Vardinius drabužius atlikėjui Tinie Tempah kuria jaunas lietuvis emigrantas. Ar galėtumėte patikėti, jog Vytoldas Miliauskas, dabar jau žinomas dizaineris, yra kilęs iš mažo Kelmės rajono miestelio – Tytuvėnų. Daug kas nustebs išgirdęs, jog 25-erių metų jaunuolis pirmąją savo vardo rūbų kolekciją siuvo būtent Šiauliuose. Dabar jau trejus metus gyvenantis Londone V. Miliauskas savo kūrybines idėjas tobulina ten, nors nepamiršta iš Lietuvos. Kaip save pristato pats dizaineris: „Esu daug ateities planų turintis jaunas žmogus.“ Apie darbą užsienyje ir jo kuriamą madą, „Šiaulių naujienoms“ pasakoja jaunasis dizaineris V. Miliauskas.

– Papasakokite, kas paskatino rinktis drabužių dizainerio profesiją?
– Nuo mažų dienų domėjausi mada ir vizualiniais menais, todėl buvau pakankamai užtikrintas dėl savo profesijos pasirinkimo.

– Gal vaikiškos svajonės buvo kitos. Kokia buvo svajonių profesija?
– Norėjau būti muzikantu ir architektu, kai buvau mažas. Tačiau tas noras kažkur dingo.

– Karjeros pradžia, siekiant užkariauti mados industriją dar būnant Lietuvoje.
– Vos tik pradėjęs studijuoti turėjau galimybę įgyti praktikos televizijos šokių projektuose „Šok su manimi“, po to dirbau renginių organizavimo kompanijoje „ELITAZ“. Dirbau  kaip stilistas ir kostiumo dizaineris. Buvo labai geras laikas, nes turėjau galimybę įgyti praktikos dirbant šou versle.  

– Ar kuriate drabužius sau, draugams?
– Taip, sau ir draugams. Iš tiesų labai mažai kada ką nors perku, nebent batus ir aksesuarus, drabužius dažniausiai dėviu savo darytus. Kartais savo draugams skolinu drabužius ir fotosesijoms.

– Londone esate emigrantas. Kaip svetima šalis jus priėmė?
– Labai draugiškai ir dabar Londoną vadinu savo namais.

– Ar jaunam žmogui lengva išgarsėti Lietuvoje, užsienyje?
– Išgarsėti yra lengva, bet pelnyti pagarbą ir pasitikėjimą galima tik sunkiu darbu. Tai vadinčiau tikru „išgarsėjimu“, kai tai žinomumas neišblėsta su laiku.

– Turite gyvenimo moto?
– Būti laimingam.

– Londone jus aplankė didžiulė sėkmė: kuriate vardinius drabužius Tinie Tempah. Plačiau papasakokite apie šį projektą.
– Neturiu galimybės daug apie tai pasakoti šiuo metu, nes kolekcija dar nėra pasirodžiusi. Tai nėra vienkartinis projektas, bus daugiau kolekcijų, sausio mėnesį pasirodysime Londono vyrų mados savaitėje. Tai šiuolaikinė kolekcija vyrams, skirta dėvėti kasdien. Galėčiau ją pavadinti prabangia laisvalaikio apranga.

– Ar dizaineriui lengva sukurti ką nors naujo ir nustebinti publiką?
– Aš esu dėvimos mados dizaineris. Mano didžiausias nustebinimas būtų tai, kad žmonės noriai dėvėtų mano sukurtus drabužius. Užtrunka laiko tai patikrinti.

– O gal būtų mieliau dirbti stilistu nei dizaineriu?
– Dizainerio darbas man labiau artimas. Mados industrijoje dirbti pradėjau dar studijuodamas Lietuvoje. Tada dirbau stilistu, tačiau tai nėra mano tiesioginė specialybė. Jau tada svajojau dirbti vyriškų drabužių dizaineriu. Žmonės dažnai galvoja, kad stilistas ir dizaineris yra tas pats, tačiau taip nėra. Galvojantys, kad dizaineris gali būti ir stilistas, kiek klysta, nes dizaineriai kuria naujus dalykus, o stilistai – juos derina žmogui.

– Ar didžiuojatės, kad gimėte Lietuvoje?
– Taip, labai didžiuosiuosi. Mūsų juk labai nedaug.  

– Daug kas dabar madinga, kas buvo gražu dar mūsų močiučių jaunystės laikais. Ar mados tendencijos kartojasi?
– Taip. Nauji dalykai yra išrandami remiantis jau sukurtais. Mados tendencijos kartojasi, tačiau jos nėra grynai tokios pat, tai labiau šių dienų interpretacija arba versija jau anksčiau buvusios tendencijos.

– Kas dabar yra madinga?
– Labai didelė tendencija yra būti individualiam. Tai kiekvienam skirtingi dalykai yra gražūs.

– Ar visi geba skoningai derinti turimą garderobą?
– Ne, manau, kad tikrai ne visi. Ir dėl skonio tikrai galima ginčytis!

– Tai kaip gražiai atrodyti?
– Nereikėtų savo apranga sudaryti klaidingą įspūdį apie save. Tai tikriausiai būtų vienintelis ir svarbiausias mano patarimas.

– Tikriausiai profesiniai įgūdžiai neapleidžia ir išėjus į gatvę. Kokias aprangos detales pirmiausia pastebite?
– Londone yra labai daug ką pastebėti, galėčiau vardyti ir vardyti. Kadangi esu vyriškos mados dizaineris, man yra artimas vyriškas kostiumas. Visada esu įkvėptas matydamas vyrą, pasirinkusį nepriekaištingai tinkantį kostiumą ir stilingai jį suderinusį.  

– Didžiausia aprangos klaida. Kas visiškai nedera?
– Daug kas nedera arba neturėtų būti derinama. Kalbant apie gerą ir blogą aprangą, viskas turėtų remtis kažkokiomis asociacijomis. Kas su kuo asocijuojasi, ir kas ne. Man vakarinės suknelės ir sportbačių ansamblis būtų aprangos klaida, nes šių dviejų elementų asociacijos man neskamba kaip geras derinys.

– Iš kur semiatės naujų idėjų?
– Absoliučiai iš visko, kas yra aplink mane. Įkvėpimo šaltiniai gali būti patys nenuspėjamiausi dalykai.

– Daugiausiai kuriate vyrams. Kodėl?
– Nes kurti rūbus vyrams yra daug sunkiau negu kurti rūbus moterims. Moterims truputėlį paprasčiau. Vyrai ne viską dėvi, viskas jų garderobe yra labiau konservatyvu. Moterims viskas lengviau, nes paprasčiausiai joms yra suteikta daugiau galimybių, kurios lengviau ir įgyvendinamos.

– Gal kada kursite ir vaikams?
– Vaikų drabužiai – labai gražu! Kai matau juos parduotuvėse, norisi pradėti galvoti apie savo paties vaiką. Niekada nesakau niekada, bet manau, kad kursiu vyrams ateinančius 10 metų tai tikrai.

– Kur gimė jūsų pirmoji kolekcija?
– Šiauliečiams tikriausiai dar esu mažai žinomas. Tačiau kaip bebūtų keista, mano pirmoji kolekcija gimė būtent Šiauliuose. Tai įvyko visai neatsitiktinai. Paprasčiausiai mano dėdė Šiauliuose turi siuvyklą, todėl joje ir buvo pasiūta mano pirmoji kolekcija.

2016 08 18 01

Vardinius drabužius pasaulinio lygio žvaigždei Tinie Tempah Londone kuria vos 25-erių metų lietuvių dizaineris V. Miliauskas.
V. MILIAUSKO albumo nuotr.

2016 08 18 03

Pasak dizainerio V. Miliausko, lengviau kurti drabužius moterims nei vyrams.
V. MILIAUSKO albumo nuotr.

Į viršų