Visi supranta, kad manikiūras ir pedikiūras – ir gražu, ir sveika. XXI amžiuje priemonių pasirūpinti pėdų ir rankų grožiu ir sveikata yra daug, o ir specialistų, galinčių ne tik padėti, bet ir patarti, –  žymiai daugiau nei kada anksčiau.

Pedikiūras
Sveikos ir gražios pėdos turi didelės įtakos kiekvieno žmogaus savijautai. Nuvargusios kojos, nuospaudos, šiurkštūs ir suskilinėję kulnai, įaugę nagai rodo ir bendrą sveikatos būklę. Tačiau daugelis nedrįsta jų parodyti specialistams, nors būtina, kad pėdos ir pirštai nekeltų problemų.

O reikėtų ypač  vasarą, kai pasimato viskas, ką anksčiau slėpė avalynė – tai yra, pėdos kovą su batu arba batų (ypač smailiakulnių, smailianosių, siaurų) kovą su pėdomis, nuo ko bandydama apsisaugoti oda pasidengia ragenomis, nuospaudomis ir trynėmis.

Kita problema – pėdų prakaitavimas, nemalonus kvapas. Ir dėl to reikėtų pasikonsultuoti su specialistu.
Trečioji problema – net trečdalis žmonių kenčia dėl sausos pėdų odos, kuriai reikia specialios intensyvios priežiūros. Oda juk sausėja, tampa nebeelastinga dėl organizmui būtinų lipidų ir drėgmės trūkumo ar kitų vidinių bei išorinių faktorių.

Todėl būtina kreiptis į specialistus, nes kiekvienas dirba tą darbą, kurį geriausiai išmano. Dažnai į specialistus kreipiamasi, kai jau patys pabandę kovoti su pėdų, nagų problemomis ir dar daugiau problemų pasidaro – uždegiminiai procesai, sugadinta nagų forma ir taip toliau.

Pėdų priežiūros specialistai parekomenduos, kokias reikia naudoti priemones, kad tų problemų būtų išvengta, ką toliau daryti.

Vienam reikia pas specialistus eiti dažniau – kas porą savaičių, kitam rečiau – kartą per du mėnesius. Nors apskritai kojytes reikia tvarkytis bet kartą per mėnesį. Jei  sausa oda, jei žmogus serga diabetu, tai ir jo pėdos tvarkomos visiškai kitaip nei sveikų žmonių.

Vienų žmonių nagų plokštelės yra storos, kitų – labai plonos. Tad pirmiesiems rekomenduojamas ilgalaikis lakavimas  geliu. Antriesiems, ypač jei yra kojų grybelis, tai visiškai netinka – čia jau reikalingas gydymas, o ilgalaikis lakavimas kaip tik dar labiau suaktyvina visas ligas. Nerekomenduojami silpniems nagams ir priauginami geliniai ar kitokie nagai.
O štai paprastu laku galima lakuoti visokius nagus.

Kojų nagų forma yra viena ir vienintelė – klasikinis tiesus kirpimas be jokių trikampių, be jokių kampučių iškarpymų, kurie yra pagrindinė įaugusių nagų atsiradimo priežastis. Nago plokštelė neturi būti ilgesnė nei piršto pagalvėlė, nes juk net ir vasarą tenka apsiauti uždarus batelius – per ilgi nagai dėl to lūžta, tampa nelygūs.

Šią vasarą madingos kuo įvairiausios lakų spalvos. Spalvos derinamos prie basučių, prie maudomųjų kostiumėlių, pokyliams – prie suknelių. Ir nereikia pamiršti derinti prie odos: kas tinka vienam, netinka kitam.

Kojų nagų puošyba labai įpareigoja, tad tai reikia ypač derinti tiek su apranga, tiek su situacija.

O padarius pas specialistą pedikiūrą reikėtų neužmiršti savo pėdomis pasirūpinti ir namuose. Tam yra gerų priemonių; tinginiams – specialūs aliejai, save mylintiems – kremai, skubantiems – aerozoliai.

Klasikinis ir higieninis manikiūras
Moterų rankos yra jų vizitinė kortelė – nuo rankų ir nagų grožio kartais gyvenime labai daug kas priklauso. Žinoma, manikiūrą daryti galima ir pačioms, tačiau vis dėlto rekomenduojama rankas patikėti specialistui.

Specialistas patars, kokią galima padaryti nagų formą, kokį panaudoti laką, kokia odos priežiūros priemonė būtent jūsų odai bus veiksmingiausia. Be to, tik grožio salone galima daryti ir parafino voneles rankoms, ir rankų šveitimą, nes paprastai namie tokiems dalykams nėra nei sąlygų, nei laiko. Svarbiausia – nereikia užmiršti pagrindinės taisyklės: rankoms prižiūrėti nepakanka veido kremo likučių.

Grožio salone galima pasidaryti ir klasikinį, ir higieninį manikiūrus.

Higieninio manikiūro metu tik atstumdomos plyšinėjančios odelės apie nagus, tad toks manikiūras yra mėgstamas ir vyrų. O jei norime, kad rankos ir nagai atrodytų gražios, reikia rinktis klasikinį manikiūrą su lakavimu. Toks manikiūras ir yra populiariausias.

Nagų forma darant tokį manikiūrą taikoma prie rankų formos. Ranka ir nagai turi sudaryti pusiausvyrą – neturi matytis arba vien ranka, arba vien tik nagai. Aišku, vienam nago plokštelę reikia gal kiek pailginti, kitam patrumpinti.

Nors pastaruoju metu madingi yra kuo trumpesni nagai – ataugusi jų dalis turi būti ne ilgesnė nei dviejų–trijų milimetrų, tačiau jaunimas vis dar mėgsta priaugintus ilgesnius nagus – spalvotus, su blizgučiais. Tačiau vyresnėms moterims geriausiai tinka klasika, o pats geriausias yra prancūziškas lakavimas. Jis dera visur – ir darbui, ir laisvalaikiui, ir pokyliui, nes nereikia galvoti ką čia apsivilkus.

Gelinis lakavimas labai patogus, ilgalaikis, bet tam reikia labai tvirtų, stiprių ir sveikų nagų. Jei nagai sluoksniuojasi, net lakavimas geliu dviejų savaičių nelaikys.

Kadangi toks lakas yra svetimkūnis, todėl tarp lakavimų reikia daryti pertraukėles. Jų metu būtina naudoti apsauginį laką, kuris drėkina nagų plokšteles, ir aliejukus, kurie daro elastingesnę ir plokštelę, ir odeles.

Jei nagas neauga, sluoksniuojasi, nuolat būtina naudoti specialius aliejus ir apsauginius lakus, kremus – po mėnesio tokios intensyvios priežiūros turėtų būti akivaizdūs rezultatai.  

Kadangi dabar madingos raudonos ir kitos ryškios lakų spalvos, jokiu būdu jais negalima lakuoti nagų be tinkamo pagrindo.

Kiekviena moteris būtinai turi turėti savo kosmetikos krepšelyje tinkamą dildę, lako pagrindo ar gydomąjį laką, aliejų, kremą. Gerai būtų, kad atsirastų vietos ir šveitimo priemonėms, ir rankų kaukėms. Rankas ir nagus reikia nuolat prižiūrėti. Nors...

Nors tiesą sakant, laką reikėtų nuvalyti kas vakarą, kaip ir visą kitą makiažą.

Rankų ir kojų priežiūra
Specializuotoje parduotuvėje yra visos priemonės ne tik specialistams, bet ir toms moterims, kurios pačios rūpinasi savo nagų, rankų ir pėdų grožiu bei sveikata. Nors ant daugelio priemonių parašyta, kad jos skirtos profesionalams, tačiau paprastesnes, ypač daug žinių nereikalaujančias priemones – odelių minkštiklį, rankų kremus ir daug ką kita –  galima naudoti ir darant manikiūrą, pedikiūrą namuose. Užrašas „profesionalams“ pirmiausia rodo aukštą produkto kokybę – kad priemonė yra tikrai labai veiksminga.

Klasikinį manikiūrą ar pedikiūrą rekomenduojama būtinai pradėti nuo dezinfekcijos. Paskui reikėtų sulyginti nagų ilgį ir suteikti formą. Natūraliems nagams tinka stiklinė dildė, priaugintiems ar nulakuotiems geliu – rupesnės dildės.

Vėliau reikėtų užtepti odelių minkštiklį (vienas iš veiksmingiausių yra su rūgštimi), tada jau rankos mirkomos vonelėje specialiais rožių ar žaliosios arbatos ekstraktais, kad odelės greičiau suminkštėtų, o oda įsigertų veiksmingų elementų.
Išmirkius odeles rekomenduojama atstumdyti tik medinėmis mentelėmis ir, jei reikia, jas nukarpyti specialiomis žirklutėmis arba žnyplutėmis.

Tik ant nagų užtepus aliejuko,  nušveitus visas rankas ir padengus nagus lako pagrindu jau galima naudoti pasirinktos spalvos laką ir apsauginį laką. O lakui visiškai nudžiuvus rekomenduojama būtinai rankas pasitepti kremu ar pasidaryti atkuriamąją kaukę.

Rekomenduojama pirkti ne manikiūro įrankių rinkinius, o įrankius po vieną – tik tuos, kurių jums tikrai reikia. Tokiems pavieniui nupirktiems geros kokybės įrankiams galima nusipirkti ir specialų dėkliuką. Geriau labai geros kokybės žnyplutės, nei rinkinys.

Ir dar vienas patarimas: jei uždžiūva mėgstamas lakas, jį galima atskiesti specialiais skiedikliais – užtenka dviejų lašelių.

Kad vasarą kojos nepavargtų – reikia kas vakarą daryti specialias pėdų kaukes, o rytais naudoti vėsinamuosius kremus arba talko emulsijas, kurios sugeria prakaitą.

Į viršų