Didelė, plati ir intensyvi šiemet buvo 55-oji Šiaulių menininkų paroda, kurią organizavo Lietuvos  dailininkų sąjungos Šiaulių skyrius. Panašu, kad projektas šiemet plačiai atvėrė duris ne tik miestiečiams ir miesto svečiams, bet ir kuriantiems šiauliečiams. O ir įvairialypės parodos pavadinimas tarsi vienija visą parodos turinį ir joje pasireiškusius menininkus – „Satelitai“. Per šešiasdešimt Šiaulių miesto menininkų savo kūrybą įvairiomis formomis pristatė daugiau nei dvidešimtyje Šiaulių miesto erdvių. Performansai, instaliacijos, dailės ir fotografijos parodos – tris dienas buvo galima imti ir dėtis sielon meną – vaikštinėjant Prisikėlimo aikštėje, žvelgiant į bulvaro vitrinas, P. Višinskio viešojoje bibliotekoje ar net garažų kieme ir t. t.

Šiemet paroda plati yra atvira
Menotyrininkė, Šiaulių dailės galerijos kultūrinių renginių ir parodų kuratorė Ernesta Šimkienė sako, kad paroda „Satelitai“ – tai senos svajonės išsipildymas. „Nuolat šnekėdavome, kad miesto menininkai turėtų būti matomi, kad jų bendruomenė turėtų būti aktyvesnė. Jaunas energingas žmogus – Šiaulių dailininkų organizacijos pirmininkė Vaiva Kovieraitė galiausiai pasiryžo juos suburti. Ko gero, nebuvo taip lengva, bet po truputį menininkai patikėjo, kad tai yra įmanoma, ir rezultatas išėjo tikrai smagus“, – džiaugiasi E. Šimkienė.

Niekur kitur Lietuvoje neorganizuojamos miesto menininkų parodos. Bet mūsų mieste ši paroda iki šiol būdavo labai inertiškas reiškinys. „Tai būdavo tarsi suneštinis balius – be jokios atrankos, be jokios koncepcijos menininkai pristato po vieną–tris kūrinius, įvyksta paroda, visi pasišnabžda, kad vėl nieko naujo ir įdomaus. Bet šiemet įvyko sprogimas, proveržis. Manau, kad tai džiugina pačius menininkus ir jie jaučia, kad tai buvo jų šventė, kad jie gali. O kartu susibūrus galima padaryti išties nemažai“, – sako menotyrininkė.

Pasak jos, kai atsiranda daug erdvių, atsiranda galimybė menininkui pačiam pasirinkti jo kūrybai tinkamiausią erdvę, į tai įsitraukia įvairios galerijos, dizaino namai, Jaunimo centras.

Paroda vyksta visame mieste: instaliacijos, performansai, parodos. Išsiplečia geografija, kiekvienas gali užimti didesnę sieną, didesnį plotą, didesnę erdvę.

„Sunku pasakyti, koks menininkas sulaukė daugiausiai žiūrovų. Visos erdvės buvo lankomos pakankamai aktyviai. Galbūt norėtųsi paminėti, kad menininkai išnaudoja tokias nemeniškas erdves. Šiaulių dailės galerijoje telkėsi grupinė paroda, o kitur menininkai eksponavo savo darbus personalijomis. Kiekviena vieta surado savo žiūrovą ir lankytoją. Svarbiausia, kad jautėsi miesto dvasia, kai gali tris dienas visu tuo  menu gyventi. Po tokio intensyvumo gali ištikti abstinencija, nes iš tikrųjų pripranti prie veiksmo“, – šypsosi E. Šimkienė.

Projektas peržengė organizatorių lūkesčius
Pasireiškė tiek jaunieji miesto menininkai, tiek vyresnioji karta, kurioje vieni yra atpažįstami, taip pat pakviesti ir moksleiviai eksponuoti savo darbus. Parodą buvo įprasta rengti pavasariais Šiaulių dailės galerijoje, tačiau šiemet ji nusikėlė į vasarą. Parodas bus galima apžiūrėti dar dvi–tris savaites. Bet instaliacijų ir performansų, kurie vyko tomis dienomis, išvysti jau nebepavyks.

„Bet tai irgi yra tam tikra intriga, kuri mobilizuoja per tris dienas pamatyti daug“, – sako E. Šimkienė.

O projekto vedlė Vaiva Kovieraitė sako, idėja tokiai parodai gimė iš organizuotų dailininkų pusryčių kas trečią kiekvieno mėnesio šeštadienį. Pusryčiauti kviesti ne tik Dailininkų sąjungos nariai, bet ir kiti miesto kūrėjai – architektai, dizaineriai ir menininkai mėgėjai.

„Pradėjome galvoti, kad tai tradicinei parodai reikėtų kitokio veido. Paklausinėjus praeivių paaiškėjo, kad retas kuris užeina į Dailės galeriją. Tad pagalvojome, kad būtų logiška praplėsti erdves, patalpinti parodą į tas erdves, kuriose šiauliečiai ir miesto svečiai lankosi ne vien meno tikslais. Aš manau, kad projektas netgi peržengė mūsų lūkesčius, daug sulaukėme kūrėjų, kurie norėjo eksponuotis. Planavome surinkti bent dešimt taškų, kad galėtumėme vykdyti projektą, bet išėjo net dvidešimt du. Daug lankytojų, didelis menininkų susidomėjimas – dalyvauja daugiau nei šešiasdešimt – tai džiugi statistika“, – sako V. Kovieraitė.

2016 06 07 10

2016 06 07 09

2016 06 07 08

Parodos darbai, akimirkos...
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

 

 

Į viršų