Rugsėjo 30 d. 18 val. „Laiptų galerijoje“ atidaroma Ričardo Bartkevičiaus (Vilnius) tapybos paroda „ŽiūRėk“. Paroda veiks iki spalio 20 d.

Tai pirmoji personalinė žymaus lietuvių tapytojo paroda „Laiptų galerijoje“, nors pirmoji pažintis su autoriumi ir jo kūryba šiauliečiams įvyko šių metų plenere „Šiaulių Monmartro Respublika“ bei bendroje su Gintaru Palemonu Janoniu parodoje 2008 m.

R. Bartkevičiaus darbai nei savo turiniu, nei tapymo maniera netelpa į aiškius ir griežtus apibrėžimus. Jie aiškūs, energingi, ryškūs, laisvi, gaivališki, optimistiški. Dailininkas ironizuoja šiuolaikinio gyvenimo aktualijas ir emocingai, impulsyviai prabyla į žiūrovą, intelektualiai apibendrindamas kasdienybės situacijas.

„Žiūrėk, nežiūrėk, įsižiūrėk... Šiandien, ko gero, svarbiausia yra ne tik pamatyti, pastebėti tai, ko kiti nemato, nepraeina pro šalį, bet išdrįsti tai pasakyti ir parodyti kitiems. Apie tai kalbėti. Kalbėti garsiai, o, kai labai reikia, tai ir rėkti“, – apie savo kūrybą ir parodą „ŽiūRėk“ sako autorius. R. Bartkevičius, vaizduodamas iš pirmo žvilgsnio paprastus objektus ar paprastas situacijas, tuo pat metu atveria įvairius paveikslo sluoksnius, sudaro galimybę žiūrovui pažvelgti giliau, pamatyti tai, ko nesimato paviršiuje, įžvelgti sąsajas su asmeniniu naratyvu.

Autoriaus tapybos kalba pasižymi paprastumu bei tuo pačiu daugiaprasmiškumu. Tie, kas nenori gilintis į įvairiausias prasmes, gali tiesiog stebėti spalvų persipynimus, potėpių žaismą, patį tapybos procesą.

Žiūrovas gali „žiūrėti“ ar „įsižiūrėti“, gali „nežiūrėti“ ir tiesiog praeiti pro šalį.

R. Bartkevičius gimė 1959 m. Dailės studijos prasidėjo Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokykloje ir tęsėsi Vilniaus dailės institute (dabar Dailės akademija), kurį baigė 1986 m., nors pirmąją personalinę parodą surengė dar 1979 metais. Dailininkas yra laimėjęs Speyer stipendiją Vokietijoje, pelnęs Lietuvos dailininkų sąjungos metinę premiją, du kartus – aukščiausiojo laipsnio valstybės stipendiją. Tapytojas aktyviai dalyvauja kultūriniame ir mokslo gyvenime, surengė arti 30 personalinių parodų, menininko darbai eksponuoti ne tik Europos, bet ir Azijos bei Amerikos galerijose.

Talentingas pedagogas, Lietuvos edukologijos universiteto profesorius per ilgametį darbą su studentais atskleidė ir išpuoselėjo ne vieną menininką ir dailėtyrininką. Jo darbų yra įsigiję Zimmerli dailės muziejus (JAV), Speyer miesto savivaldybė (Vokietija), Tore Canavese miesto savivaldybė (Italija), Lietuvos dailės muziejus, Modernaus meno centras, privačios galerijos ir kolekcininkai iš Lietuvos ir užsienio

Į viršų