Rugpjūčio 29 d. 12 val. Šiauliai prisijungia prie didžiausio memorialo po atviru dangumi Europoje. „Atminimo akmenys“, išsibarstę 18 Europos valstybių ir daugiau nei 50 000 vietų, bus įrengti ir šiame mieste.

Šiauliuose prisiminsime gydytoją Urijų Rozovskį. 1943 metais, kai naciai organizavo vaikų akciją Šiaulių gete, gydytojas kartu su 725 mažaisiais savo pacientais savanoriškai išvyko į Aušvico koncentracijos stovyklą, tam kad palydėtų save ir vaikus į mirtį.

Bei Samuelį Petuchauską, kurį šiauliečiai tarpukariu dvidešimt metų iš eilės rinko savo miesto viceburmistru.

Taip pat rugpjūčio 29 d. 18 val. festivalis „Nepatogus kinas“ pristato filmo „Iš miško“ peržiūrą kino teatre „Atlantis“, Tilžės g. 225, Šiauliai.

Kitaip nei daugelyje dokumentinių filmų apie Holokaustą, kalbančių apie išgyvenusiųjų patirtis, „Iš miško“ dėmesys sutelkiamas į tariamai pasyvius liudininkus ir įvykių poveikį jiems patiems. Šiame filme remiamasi Kazimiero Sakowicziaus 1941–1944 m. rašyto dienoraščio ištraukomis, kurios sugretinamos su lietuvių ir lenkų, gyvenančių Paneriuose, gyvais liudijimais.

Panerių miške buvo nužudyta daugiau nei šimtas tūkstančių žmonių, iš kurių didžioji dalis – žydai iš Vilniaus geto. Padedant lietuvių režisieriui Sauliui Beržiniui, filmo kūrėjai apklausė didelę grupę Paneriuose tebegyvenančių žmonių. Kino juostoje atsiskleidžia, kaip skirtingai šie tragiški įvykiai prisimenami ir suvokiami jų liudininkų. Nuosaikus, bet atviras filmas „Iš miško“ yra ir istorinis, ir psichologinis dokumentas, kuris, kaip ir Claude Lanzmanno filmai, atsigręžia į žmonių baimę pripažinti ir prisiimti dalį atsakomybės už praeities įvykius.

Įėjimas laisvas.

„Iš miško“ (Me’kivun ha’yaar). Izraelis, 2003, 94 min. Režisieriai Limor Pinhasov Ben Yosef, Yaron Kaftori Ben Yosef. Operatorius Eithan Haris. Montažas Limor Pinhasov Ben Yosef. Prodiuseriai Limor Pinhasov Ben Yosef, Yaron Kaftori Ben Yosef.

Į viršų