Plaukų persodinimas – įvairiais mitais ir klaidingais įsitikinimais apipinta procedūra. Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centro gydytojos dermatovenerologės Renata Kliunkienė, Aistė Audickaitė ir plastinės bei rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Giedrė Uždavinytė Šemetienė dalijasi savo pastebėjimais ir padeda atsirinkti, kur tiesa, o kur – prasimanymai.

Per savo darbo praktiką šiosgydytojos yra girdėjusios įvairiausių klaidingų nuomonių ir nuogąstavimų apie plaukų persodinimą. Medikės prisimena, kad dalis jų vertė trūkčioti pečiais, o dalis – nuoširdžiai prajuokino. Tad kokie yra dažniausi mitai apie šią procedūrą?

Mitas: persodinti plaukai neprigyja. Netiesa. R. Kliunkienės teigimu, prigyja net 99 proc. plaukų, tačiau praėjus mėnesiui ar keliems po persodinimo dalis jų kuriam laikui iškrenta. To baimintis nereikėtų – persodinti plaukai, atsižvelgiant į natūralias plaukų augimo fazes, atauga po 6–12 mėnesių, tad reikia šiek tiek kantrybės, kol pasimatys galutinis rezultatas.

G. Uždavinytė Šemetienė priduria, kad androgeninio nuplikimo atveju plaukai iškrenta zonoje, kurios plaukų svogūnėliai yra jautrūs androgenų (vyriškųjų lytinių hormonų) poveikiui. Tokios zonos yra viršugalvis ir plaukuota kaktos dalis, o transplantacijos metu plaukų svogūnėliai imami iš tos galvos zonos, kuri nėra jautri androgenams, todėl persodinti plaukai išlieka.

Mitas: procedūra yra skausminga. Netiesa – plaukų persodinimą pacientai dažnai sulygina su  apsilankymu pas odontologą. Procedūros metu, pasak R. Kliunkienės, yra atliekama vietinė nejautra ir pacientas skausmo nejaučia, todėl diskomfortą sukelia nebent keli nedideli adatos dūriai nuskausminimo metu.

Mitas: procedūra gali būti atliekama bet kuriam pacientui nepriklausomai nuo to, ar jis turi savų plaukų, ar ne. Netiesa. „Procedūros metu plaukai imami iš paties paciento donorinės srities (oksipitalinės zonos) ir persodinami į kitą vietą, jų lokalizacija pakinta. Jei pacientas yra praradęs visus savo plaukus – transplantacija negalima“, – sako dermatovenerologė A. Audickaitė.

Mitas: persodinami dirbtiniai (sintetiniai) plaukai. Netiesa. Su šiuo mitu G. Uždavinytė Šemetienė teigia tiesiogiai susidūrusi konsultacijos metu – pacientas teiravosi apie tokių plaukų savybes. „Noriu pabrėžti, kad yra persodinami savi, to paties žmogaus plaukai. Jie yra perkeliami iš zonos, kurioje jie auga tankiau ir yra mažiau pastebimas jų praretėjimas, į tą sritį, kurią norima pakoreguoti. Dažniausiai – iš pakaušio srities į viršugalvio ir kaktos sritį ties plaukų augimo linija, siekiant ją atkurti ar pakoreguoti“, – sako plastinės bei rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja.

Mitas: plaukų folikulai atauga toje vietoje, iš kurios yra paimti transplantacijos metu. Netiesa. Anot A. Audickaitės, plaukai toje vietoje neatauga, nes jie yra persodinami kitur. Todėl prieš procedūrą svarbu pasitarti su gydytoju ir įvertinti, iš kur ir kiek plaukų bus perkelta į naują zoną, nes donorinės srities plaukų folikulai taip pat turi savo limitą.

Į viršų