapela „Turava“, grupės DAR ir „Pinup girls“ bei atlikėjas Edmundas Kučinskas. Vyko įvairios atrakcijos vaikams ir suaugusiems, šurmuliavo tautodailininkų mugė, degė Joninių laužas.
Rėkyvoje buvo nemažai atvykusių svečių kolektyvų, kurie pynė vainikus ir dalijo visiems, ne tik Jonams ir Janinoms, bet ir kolektyvų vadovams bei kitiems svečiams – taip kūrė bendrą šventinę nuotaiką.

Kiek netikėtai Rėkyvoje pasirodė Šiaulių profesinio rengimo centro Technologijų skyriaus mokytojai, kurie demonstravo rūbų kolekciją „Švelnumas“. Po to šie šventės svečiai leido vanikėlius į Rėkyvos ežerą.

„Džiaugiamės, kad mūsų šventę papildo ir savo noru prisideda kiti aktyvūs žmonės. Kuo šventė Rėkyvoje įdomesnė, tuo daugiau ji pritraukia žmonių“, – sako Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus vedėja Olga Osetrova.

Puikus oras viliojo į Rėkyvą
„Neprisimenu, kada tokios šiltos Joninės buvo. Buvo karšta, visą laiką kepino saulė. Kada geras oras, į mūsų organizuojamas Jonines suguža labai daug žmonių, nors negalime skųstis, nes svečių mūsų šventėse visada daug. Tikslaus skaičiaus, kiek sulaukėme žmonių, mes žinome, bet manome, jog buvo apie 10 tūkstančių“, – pasakoja O. Osetrova.

Kasmet Joninės prie Rėkyvos ežero poilsiautojus pasitinka su nauja programa. Pasak O. Osetrovos, norisi, jog veiklos ir linksmybių būtų visiems, o kasmet organizuojamos Joninės nenusibostų.

„Stengiamės suderinti Lietuvos liaudies papročius su pramogine renginio dalimi. Šiemet šventę pradėjo Šiaulių miesto pučiamųjų orkestro koncertas, po kurio tęsė Jonų ir Janinų sveikinimai. Skambėjo Šiaulių kultūros centro „Sidabrinės gijos“ ir „Abrūsėlio“ muzika. Varduvininkams buvo įteiktos atminimo dovanėlės ir gėlės. Visiems buvo ką veikti: ir pašokti, ir pasideginti saulėje ar maudytis ežere“ , – sakė šventės organizatorė.

Paparčio žiedas – kiekvienam savas
Rėkyvos skyriaus vedėja O. Osetrova sako, jog Rėkyvos Joninių pagrindinis paparčio žiedas nušvito danguje. Tai buvo šventės kulminacija – rėmėjų dovanoti fejerverkai. Tačiau kiekvienas svečias ieškojo ir savojo paparčio žiedo. Vis dažniau kalba etnografai, jog iš tikrųjų paparčio žiedas yra dvasinio nušvitimo, kurio žmogus nuolat siekia, metafora, todėl nebūtina rasti kažkokį paslėptą daiktą.

„Paparčio žiedas – tai Joninių simbolis, kurį kiekvienas supranta savaip. Vieni šventėje ieškojo savo antrosios pusės, kiti – norėjo pabūti gamtoje su puikia nuotaika. Manau, jog kiekvienas rado, ko tą dieną ieškojo, nes žmonės, matėsi, buvo linksmi, patenkinti, atsipalaidavę“, – sako O. Osetrova.

2016 06 27 26

Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus vedėja O. Osetrova džiaugiasi, jog šiemet tradiciškai Joninių šventė į Rėkyvą pritraukė tūkstančius žmonių.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2016 06 27 25

Pasveikinti ir mažiausieji Jonai ir Janinos.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2016 06 27 20

Poilsiautojai ir miesto svečiai vėsinosi čia pat Rėkyvos ežere.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2016 06 27 21

2016 06 27 22

2016 06 27 23

Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų