Pavasaris – spintos atnaujinimo metas. Pavasarį norime atrodyti gražios, norime, kad mus pastebėtų. Stoviniuojame prie veidrodžio ir sukame galvas dėl vieno ar kito aprangos derinuko – kažkas netinka, kažkas patinka… Tačiau šiuo metu populiarėja stilisto konsultacijos internetu. Tai greita, patogu ir naudinga. Socialinio mados tinklo stiliaus ir mados konsultantė Geistė Jurgaitytė pataria, ką reikėtų žinoti apie tokias konsultacijas. O mes klausiame ir daugiau: koks tas stilisto darbas, kaip turėtų rengtis vyresnio amžiaus žmonės ir, be abejo, kas madinga šį pavasarį.

– Ar populiarėja stilisto konsultacijos internetu?
– Taip, išties populiarėja. Pagrindinė populiarumo priežastis – laiko stoka. Dauguma žmonių vis mažiau turi laisvo laiko susitikti su stilistais. Juk kartais norisi tik paklausti, ar tinka viena, ar kita suknelė. Dėl to juk neskambinsime stilistui ir neprašysime užsukti į matavimosi kabiną per 10 minučių. Todėl labai patogu yra tiesiog nusifotografuoti, nusiųsti nuotrauką su klausimu ir sulaukti atsakymo. Trumpoms konsultacijoms – tai puiki išeitis.

– Koks yra stilisto darbas? Papasakokite apie visą šią virtuvę.
– Kadangi dar esu „šviežia“ stilistė, su garsiais žmonėmis daug dar neteko dirbti. Išties situacija itin priklauso nuo žmogaus, su kuriuo dirbi. Kiek jis nori įdėti savęs į būsimus pokyčius, ar jis yra pasiruošęs išgirsti kito žmogaus nuomonę, pamatyti visai kitokius sprendimus. Tai nėra tik aprangos ir aksesuarų parinkimas, stilistai privalo su žmogumi dirbti ir psichologiškai. Štai galbūt problema ne išlavinto skonio trūkumas, o žmogaus mąstysena. Todėl stilistas, dar prieš susitikdamas su žmogumi, privalo iš anksto pasiruošti: būtina turėti informaciją apie klientą, privaloma žinoti ne tik kliento matmenis, patyrinėti nuotraukas, bet ir pasidomėti, ką jis dirba, ką veikia laisvalaikiu, ką labiausiai mėgsta veikti ir vilkėti, kur lankosi ir pan. Susipažįstame su žmogumi, tuomet galime pradėti ruoštis, taip sutaupydami savo ir kliento laiko.

– Ko reikia, kad tapčiau stiliaus ir/ar mados ekspertu?
– Aš esu Vilniaus kolegijos įvaizdžio dizaino studentė. Manau, jog šios studijos gali puikiai paruošti stilistą. Tam, jog įgautumėme daugiau žinių ir patirties, mano manymu, neužtenka kelių mėnesių kursų arba tik domėjimosi mada ir stiliumi internetu. Įvairios kūrybinės užduotys, daugybė teorijos išties plečia akiratį, skatina lavintis įvairiapusiškai. Geras stilistas turi būti ir geras psichologas, ir analitikas, išmanyti istoriją ir etiketą, mokėti daryti šukuosenas ir makiažą, netgi mokėti siūti ar piešti. Turint tokią žinių bazę, galima pradėti dirbti.

– Kokiais klausimais dažniausiai į jus kreipiasi moterys?
– Moterys klausia labai įvairių dalykų. Klausiama, kokie plaukų kirpimai tiktų, kokias pėdkelnes dėvėti prie suknelės...
Labai dažnai pasitaiko klausimų dėl aprangos kokiai nors progai. Galiu pateikti vienos konsultacijos pavyzdį. Štai klausimas: „Kokius batus ir aksesuarus patartumėte derinti prie šio sijono? Proga – krikštynos, mėnuo – birželis. Esu 171 cm ūgio ir 59 kg.“

Atsakymas klientei: „Šis sijonas yra puikus – prie jo tinka labai įvairi avalynė: nuo aukštakulnių iki sportbačių. Kadangi šventė yra krikštynos, siūlyčiau nesirinkti agresyvios, iššaukiančios ir labai aukštos avalynės. Puikiai tiks vidutinio aukščio kulniukas, ne per daug smailėjantis arba apvalus batų priekis. Spalvos: kūno spalva, bordo, juoda. Linkime gražios šventės!“ Štai taip gali atrodyti konsultacija.

Labai džiaugiuosi, kai su klausimu pateikiami duomenys apie save. Kartais pasitaiko klienčių, kurios nieko apie save nepasako, o klausia, kas joms tiktų... Labai svarbu pateikti savo duomenis, kitaip bus neįmanoma suteikti išsamios konsultacijos, netgi atsakyti, koks suknelės modelis moters figūrai tiktų. Todėl žmogus, siųsdamas klausimą ir tikėdamasis konkretaus atsakymo, turi pranešti ir apie save trumpu aprašymu, pridėti savo nuotraukų (viskas yra konfidencialu).

– Ar kreipiasi vyrai? Ko jie dažniausiai klausia, kas jiems yra svarbu?
– Vyrai kreipiasi rečiau. Jei kreipiasi dažniausiai dėl šukuosenos arba drabužių. Tarkime: „Ar man tiktų ši striukė? Ir kas prie jos tiktų iš turimų drabužių?“ Moterys nori kur kas išsamesnių atsakymų, todėl užduoda daugiau klausimų. Su vyrais ir sunkiau, ir paprasčiau. Sunkiau dėl to, nes jie dažniausiai būna uždaresni ir mažiau apie save papasakoja, rečiau atskleidžia savo pageidavimus. O lengviau, nes jie labiau tavimi pasitiki! Juokingai skamba, bet tai yra tiesa. Būna, jog klientei pasakai kaip, kas ir kodėl, bet ji vis tiek nepasitiki suteikta informacija. Tuomet dar kartelį bandai įrodyti, kad tai yra tikrai verta dėmesio – po kelių kartų klientė pasiduoda. O vyrams viskas iš karto labai aišku.

– Jaunoji karta savarankiškai domisi mada, stiliumi. Ir panašu, kad jai pavyksta suprasti madą be konsultacijų. Kaip yra moterimis, kurioms per 30 metų, per 40.
– Labai priklauso nuo moters. Tokio amžiaus moterys yra dar jaunos. Jos turi prieigą prie interneto ir tikrai domisi ne mažiau už jaunėles. Tik, aišku, domisi savo amžiaus žmonių įvaizdžiais, juk nebesinori atrodyti, kaip milijonierei paauglei (ko siekia jaunesnės merginos). Tokio amžiaus moterys labai stengiasi, patikėkite. Tik vienos galbūt mažiau, kitos – daugiau. Ir sportuoja, ir į koncertus eina, sveikai maitinasi ir labai vertina kokybę.

– Ką jūs pastebite gatvėse, klubuose, renginiuose kaip stilistė ir mados žinovė?
– Pastebiu įvairių dalykų. Apranga, įvaizdis priklauso nuo amžiaus grupės. Gatvėse  matyti absoliutus margumynas. Šiais laikais madinga viskas, todėl žmonės nebijo išsiskirti, kartais rinktis tiek paprastus, tiek išskirtinius drabužius.

Klubuose pasitaiko ir komiškų situacijų: per trumpos suknelės, dėl kurių merginos nepasilenkia, kai kriauklėje nori nusiplauti rankas, o pritupia. Nežmoniško aukščio aukštakulniai, kurie, atrodo, ką nors kiaurai pervers. Bet visada tai pamačiusi paklausiu savęs „o tai kur tu esi? Taigi klube...“ Vis dėlto būtų labai šaunu, jei klubinė apranga nebūtų tokia agresyvi ir vulgari, juk galima seksualiai atrodyti ir maksimaliai savęs neapnuoginus. Būtent taip sako vaikinai.

Renginiuose puikiai atsispindi renginio tematika vien pažiūrėjus į žmonių aprangą. Jei esi jauno dainininko koncerte – išvysi daug identiškai apsirengusių paauglių „geriausių draugių“ , bet ir gyvo, spalvingo jaunimo. Jei esi mados renginyje – dvynukių geriausių draugių neišvysi, ten žmonės stengiasi atrodyti kuo individualiau bei stilingiau.

– Ar stilius ir mada reikalauja daug investicijų?
– Tam didelių sumų nereikia. Apie tai rašo labai daug stilistų ir dizainerių. Tereikia turėti bazinius drabužius, kurie yra patogūs, o prie jų priderinti įdomesnį paltą, galbūt batus ar rankinę. Nereikia prisipirkti daugybę „įdomių“ drabužių. Nes viso to nesuderinsite. Todėl investuoti į vieną gerą rankinę ar sezoninį paltą – tikrai verta. Nevertėtų pamiršti aksesuarų, jie labai pagyviną įvaizdį, o aksesuarai tikrai nėra labai brangūs.

– Ar galite išskirti, kokia apranga, makiažas, batai, derinukai, aksesuarai madingi šį pavasarį?
– Aprangoje šį pavasarį dominuoja palaidinės atvirais pečiais, lengvi džinsiniai audiniai, plėšyti džinsai, plisavimas, plačios rankovės. Viskas, kas lengva ir šiek tiek (ne vulgariai) apnuogina kūną. Avalynė – šviesi, juoda, lakuota, plokščiapadė, su paaukštintu padu. Arba lengvi sportbačiai, plokščiapadės basutės, siauranosiai ryškiaspalviai aukštakulniai, vienspalvė avalynė. Aksesuarai tinka  įvairūs – masyvesni, „apkrauti“ akmenukais arba visai be jų, gėlyčių, lapelių elementai, nedidelės, pusrutulio formos rankinės. Taip pat vis dar dominuoja etnostiliai.

– Akiratyje – ir senjorai. Ką pastebite? Ar galite jiems pažerti patarimų?
– Patarimas vienas – jauskitės patogiai, rūpinkitės savimi, stenkitės atrodyti jaunatviškiau (o ir stilingai) ir neleiskite sau tingėti. Nepatingėkite susitvarkyti, susiderinti aprangos, jums drabužių daug nereikia, svarbu, jog jie būtų kokybiški, švarūs ir prižiūrėti. Ydinga tai, jog drabužiai dėvimi ne pagal paskirtį ar amžių, o kartais jie būna ir suplyšę.

Viską, kas sena ir atgyvenę, išmeskite lauk. Įsigykite patogias, stilingas kelnes, sijoną ar suknelę, gražią palaidinę, paltą, švarkelį ir patogią avalynę. Visa kita – smulkmenos. Venkite pūstų perbalusių nuo peroksido šukuosenų, keistų plaukų spalvų, ryškaus makiažo, apvaliai išpieštų antakių, prižiūrėkite veidą. Veido priežiūrai nereikia prabangiausios kosmetikos. Stenkitės švytėti ir eiti aukštyn iškelta galva. Kartais, kai matau vyresnio amžiaus, labai elegantiškas, pasitempusias moteris, kurių rūbai nėra vardiniai (akivaizdu, kad įvaizdžiui neišleidžia daug pinigų), visada pagalvoju – ši moteris rūpinasi savimi ir gerbia save.

– Ar pagyvenę žmonės apskritai turėtų domėtis stiliumi?
– Mano manymu, pirmiausia jiems turėtų būti patogu. Retą vyresnę moterį įsprausi į kostiumėlį ir aukštakulnius. Keista, bet dauguma vyresnio amžiaus moterų kaip tik renkasi aukštesnę avalynę. Tačiau šiuo atveju avalynės aukštis nesuteikia grožio. Žemas kulniukas moterį „išmeta į priekį“, retokai pati eisena būna graži. Geriau rinktis paprastą žemapadę avalynę. Reikėtų vengti tamsių spalvų, nebent tai būtų tamsiai mėlyna, violetinė ar bordo. Ryškiai marginti audiniai – irgi ne išeitis. Pasidomėkite, kaip rengiasi vokiečių ar skandinavų senjorai. Sportinė, laisvalaikio apranga suteikia jų įvaizdžiui daugiau gyvybės. Bet jei prie širdies klasika – jos ir laikykitės, nemaišykite su gėlėtais sijonais ir „apdribusiais“ megztiniais. Kuo viskas paprasčiau, mažiau raštų, marginimų, papildomų detalių – tuo geriau. Svarbiausia, jog pats drabužis būtų kokybiškas ir jums tiktų.

– Kodėl apskritai turime sukti galvą dėl aprangos. Turi du megztinius ir dvi poras džinsų –  laimingas.
– Prie to, ką išvardijote trūksta labai nedaug ir sukti galvos tikrai nereikėtų. Jei sunku apsispręsti ar surasti kažką tinkamo rūbų ir batų margumyne – sugalvokite, koks drabužių siluetas ar aksesuaras labiausiai jus išskirtų iš minios. Gal tai būtų beveik vienspalvė apranga, bet gal mėgstate šilkines spalvotas skareles? Tai jos ir ieškokite, ji bus tas akcentas, kurio ieškojote ir neradote ilgą laiką, nes nežinojote, ko norite. Labai svarbu prieš apsiperkant nuspręsti – ko jums tikrai reikia ir ko norite. Kai turite planą – visa galybė drabužių jūsų neišblaškys.

– Ko nepadarysi dėl grožio. Gal iš savo patirties įsiminėte keletą pavojingų, keliančių šypseną  triukų, kurių kartais imamės vardan grožio.
– Yra tekę susidurti su juokinga situacija. Artėjo didelis mados renginys, o aš visai apie jį buvau pamiršusi. Nubėgau, nusipirkau aukštakulnius, gerai nepasimatavau. Kai atėjo ta diena, juos apsiaviau ir šiek tiek „pravaikščiojau“. Čia ir buvo problema: matuojantis nepagalvojau, apie tikimybę, jog man bateliai smuks nuo kojos. Jie buvo labai dailūs, bet įsiaunami, o kadangi mano pėda labai siaura – tokio tipo bateliai dažniausiai krenta. Perkant apie tai pamiršau! Kadangi jau nebuvo laiko ieškoti kitos avalynės, ėmiau dvipusę plačią lipnią juostą, prisiklijavau prie bato pado ir apsiaviau. Išlaikė visą vakarą!

– Kada žmogus yra gražus ir kada ne?
– Kai žmogus yra laimingas – jis yra ir gražus. Jis spinduliuoja laimę bei džiaugsmą kitiems. Tai yra gražiausia, kai geromis emocijomis dalijiesi ir su kitais žmonėmis, kai jiems praskaidrini nuotaiką, įkvepi naujiems darbams ar siekiams.

04 13 2016 06

G. Jurgaitytė: „Labai svarbu prieš išeinant apsipirkti, nuspręsti – ko jums tikrai reikia ir ko norite. Kai turite planą – visa galybė tų drabužių jūsų neišblaškys.“
Asmeninio archyvo nuotr.

04 13 2016 23

Drabužių derinių nuotr.

Į viršų