Švietimo darbuotojų kantrybės taurė perpildyta. Neapsikentusios nuolatinio Vyriausybės ignoravimo, sprendžiant švietimo problemas, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) šiandien skelbia įspėjamąjį dviejų valandų streiką.

Šiaulių švietimo PS susivienijimo duomenimis pasirengusios dalyvauti yra 23 įstaigos (19 miesto, 4 rajono), kuriose yra LŠPS Šiaulių susivienijimo pirminės organizacijos.

Numatomas dalyvių skaičius – apie 450 miesto, apie 100 rajono švietimo darbuotojų.

Neskiria pakankamai lėšų
„Švietimas visoje šalyje yra ignoruojamas, dabartinė švietimo politika nėra vykdoma, Vyriausybė nevykdo savo programos. Dirbdami darbo grupėje identifikavome visas švietimo problemas, numatėme būdus, kaip problemas išspręsti. Tačiau problemos vis tiek ignoruojamos“, – apie tai kodėl nuspręsta streikuoti „Šiaulių naujienoms“ sako Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos (LŠĮPS) pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Streiko galbūt būtų išvengta, jeigu Švietimo ir mokslo ministerijoje vykusiame taikinimo komisijos posėdyje būtų nuspręsta patenkinti šalies švietimo profesinių sąjungų iškeltus reikalavimus.

Profesinės sąjungos nori, kad būtų atkurtas mokinio krepšelio dydis iki buvusio 2009 m. sausio 1 d. Reikalauja didinti mokytojų atlyginimus. 2016 m. valstybės biudžete numatyti 3,56 mln. eurų išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą, sumažinti mokinių skaičių klasėse ir t. t.

Deja, dėl visų reikalavimų Vyriausybės deleguotiems atstovams ir profsąjungoms kol kas nepavyko susitarti. Paaiškėjo, kad vienintelė priežastis neleidžianti gerokai didesne apimtimi tenkinti profesinių sąjungų reikalavimus yra Vyriausybės nenoras skirti pakankamai lėšų arba Švietimo ir mokslo ministerijos nesugebėjimas jų rasti savo biudžete.

„Susidūrėme su realybe, kad viskas yra tik žodžiai ir pažadai, kurių niekas nesiruošia vykdyti ir laikytis. Valdžia dezinformuoja žmones teigdama, kad švietimo finansavimas padidėjo, taip tikrai nėra. Nors pajamos, gaunamos į LR biudžetą auga, visas dėmesys vis tiek skiriamas krašto apsaugai, o švietimas yra ignoruojamas“, – piktinasi E. Jesinas.

Nesugeba vystyti socialinio dialogo
LŠĮPS pirmininko nuomone, Vyriausybė, ignoruodama švietimo problemas, skatina emigraciją ir protų nutekėjimą.

„Manau, tai yra netoliaregiškas požiūris, savotiškas kerštingumas švietimo atstovams, kurie aktyviai gina savo teises. Žmonės palieka Lietuvą, nes jiems nėra sudaromos tinkamos sąlygos darbui ir nėra už darbą tinkamai sumokama“, – pabrėžia pašnekovas.

Jis pastebi, kad trūksta kompleksinio sistemos įvertinimo. Esą mūsų švietimo sistema tokia gremėzdiška, kad niekas nenori žiūrėti, kas joje yra blogai. Kiekvienais metais susiduriama su problema, kad trūksta lėšų švietimui, tačiau niekas nesistengia išsiaiškinti kodėl.

„Tai parodo, kad Lietuvoje švietimo politikos nėra. Visos partijos rinkiminėje programoje deklaruoja, kad švietimas yra prioritetas, o kai baigiasi rinkimai, jie apie tai pamiršta“, – sako E. Jesinas.

Jis viliasi, kad streikas padės išspręsti problemas: „Manau, jeigu Vyriausybė turės tiek sveiko proto, kiek turi dabar nesveikų ambicijų mūsų atžvilgiu, imsis atitinkamų veiksmų, kad streikas neišplistų. 2008 m. surengėme septyniolika streikų, 2016 m. galbūt surengsime trisdešimt. Jeigu juos tenkins toks scenarijus, visoje Europoje nuskambės, kad Vyriausybė nesugeba vystyti socialinio dialogo su švietimo darbuotojų profsąjungų atstovais.“

Į viršų