Kiek mažiau nei trečdalis lietuvių automobilį plauna kartą per mėnesį ir renkasi ne automobilių plovyklas, bet darbą atlieka patys. Vienos automobilių plovyklų tinklą valdančios bendrovės skaičiavimu, vidutiniškai lietuvio automobilis nuplaunamas kartą per pusantro mėnesio ir tai yra pakankamai retai lyginant su kitomis šalimis. Tačiau kone ketvirtadalis vairuotojų pripažįsta savo transporto priemonę visada nuplaunantys išsiruošę į svečius. Atliktas tyrimas parodė, jog 90 proc. Lietuvos vairuotojų bent kartą per pusę metų plovė savo automobilį. Automobilius dažniausiai plauna tie, kurie ir daugiausiai nuvažiuoja, taip pat vyrai, turintys aukštesnes pajamas. Pastebėta, jog vis dar populiaru savo jėgomis plauti automobilį, tačiau specialistai atkreipia dėmesį, jog rankomis plaunant automobilį jį galima ne tik subraižyti, bet ir taip elgiantis kenkiama gamtai. Be to, pagrindinė priežastis, kodėl automobiliai plaunami rankomis,  taip siekiama sutaupyti. Apklausus šiauliečius vairuotojus paaiškėjo, jog didžioji dalis jų taip pat gana retai plauna automobilius, tačiau visi, kaip išgali, stengiasi juos prižiūrėti.

Remigijus: „Automobilį reikia plauti tada, kada reikia“
– Labai dažnai neplaunu savo automobilio, tačiau kiekvieną mėnesį tai daryti tenka bent 2–3 kartus. Manau, jog reikia automobilį plauti tada, kada reikia, kad jis visada būtų švarus. Yra plovyklos, kur galima pačiam už kelis eurus savarankiškai nusiplauti automobilį. Nors ir patogiau sėdėti automobilyje ir nieko nedaryti, kol tavo automobilį plauna, tačiau toks malonumas kainuoja pinigus, todėl dažniausiai plaunu pats.

Algirdas: „Automobilį visada plaunu automatinėje plovykloje“
– Automobilį visada plaunu automatinėje plovykloje, nes pačiam tai padaryti paprasčiausiai nėra laiko. Mano darbas įpareigoja bent kartą per mėnesį nusiplauti automobilį. Dažniau skirti laiko automobiliui neišeina. Laiko neturiu tam visai. Aš jau geriau pasiryžęs sumokėti pinigus, nei pats plauti automobilį.

Saulius: „Naudojuosi savitarnos plovyklų paslaugomis“
– Dažniausiai naudojuosi savitarnos plovyklų paslaugomis. Man šis būdas greičiausias ir patogiausias, nes tada žinau, kad pats nusivaliau ir niekam priekaištų dėl to nereiškiu. Šiaip kaip dažnai valau automobilį, priklauso ir nuo oro sąlygų. Kartais ir lietus nuplauna automobilį. Bet stengiuosi visada prižiūrėti automobilį ir, jei matau, kad nešvarus, važiuoju į plovyklą.

Konstantinas: „Automobilis visada prižiūrėtas ir paruoštas kelionei“
– Kiekvieną dieną plaunu automobilį. Nuvažiuoju į valyklą ir visi darbai padaryti. Pastebiu, jog kai kurie visiškai neskiria laiko automobilio priežiūrai ar valo labai retai, bet bent kartą per savaitę reikėtų nusiplauti automobilį. Jei tą dieną aš pats neatrandu laiko nuvažiuoti į plovyklą, tai padaro mano draugė. Todėl automobilis visada prižiūrėtas ir paruoštas kelionei.

Henrikas: „Stengiuosi savo automobilį prižiūrėti“
– Dažniausiai naudojuosi plovyklų paslaugomis, bet stengiuosi savo automobilį prižiūrėti. Šiaip labai dažnai neblizginu automobilio, tačiau per mėnesį bent du kartus tikrai nuplaunu jį. Kaip dažnai reikia plauti automobilį, dar priklauso ir nuo oro sąlygų. Rudenį ir pavasarį bent kartą naudoju specialias apsaugos priemones, tačiau visus metus automobilį plaunu įprastu būdu.

Artūras: „Geriau dažniau plauti automobilius“
–  Naudojuosi automatinės plovyklos paslaugomis per mėnesį kartą ar net du. Salono valymu rūpinuosi pats. Priklauso nuo oro sąlygų, kaip dažnai valau. Pavyzdžiui, kai lyja, tai automobilį plaunu rečiau, o jei šiaip nešvarus automobilis, tai kai reikia, plaunu ir dažniau. Bet kuriuo atveju geriau dažniau plauti automobilius, nes tada mažiau gatvės teršiasi. Galime semtis patirties iš Vokietijos, kur važinėti nešvariu automobiliu nepriimtina ir net gėda, nes vokiečiai su šampūnais plauna gatves. Tad kuo švaresnis automobilis važinėja tomis gatvėmis, tuo švaresnės ir pačios gatvės, mažesnė tarša.

Į viršų