Rugsėjo 5–22 dienomis Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centre vyko pėstininkų skyriaus vado – vyr. šaulio kursas. Šio kurso tikslas yra parengti skyriaus vadą bei vyr. šaulį, gebantį efektyviai planuoti ir vykdyti pėstininkų skyriaus lygio taktines užduotis.

Kurse be kitų Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių dalyvavo ir jį sėkmingai baigė Prisikėlimo apygardos 6-ojoje rinktinėje tarnaujantis eil. Regimantas Mikaliūnas. Karys ne tik tarnauja Lietuvos kariuomenėje kaip karys savanoris (nuo 2012 m. balandžio), bet taip pat vykdo Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos Kalėjimų departamento Šiaulių apygardos Probacijos tarnybos direktoriaus pareigas.

Apie tai, kaip pavyko suderinti veiklą dviejose skirtingose institucijose R. Mikaliūnas pasakoja, jog dar prieš pradedant tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose jam teko pasirinkti tarp Karo akademijos ir Policijos akademijos. Baigus Policijos akademiją ir įgijus magistro laipsnį Mykolo Romerio universitete, pasitaikė proga kelius, kurie jaunystėje išsiskyrė, vėl sujungti – būti ir Teisingumo ministerijos tarnautoju ir tarnauti Tėvynei dėvint kario savanorio uniformą.
Pasak kario savanorio, būnant kariuomenės organizuojamuose kursuose tampi organizuotesnis, susiformuoja įgūdžiai viską planuoti beveik minutės tikslumu ir maksimaliai išnaudoti turimą laiką. Nesiblaškymas ir koncentravimasis į užsibrėžtą tikslą yra naudingi ir asmeniniame gyvenime – pripranti veikti nuosekliau ir logiškiau.

37-erių metų Šiaulių apygardos Probacijos tarnybos direktoriaus teigimu, tarnyba kariuomenėje yra savęs išbandymas, kai gali patikrinti savo fizines bei psichologines galimybes. Savaitgalis pratybose prilygina savaitei atostogų: „Kai savaitgalį paprakaituoji kartu su kitais kariais savanoriais, gali pailsėti psichologiškai ir emociškai, tačiau raumenis po tokio „poilsio“ maudžia“, – pripažįsta  R. Mikaliūnas.

Greičiausiai situacija po šio kurso pasikeis, kai karys bus paskirtas skyriaus vadu, reikės galvoti ne tik kaip gerai atlikti paskirtas užduotis, bet taip pat rūpintis skyriaus kariais ir priiminėti skyriaus lygmens sprendimus.

Juozo Lukšos mokymo centre yra rengiami ne tik skyrių vadai ir vyr. šauliai, bet ir kiti Sausumos pajėgoms reikalingi specialistai, tokie kaip taiklieji šauliai, kulkosvaidininkai, granatsvaidininkai, artileristai, inžinieriai, žvalgai ir kiti.

Parengta pagal  tarnybos pranešimą

Į viršų