Anksčiau pajusti šventinę nuotaiką ir namuose sukurti jaukią atmosferą padeda kalėdinės dekoracijos. Namų ir eglutės puošimas, šventinio stalo dekoro planavimas palengvina švenčių laukimą.

Norint namuose sukurti išbaigtą kalėdinio dekoro efektą, interjero stilistė Laura Tamulaitytė pataria visur naudoti pasikartojančias detales. Ji pristato šventinio dekoro tendencijas, o „Senukų“ atstovė atskleidžia, kokių kalėdinių dekoracijų pirkėjai iš anksto ieško prekybos centruose.

Kuria namuose kalėdinę nuotaiką

Šventinio laikotarpio metu mūsų namus sušildo židinyje spragsinčios malkos, orkaitėje kepamų cinamono ir imbierinių meduolių kvapas, tyliai skambanti kalėdinė muzika. Tačiau namams daugiau jaukumo bei kalėdinės nuotaikos suteiks ir šventinės dekoracijos.

„Norint namams suteikti daugiau jaukumo, verta pasirūpinti ne tik juose vyraujančia ramybe bei harmonija, tačiau ir vizualiniais elementais – žvakėmis, lempučių girliandomis, pagalvėlėmis, pledais. Juk kalėdinių namų magija slypi mielose detalėse, tereikia jų spalvas, faktūras, stilių priderinti prie namuose vyraujančio interjero“, – pasakoja L. Tamulaitytė.

Pasak jos, modernios klasikos interjerą papildys klasikinė puošni Kalėdų eglė, ant krėslų sudėliotos kokybiškos pagalvės ir pledas, ant kavos staliukų ar konsolių uždegtos žvakės, ant stalo užtiesta deranti tekstilė ir krištolo taurės. Moderniame interjere derės dekoro eksperimentai, pavyzdžiui, vietoje eglės iškabinta lempučių dekoracija, kurianti eglės formos idėją, arba medžio šakos, dekoruotos lemputėmis.

„Skandinaviško stiliaus namuose sužibėtų floristinė Kalėdų dekoracija – tai galėtų būti vasarą surinkti sausi augalų žiedynai, šakos, kurias galima puošti natūraliais ar rankų darbo dekoro elementais, lemputėmis“, – naują tendenciją pristato interjero stilistė.

Tai, kad lietuviai jau rūpinasi namų jaukumu bei juose kuria kalėdinę atmosferą, pastebi ir prekybos tinklų atstovai.

„Į prekių krepšelius vis dažniau dedami įvairūs jaukių namų atributai: šilti ir jaukūs pledai, grakščios žvakidės bei krištolinės vazos, minkštos dekoratyvinės pagalvėlės bei kalėdinės dekoracijos. Klientai nori Kalėdoms pasiruošti lengvai, tad pradeda pirkiniais rūpintis iš anksto“, – tendencijas pristato Elona Uckutė, „Kesko Senukai“ atstovė.

Ją papildo stilistė, siūlanti kalėdinę nuotaiką namuose kurti ne tik dekoro akcentais, tačiau pasitelkti ir šviesos elementus, kurie namams suteiks jaukumo atmosferą: „Verta apšviesti net tamsiausius kampelius – tam galima naudoti lempučių girliandas, žvakides, derinti stalinius ir grindinius šveistuvus“.

Septynios kalėdinio dekoro tendencijos
Kalbėdama apie kalėdinio dekoro stilius, interjero dekoratorė apžvelgia madingiausias sezono tendencijas.

1. Tviskančios metalizuotos dekoracijos. Jau ne vienerius metus madingiausių kalėdinių dekoracijų stilių viršūnėse laikosi tviskantys metalizuoti dekoro elementai. Tikėtina, kad jų populiarumas neišblės ir artimiausiais metais. Tad drąsiai puoškite namus aukso, sidabro, spalvomis, šampaniniais atspalviais. Taip pat nesuklysite, jei tarpusavyje derinsite aukso ir sidabro dekoro elementus.

2. Levandos atspalviai. Norintiems sekti naujausias tendencijas, namus verta puošti levandos atspalviais. Pasak dizainerės, tai pati šviežiausia Kalėdų dekoro stilistika. Galima rinktis šios spalvos eglutės žaisliukus, stalo tekstilę, netgi taures bei žvakes.

3. Mėlyna spalva. Praėjusiais metais madingiausių spalvų tope karaliavusi mėlyna spalva ir šiais metais išsaugo savo pozicijas. Stilingai atrodys nuo šviesiai mėlynų iki visų vandenyno atspalvių dekoro elementai – tai sukurs šaltesnę bet magišką ramybę. Šios spalvos dizainą galima derinti su jūros dugno gėrybėmis, pavyzdžiui, žaisliukais iš kriauklių, koralais, žvaigždėmis. Visa tai suteiks namams daugiau romantikos.

4. Gamtos ir natūralumo elementai. Gamtos mylėtojai gali puošti namus natūraliais papuošimais – kankorėžiais, uogomis, natūralaus medžio ir rankų darbo popierinėmis dekoracijomis, gyvūnų atvaizdais. Visa tai ne tik estetiškai atrodys bei kurs lengvumo įspūdį, tačiau ir prisidės prie gamtos saugojimo.

5. Žalia spalva ir jos atspalviai. Šį sezoną itin skoningai atrodo ir sodriai gilios žalios spalvos ir įvairių jos atspalvių dekoracijos, taip pat madingos ir turkio bei mėtos spalvos.

6. Karalienė raudona. Klasika tapusi raudona spalva ir gilūs jos atspalviai taip pat namų dekorui suteiks jaukumo ir džiaugsmo energijos, sužadins vaikystės prisiminimus.

7. Neoniniai akcentai. O drąsiems naujovių ieškotojams L. Tamulaitytė siūlo dekore naudoti ryškius spalvotus neono akcentus.

Kaip stilingai papuošti kalėdinę eglę?
Norint estetiškai papuošti pagrindinį Kalėdų simbolį, anot stilistės, verta laikytis vos kelių pagrindinių taisyklių.
„Vienas svarbiausių patarimų – eglutės dekoracijų spalvos ir formos turėtų tęsti bendrą namų stilistiką. Taip pat svarbu dekorui pasirinkti ne vieną, o du ar tris derančius spalvų derinius, naudoti kelių dydžių žaisliukus. Taip eglė atrodys ne tik stilingai, bet ir dinamiškai“, – vardija estetikos žinovė.

Puošiant Kalėdų eglę ar kėnį, stilistė rekomenduoja vadovautis šiais spalvų deriniais bei pristato, kokią nuotaiką namuose jie sukurs:

• Auksas, šampanas ir žalios/raudonos spalvos derinys – klasika ir prabanga.
• Auksas, šampanas, sidabras ir pilko/balto atspalvio derinys – rafinuota ramybė.
• Mėlynos, turkio ir sidabro spalvų sąjunga – šaltas švelnumas.
• Auksas ir rudi atspalviai – elegancijos garantas.

E. Uckutė pastebi, kad lietuviai jau dabar planuoja kalėdinės eglės dekorą – jau aktyvėja ne tik kalėdinių žaisliukų ir dekoracijų, tačiau ir lempučių, girliandų pardavimai.

„Žiemos šalčio ir paslapties išsiilgę klientai renkasi šalto atspalvio lemputes, o norintys, kad namuose būtų daugiau romantikos ir jaukumo – šilto atspalvio lemputes. Lempučių girliandomis klientai puošia ir namus. Tiek elektroninėje, tiek fizinėse parduotuvėse auga susidomėjimas girliandomis, sudarytomis iš lempučių burbulų“, – pristato „Senukų“ atstovė.

Šventinio stalo dekoro patarimai
Kaip ir šventiniai interjero elementai, taip ir kalėdinio stalo dekoras turi išlaikyti vyraujančią namų dizaino liniją.

„Ruošiant vaišių stalą, svarbus ne maisto gausumas ant jo, o estetinis vaizdas. Tad drąsiai dekoruokite stalą įvairiomis žvakėmis, traukite iš indaujų gražiausius stalo indus ir mėgaukitės estetinio vaizdo visuma“, – kalba L. Tamulaitytė.

Jeigu stalas didelis, jam tiks masyvesnės dekoracijos, kalėdinio vainiko girliandos ar patys vainikai, vazos su sausais augalais, šakelės su raudonomis uogomis. Stilistė taip pat kviečia nebijoti ant stalo naudoti ir švytinčių detalių bei girliandų.

Minimalistinio stiliaus puoselėtojams, stalui tiktų įvairių formų ir dydžių žvakės. Dizainerės teigimu, vien jų pakanka kuriant stalo magiją. Taip pat ji pataria stalą puošti natūraliomis gėrybėmis: dėlioti ant stalo miške surinktus kankorėžius, jiems į draugiją galite pridėti įvairių rūšių sukulentų ir uogų, viską apvainikuoti lempučių girliandomis arba žvakėmis.

Anchor „Nauji butai Kaune“

Į viršų