Į „Šiaulių naujienų“ redakciją paskambino susirūpinusi moteris. Jau trečia diena iš eilės šiaulietė bando nuvesti savo neįgalų tėvą į Centro poliklinikoje esantį fluorografijos kabinetą. Tačiau net ir vakar prie šio kabineto durų 8.15 valandą jau laukė 16 žmonių. Tačiau paslauga teikiama tik iki 11.30 val., o tai reiškia, kad per tą laiką nepatekę konsultacijai, turi ateiti kitą dieną. Ir taip gali tęstis visą savaitę.

Šiaulių Centro poliklinikos vyriausiasis gydytojas Mindaugas Maželis sako, jog apie šią nemalonią situaciją žino, tačiau ir nieko pakeisti negali, nes trūksta specialistų, o be to, gyventojai gali šia paslauga pasinaudoti bet kurioje kitoje gydymo įstaigoje, kur eilės mažesnės. Kaip sako M. Maželis, jei viena parduotuvė nedirba, einame į kitą. Taip turėtų būti ir su medicininėmis paslaugomis, siekiant greičiau gauti norimą paslaugą.

Poliklinikai trūksta naujos aparatūros ir specialistų
„Vasaros laikotarpiu visoje Šiaulių apskrityje trūksta radiologų. Kadangi fluorografiją arba rentgenografiją turi kažkas dar ir aprašyti, tokių specialistų fiziškai nėra iš kur pasisamdyti, kai kiti atostogauja. Be to, mūsų įstaigoje esantis fluorografas yra pasenęs ir greit reikės šį kabinetą visiškai uždaryti, o tada tų problemų ir nepasitenkinusių pacientų bus dar daugiau. Mūsų gydymo įstaiga yra parašiusi kelis projektus ir juos pateikė Sveikatos apsaugos ministerijai. Jau gavome leidimą įsigyti naują aparatą, tačiau šiuo metu neturime tam pakankamai lėšų. Planuojame prašyti ir Šiaulių miesto savivaldybės pagalbos, kad seną aparatą galėtumėme pakeisti nauju“, – aiškina M. Maželis.

Pasenusi fluorografijos technologija, anot M. Maželio, nelabai kokybiška, tačiau medikai džiaugiasi, kad ji išvis dar veikia.

Eiles pas specialistus didina ir užsieniečiai
Pasak M. Maželio, dabar yra laikas, kai visi masiškai eina tikrintis sveikatą. Labai daug atvykstančių pacientų iš užsienio valstybių.

„Mūsų gydymo įstaigoje lankosi atvykstantys dirbti ir gyventi čia iš Baltarusijos, Ukrainos vairuotojai, kurie ir užkiša šių kabinetų eiles, todėl ir mūsų šiauliečiai kenčia. Nors tas pačias paslaugas teikia ne tik Centro poliklinika, rentgenografija ar fluorografija atliekama ir Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, ir Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre“, – sako M. Maželis.

Dėl to, kad ilgose eilėse reikia vargti ir garbaus amžiaus neįgaliems žmonėms ir kad žmonės dėl to skundžiasi, M. Maželis sakė nežinojęs. Tačiau gydytojas paaiškino, jog visada galima rasti sprendimą ir esant problemai geriau kreiptis tiesiai į gydymo įstaigos administraciją.

„Čia buvo kažkoks nesusipratimas, kad teko neįgalųjį žmogų kelias dienas vežti į polikliniką.

Didesnės eilės šiuo metu yra profilaktinio tikrinimo kabinete, kur tikrinami gyventojai ruošiami darbui, vairuotojų teisėms. Dažniausiai antradieniais ir ketvirtadieniais sulaukiame pacientų antplūdžio, nes tuo metu autobusais  atvežami užsieniečiai sveikatos patikrai. Tam net įdarbinome papildomai keturis žmones siekdami išvengti eilių“, – aiškino M. Maželis.

2016 08 25 06

Eilės prie Šiaulių centro poliklinikoje prie fluorografijos kabineto piktina šiauliečius.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų