Siekiant, kad Šiauliuose būtų mažiau nusikaltimų, o gyvenamoji aplinka taptų saugesnė, Šiaulių policija toliau tęsia prevencinę programą „Būk pilietiškas, būk saugus“. Vienas iš projekto tikslų – mažinti vagysčių skaičių sodininkų bendrijose.

Prevencinės priemonės metu Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnai lankėsi miesto ir rajono ribose esančiose sodų bendrijose. Buvo aplankyta „Aušrinės“, „Paparčių“ ir „Žalgirio“ sodų bendrijos Rėkyvoje bei „Šventupio“, „Kalnelio“ ir „Švendrelio“ sodų bendrijos Šiaulių rajone.

Prevencinės priemonės metu bendruomenės pareigūnai pastebėjo, kad dalis sodų sklypų gyventojų ar savininkų dar nėra linkę tinkamai rūpintis savo turto saugumu. Jie palieka praviras automobilių dureles, kai patys nueina į namelius, ar laiko atvirus garažo vartus, nors patys tuo metu darbuojasi kitame sklypo gale.

Žmonės pasakojo, kad tik trumpam paliko savo turtą be priežiūros arba teisinosi, kad „nėra čia ką vogti“. Tačiau praktika rodo, kad net vogti nelinkę žmonės, kartais susigundo be priežiūros paliktu daiktu. Sodininkams buvo paaiškinta, kad atidumas ir rūpinimasis savo daiktų saugumu padeda išvengti nuostolių, nemalonios savijautos ir savo laiko gaišimo.

Gyventojai buvo raginami užmegzti glaudesnius ryšius su kaimynais, kad bendradarbiautų ir neliktų abejingi, kai po gretimus sklypus vaikšto pašaliniai, įtartini asmenys. Bendrijas, kur kaimynai budrūs bei supratingi, ilgapirščiai aplenkia. Susitikimo metu pareigūnai sodininkams dalino informacinius lankstinukus, atsakinėjo į klausimus.

Gyventojams pareigūnai papasakojo ir apie aguonas. Sodininkai nustebo, kad psichotropinių medžiagų siekiantys gauti asmenys vaikšto po sodus ir nusipjauna aguonų galvutes ar kitas šių augalų dalis. Kadangi aguonų auginimas netiesiogiai prisideda prie narkomanijos skatinimo, net ir nedidelį kiekį šių augalų savo sklypuose turintys žmonės gali susilaukti administracinių nuobaudų.

Parengta pagal Šiaulių AVPK

Į viršų