Odos būklei įtakos turi daugybė faktorių, o oro kaita yra vienas iš jų. Kiekviename oro kaitos tarpsnyje oda reikia rūpintis atitinkamai, tačiau odos priežiūros priemonės reikia rinktis atsižvelgiant ne vien į sezoniškumą. Medicinos kosmetologė atskleidžia, kaip rūpintis veido oda šaltuoju metų laiku ir kokias priemones pasirinkti.

„Kiekvienais metais pavasarį ir rudenį pasiūlome pirkėjams įsigyti kosmetikos priemonių pigiau – būtent šiais metų laikais itin svarbu rūpintis savo oda bei atnaujinti naudojamas priemones pagal sezoną. Pastebime, kad būtent tuo ir vadovaujasi pirkėjai – rudenį renkasi riebesnius, labiau koncentruotus produktus tiek veido, tiek kūno odai drėkinti, o pavasarį – lengvesnius, nuo saulės labiau apsaugančius produktus“, – atskleidžia „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Svarbu atkreipti dėmesį ne tik į sezoniškumą
„Kiekvieno žmogaus oda yra individuali, todėl renkantis odos priežiūros priemones reikia atsižvelgti ne tik į klimato kaitą, bet ir į odos tipą ir būklę. Paprastai šaltuoju metų periodu žmonės naudoja maitinamuosius kremus, kurių sudėtyje yra gausu aliejų. Jei odos tipas yra normalus ar sausas, problemų neturėtų sudaryti, tačiau šiandieninėje visuomenėje didžioji dalis veido odų turi polinkį į vieną ar kitą problemą: pavyzdžiui jei oda linkusi į aknę, maitinamieji kremai gali pabloginti problematiškos odos būklę, taip pat visuomet pabrėžiu, kad oda pati iš savęs negamina aliejų, todėl geriausia atsižvelgti į ingredientus, kurie natūraliai sintetinami žmogaus organizme. Kremai, turintys keramidų pagrindą ir papildyti antioksidantais, vitaminais, puikiai tinka šaltuoju metų periodu net ir įnoringiausioms odoms“, – atskleidžia medicinos kosmetologė Akvilė Martinkutė.

Kokie odos pokyčiai gali įvykti šaltuoju metų laiku?
Šaltasis metų periodas gali sukelti lėtinius arba ūminius odos būklės pakitimus. „Dažniausiai pasitaikantis yra odos uždegimai (dermatitai, egzemos) arba alerginės reakcijos. Jei žmogus serga tam tikra odos liga, šaltas oras gali ligą paūminti. Odos alerginės reakcijos trukmė ir laipsnis kiekvienam žmogui pasireiškia skirtingai, tačiau galima išskirti kelis tokio pobūdžio simptomus: niežėjimas, bėrimas (pūlinukai, pūslelės), patinimas, pleiskanojimas, paraudimas“, – teigia A. Martinkutė.

Pokyčiai odos priežiūroje rudenį
Pasak kosmetologės, esant ne tokiai aktyviai saulei, šaltuoju periodu galima įsivesti produktus su biologiškai aktyviomis medžiagomis tokios kaip AHA-BHA rūgštys ar A, C vitaminai. „Šios priemonės skaistina, šviesina odą, tai ypatingai aktualu turintiems pigmentuotą odą po vasaros laikotarpio. Esant polinkiui į odos sausumą, kaip pagalbinę priemonę galima įsivesti hialiurono rūgštį, kuri natūraliai sintetinama  žmogaus organizme ir yra puiki drėkinamoji priemonė. Hialuronas užpildo tarpus tarp odos ląstelių, suteikdamas odai ne tik drėgmę ir stangrumą, tačiau padeda ir pasisavinti naudingas medžiagas“, – hialurono paslaptis atskleidžia kosmetologė.

Ryto ir vakaro ritualai sveikai odai
Pasak medicinos kosmetologės, kasdieninė veido odos priežiūra turėtų susidaryti iš kelių etapų:
1. Prausiklis. Prausiklis yra skirtas makiažo, riebalų, mirusių ląstelių, purvo, prakaito ir kt. pašalinimui, tad jo naudojimas tiek ryte atsikėlus, tiek vakare prieš einant miegoti ar grįžus namo poilsiui, yra būtinas.

2. Tonikas. „Vyrauja klaidinga nuomonė, kad tonikas skirtas makiažo likučiams nuvalyti, todėl daugelis įsigiję prausiklį ar valiklį neįtraukia į savo veido priežiūros priemones toniko. Tonikas palaiko kraujo cirkuliaciją, palaiko rūgštinės odos terpės pH balansą, apsaugo nuo mikrobų, ir skatina regeneraciją“, – atskleidžia medicinos kosmetologė.

3. Šveitiklis. Ši priemonė yra skirta pašalinti pleiskanojantį, negyvų ląstelių sluoksnį. Po šveitimo pagerėja kraujo apykaita, suaktyvinami regeneracijos procesai. Šveitiklį rekomenduojama naudoti kartą per savaitę, o riebiai odai – du kartus per savaitę.

4. Kaukė. Kaukės savo paskirtimi būna labai įvairios ir jų būna įvairių rūšių, skirtingiems odos tipams. Kaukes, atsižvelgiant į  gamintojo nurodymus, reikėtų naudoti nuo 1 iki 3 kartų per savaitę.

5. Kremas. Jis turėtų būti naudojamas pagal odos tipą bei būklę. „Dažniausiai naudojami drėkinamasis (neleidžia prarasti drėgmės, minkština) arba maitinamasis (stiprina, padeda išlaikyti elastingumą, maitina) kremai. Dieną rekomenduojama naudoti apsaugą nuo UVA ir UVB spindulių, tam geriausiai tinka kremas su SPF apsauga, nakčiai tinka odos priežiūros produktai su aktyvesniais ingredientais: serumai, koncentratai, priemonės su AHA, BHA rūgštimis“, – teigia A. Martinkutė.

Kaip atpažinti, kokio tipo veido kaukės reikalauja oda?
Oda pati pakankamai neblogai padiktuoja, ko jei reikia. „Jei yra riebalų perteklius, išsiplėtusios poros, oda linkusi į aknę, vargu ar norėsis tepti odą maitinančia kauke, kurios sudėtyje gausu aliejų, tokioms odoms labiau rekomenduojama naudoti kaukes su cinku, ichtiolu, siera. Visuomet skatinu atsižvelgti į ingredientus, kurie natūraliai sintetinami žmogaus organizme, vis dėlto kosmetologijos srityje yra ir vertingų aliejų, kurie atneša odai ne mažesnės naudos, nei kiti kosmetikos ingredientai. Pamaitinti šalto oro alinamą, dehidratavusią odą galima kaukėmis su abrikosų kauliukų, vynuogių kauliukų aliejais. Juose gausu vitaminų A, B1, B2, B6, B17, E, reikalingų sveikai odai. Vynuogių kauliukų aliejus turi vitamino C, mineralų ir proteinų, taip pat jo sudėtyje vyrauja polinesočiosios riebiosios rūgštys – omega-6, oleino, kurios vaidina ypač svarbų vaidmenį normaliam odos funkcionavimui bei išvaizdai ir padidina odos drėgmę ir pagerina išvaizdą, taip pat mažina odos sausumą“, – atskleidžia medicinos kosmetologė Akvilė Martinkutė.

Į viršų