Liepos 3 d. prasidėjo tarptautinis grafičių meno pleneras „Saulės pagrobimas“, skirtas Saulės mūšio 780-osioms metinėms.

Tai pirmas Šiaulių mieste profesionaliai rengiamas tarptautinis grafičių meno pleneras. Į grafičių meno plenerą „Saulės pagrobimas“ yra kviečiami žinomi Lietuvos, Estijos, Latvijos, Italijos ir Vokietijos menininkai. Įvairiose miesto rajonuose sukurti kūriniai įprasmins ir interpretuos Lietuvos istorijai svarbų ir Šiaulių miesto tapatumą pabrėžiantį Saulės mūšį. Grafičių meno kūriniai bus kuriami Šiaulių miesto viešose erdvėse ir turės ilgalaikį poveikį, kaip vizualus meninis istorinio įvykio įamžinimas. Tokie teminiai grafičių kūriniai viešose miesto erdvėse įprasmins ir estetizuos urbanistinę aplinką, paskatins tolimesnes, kūrybines viešų erdvių transformavimo iniciatyvas.

Šis grafičių pleneras suteiks galimybes menininkams realizuoti savo idėjas netradicinio viešų erdvių meno srityje, skleisti šiuolaikinio viešų erdvių meno idėjas miesto bendruomenei bei įvairinti ir kelti bendrą kultūrinį miesto lygį keičiant jo viešas erdves.

Šio plenero metu bus suderintos plataus viešumo, meno prieinamumo ir profesionalumo sritys. Vietos kūriniams būtų parinktos kartu su menininkais ir miesto savivaldybės architektūros skyriumi.

Nors tarptautinis Baltijos šalių menininkų projektas „Saulės pagrobimas“ būtų pirmasis regione, tęstiniai trijų Baltijos šalių menininkų meno projektai turi savo gilias tradicijas. Trijų Baltijos – 3B – šalių menininkų parodos ir projektai jau buvo surengti Šiauliuose. 2016 m. rugsėjo mėnesį Šiauliuose planuojama didelė teminė šių miestų menininkų paroda kaip tarpregioninio ilgalaikio kūrybinio bendradarbiavimo ženklas. Šioje parodoje – plenere dalyvaus po keletą menininkų iš Latvijos, Estijos ir Lietuvos. Tai bus puiki galimybė menininkams pasinerti į tarpkultūrinio kūrybinio bendradarbiavimo galimybes, o žiūrovai turės galimybę pažinti kitos šalies menininkų kūrybos ypatumus.

Pirmasis menininkas iš Italijos Guido Bisagni sukūrė miestui pirmąjį grafitį „The battle of the sun“ ant Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinio Dviračių muziejaus sienos.

Berlyne gyvenantis menininkas Adomas Žudys Trakų gatvėje sukūrė puikią lakonišką kompoziciją „Saulės orbita“.
Pikselinį grafitį sukūrė Adomas Žudys.

Menininkas Arūnas Uogintas skiria savo sieninę tapybą garsiam Šiaulių kūrėjui Eduardui Juchnevičiui (1942 – 2011). Šio menininko kūrybos motyvais Arūnas nutapė kompoziciją E. Juchnevičiaus buto balkono apatinėje dalyje.

A. Uogintas skiria jau antrą savo kūrinį garsiam Šiaulių aktoriui a. a. Pranui Piaulokui (1945 – 2008). Šio menininko kūrybos motyvais Arūnas nutapė kompoziciją namo balkono, kuriame gyveno aktorius, apatinėje dalyje.

Rūdės gatvėje žinomas grafičio menininkas Tadas Vincaitis-Plūgas iš Kauno sukūrė didžiausią plenero kūrinį „Degantys šarvai“.

Pėsčiųjų bulvaro amfiteatre – virtuoziškas žinomo menininko ir rašytojo Petro Rakštiko piešinys apie damą, kuriai pabėgo šukuosena.

Plenere dalyvauja dabar jau visoje Europoje garsi portretistė Laura Guokė: ant šoninės Dailės galerijos sienos jos sukurtas buvusio šiauliečio pasaulinio garso mokslininko a. a. A. J. Greimo portretas, o 2017-ieji UNESCO paskelbti Greimo metais.

Plenerui kuria ir Bronius Rudys. Šiam menininkui paklūsta visos išraiškos priemonės, tačiau bulvaro kolonų transformacijai jis pasirinko minimalistinę grafiką – maestro rankose tampa įspūdingu trimačiu optiniu labirintu.
Savo sienos ėmėsi žinomas miesto tapytojas Dalvytis Udrys. Tik jo tapybai būdingos spalvos ir potėpis dabar džiugins bulvaro senbuvius ir svečius.

Plenere dalyvauja ir estai: Marko Toomast „Architectonic“ ir Haide Rannakivi „RainMan“ jau kabo Trakų gatvėje.

Į viršų