Kartais nė nepagalvojame, kaip tam tikri kasdien naudojami daiktai, drabužiai ar aksesuarai atsirado mūsų kasdienybėje. Ne išimtis ir pėdkelnės bei prisegamos kojinės, be kurių dažna moteris nė neįsivaizduoja savo gyvenimo šaltuoju metų sezonu ar norėdama pasipuošti. Nors iš pradžių ir galėtų pasirodyti, jog istorija bus kiek nyki, tačiau iš tiesų dėvėjimo tendencijos ir požiūris į jas per laiką keitėsi, kas šiuos aksesuarus paverčia daug įdomesniais. Tad, šiame straipsnyje ir aptarsime, kokia gi yra toji kojinių ir pėdkelnių istorija?

Prisegamos kojinės vyrams?

Ilgos kojinės, dabar žinomos kaip prisegamos kojinės, šiuolaikinėje visuomenėje iš karto asocijuojasi su moterims skirtais aksesuarais. Visgi, taip buvo ne visuomet. 1589 metais William Lee išradus mezgimo mašiną, pirmą kartą atsirado ilgos kojinės, austos iš vilnos, medvilnės, lino ar šilko audinio. Būtent tokias jas dėvėdavo vyrai tam, kad būtų galima apsisaugoti nuo šalčio. Kaip bebūtų, XX amžiuje viskas pasikeitė – tuo metu tapo socialiai priimtina, kad moterys atidengtų savo kojas. Suknelių ir sijonų ilgiai ėmė po truputį trumpėti, tad ir prisegamos kojinės greitai pelnė savo populiarumą tarp moterų. O pardavimai dar labiau išaugo po 1939 metų, kuomet buvo išrastas nailonas, kitaip dar tuo metu žinomas kaip alternatyva šilkui.

Nailono sėkmė

1939 metais chemijos kompanijai „DuPont“ pristačius į rinką nailoną, iš šios medžiagos pagamintų kojinių paklausa Jungtinėse Amerikos Valstijose itin išaugo – per vieną dieną čia buvo nuperkama iki 4 milijonų porų kojinių. Jei kyla klausimas kodėl, atsakymas – labai paprastas. Nailoninės kojinės buvo labai pigios, patvarios ir permatomos, lyginant su šilko ar medvilnės kojinėmis. Deja, prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, „DuPont“ nutraukė šių kojinių gamybą, kadangi vietoje jų ėmė gaminti parašiutus, įprastas ir specialiai pritaikytas lėktuvams virves. Visa tai sukėlė kojinių trūkumą, tad jos net būdavo pardavinėjamos nelegaliai, juodojoje rinkoje. Tik karo pabaigoje „DuPont“ vėl atgaivino prisegamų kojinių produkciją, tačiau tada dar niekas nenumatė, jog gamybos apimtis reiktų padidinti, kadangi paklausa buvo milžiniška. JAV parduotuvėse net kildavo riaušės tarp pirkėjų, norinčių įsigyti nailonines kojines. Laimei, pastebėjus tai, gamybos apimtys buvo gerokai padidintos.

Pirmosios pėdkelnės

Pirmosios pėdkelnės buvo pristatytos 1959 metais vyro Allen E. Gant. Iš tiesų pėdkelnių idėja gimė visai netikėtai. Viskas prasidėjo tuomet, kai Allen E. Gant kartu su savo nėščia žmona Ethel Boone Gant keliavo traukiniu. Tuo metu ji savo vyrui skundėsi, jog tai yra paskutinė jos kelionė traukiniu iki kol gims kūdikis, kadangi buvo pernelyg nepatogu dėvėti prisegamų kojinių ir specialaus diržo ar juostos derinį. Visa tai įkvėpė Allen E. Gant ir, grįžus namo, jis paprašė savo žmonos prisiūti prisegamas kojines prie apatinių kelnaičių ir pasimatuoti. Deja, tai ne tik neatrodė gražiai, tačiau ir nebuvo itin patogu, tad Ethel atsisakė tai nešioti. Tačiau Gantas nepasidavė ir nunešė šį prototipą į drabužių fabriką, kuriame jis dirbo, ir ten rado praktišką būdą, kaip pagaminti pėdkelnes, naudojant anksčiau minėtas mezgimo mašinas, skirtas toms pačioms kojinėms megzti.

Kada išpopuliarėjo pėdkelnės?

Nors naujosios pėdkelnės dažnai būdavo daug patogesnis pasirinkimas nei prisegamos kojinės, visgi jos išpopuliarėjo tik 60-ųjų viduryje. Prie to prisidėjo garsių modelių Twiggy ir Jean Shrimpton pasirodymai, dėvint mini sijoną ir juodas pėdkelnes. Pamačiusios tokį įvaizdį, paauglės puolė į universalines parduotuves, norėdamos gauti bent vieną pėdkelnių porą. Iš tiesų šių aksesuarų populiarumą paskatino ir tai, jog tuo metu mados pasaulyje atrodė netinkama dėvėti itin trumpą sijoną kartu su prisegamomis kojinėmis, kadangi tokiu būdu jų dirželis nepasislėptų po sijonu ir visa tai atrodytų neskoningai.

Pėdkelnių ir prisegamų kojinių pasirinkimas dabar

Priešingai nei seniau, dabar galima rasti itin didelį pėdkelnių ir prisegamų kojinių pasirinkimą. Spalvotos, kūno spalvos, raštuotos ar tinklinės – sau labiausiai tinkantį variantą tikrai atras kiekviena moteris. Negana to, pėdkelnės ir prisegamos kojinės gali būti ir erotinės paskirties, pritaikytos seksualiems vaidmenų žaidimams, kostiumui papildyti ar tiesiog pasipuošti kartu su viliojančiu apatinio trikotažo komplektu. Jei susidomėjote, užsukite į šią nuorodą - fantazijos.lt/apatinis-trikotazas-moterims/pedkelnes-ir-prisegamos-kojines/, kur nesunkiai rasite geriausiai jūsų norus ir poreikius atitinkantį aksesuarą.

REKLAMA

Į viršų