Pavasaris ragina kuo greičiau nusimesti apsunkusius žieminius drabužius ir pasirausti spintose ko nors gaivesnio. Tačiau neretai sutrinkame: ir vėl nėra kuo apsirengti… Į pagalbą kviečiame Alvydą Jasilionytę, sertifikuotą įvaizdžio konsultantę-trenerę, meno kuratorę, lektorę, knygų apie įvaizdį bei etiketą autorę, turinčią 24 m. profesinės veiklos patirtį. Ji veda seminarus dalykinio etiketo ir protokolo, organizacijos įvaizdžio formavimo, profesionalios išvaizdos, svetingumo ir dėmesingo aptarnavimo, prisistatymo ir bendravimo temomis, konsultuoja ir pataria stiliaus, įvaizdžio ir profesinės karjeros klausimais. Šį kartą su A. Jasilionyte kalbamės apie tai, kas galėtų rūpėti vidutinių ir mažų pajamų žmonėms, perkopusiems pusamžį.

Lieknina įstriža linija, trumpina – skirtingos spalvos
Yra profesijų, kurioms būdingi griežti aprangos standartai. Šį kartą kalbame apie žmones, kurių aplinkoje galimas šiek tiek laisvesnis stilius, pavyzdžiui, pedagogai, kultūros įstaigų darbuotojai, kitų profesijų tarnautojai. Kokie esminiai išvaizdos reikalavimai?

„Kokia bebūtų profesija, apranga turėtų būti patogi, elegantiška, stilinga ir kūrybinga, atitinkanti to asmens figūrą, – teigia Alvyda Jasilionytė. – Svarbu, kad tai, ką jūs vilkite, harmoningai derėtų su akių, veido, plaukų spalva ir aplinka.“

Pasak įvaizdžio specialistės, nėra labai griežtų standartų, kaip rengtis administracinės įstaigos atstovams, todėl nebūtina dėvėti švarko. Jei dėvimi švarkai, tai jie minkštesnės struktūros, tvido ar švarkai-megztukai.

Nors visur rašoma, kad savo kūną turime mylėti, bet galime neišryškinti figūros trūkumų. „Rekomenduoju vengti ilgų, per didelių, per plačių ar per siaurų drabužių ir horizontalios linijos, kuri baigiasi ties plačia kūno vieta, pataria specialistė. – Įstriža linija visuomet lieknina.“ Kitas patarimas: jei esate neaukšto ūgio, nedalykite savo kūno skirtingomis spalvomis, mėginkite sujungti derančiomis spalvomis, raštais.

Labiausiai puošia saikas
Neretai tenka matyti moteris, pasipuošusias blizgiomis palaidinukėmis, ant jų dar kelios grandinėlės ar vėriniai, po kelis žiedus ant pirštų. Toks įspūdis, tarsi visą turtą ant savęs susikrovė, kad namų neapvogtų. Kokie aksesuarai, detalės labiau tinka kasdienai, o kas šventei?

„Puošnūs, prabangūs, blizgūs audiniai, blizgučiai, kristaliukai dera vakaro aprangai arba puoštis kokiomis nors progomis, – teigia A. Jasilionytė. – Renkantis papuošalus reikia atkreipti dėmesį į savo kūno formą ir veido bruožus, pagal tai ir rinktis, kas harmoningai dera, kurioje vietoje turėtų baigtis, kokios formos auskarai labiau tinka. Saikas – tai, kas labiausiai puošia.“

Ne papuošalų kiekio demonstravimas svarbiau, o kad tiktų ir derėtų su visa apranga. Šiandien mėgstama derinti kelis karolius ir grandinėles, tačiau reikia pagalvoti, kokioje aplinkoje taip galima pasipuošti. Darbo aplinkoje visuomet saikas geriau: viena grandinėlė, vienas vienos eilės koljė (ne trijų eilių), nes tai jau puošnu. Gražu ir prie drabužio nesunku derinti sages.

Pasak įvaizdžio konsultantės, solidumo išvaizdai suteikia kokybiški audiniai, gerai išbaigti, pasiūti drabužiai, priderinti batai ir kiti aksesuarai – tada, kai apranga harmoninga.

Su „išaugtine“ suknele neskoninga
Viena pažįstama, norėdama atrodyti liekniau, spraudžiasi į aptemptą blizgią suknelę ir atrodo tarsi dešra. Trumpą kaklą ji apvynioja šalikėliu. Kita, priešingai, siūdinasi tik dukslius drabužius, prie jų derina visokias skraistes. Prisipažinsiu, man antroji atrodo gražiau. Kokių detalių turėtų vengti apkūnios figūros žmonės, jei nenori to išryškinti?

„Tai, kas labai aptempia, tikrai nesuteiks elegancijos, – sako A. Jasilionytė. – Mūsų kūnas keičiasi ne visada taip, kaip norėtųsi, priimkime save tokias, kokios esame. Jei suknelė jau per trumpa, tai per trumpa, tikriausiai teks jos atsisakyti. Kartais galima kūrybiškai sugalvoti, kaip pailginti.“

Jei moteris stambi, pasak įvaizdžio konsultantės, reikėtų vengti labai didelių langų, didelių marginimo ar gėlių fragmentų, drabužių, kurie plačiose vietose dalija asmenį (ties krūtine, pilvu, klubais, šlaunimis), tai labai priklauso nuo figūros tipo. Vengti reikėtų stambių pridėtinių kišenių, nors ir madinga, ir patogu. Venkime rėkiančių, ryškių spalvų. Specialistė pataria atkreipti dėmesį į kaklą, rinktis atviresnę, gilesnę apykaklę, atkartoti smakro liniją. „Rinkitės ilgesnius vėrinius, grandinėles. Taip pat turėtų būti matomi riešai, dažnai gražiai tinka trijų ketvirčių rankovės“, – teigia A. Jasilionytė.

Apskritai, dėvėkite laisvesnius, neaptemtus, bet ne per didelius drabužius. Jei nusipirkote per didelį, neškite pataisyti, patrumpinti krašto liniją ar rankovės, o galbūt įimti šiek tiek šonuose.

Avėkite ne per daug sunkaus pado batais. Rankinę rinkitės, kaip galima labiau aiškios formos, ne beformę. Tai pat stenkitės pamatyti, ar kai ją nešate, neatkreipia dėmesio į plačiausią kūno vietą.

Timpos madingos, bet ...
Moterys pastaruoju metu pamėgo timpas ir aptemptus džinsus. Vienos jas dėvi po lengva suknele ar tunika, kitos nesikuklina atvirai demonstruoti savo plačias strėnas ir kitas grožybes. Sako, užsienyje visos vaikšto, kaip nori, ir ta „mada“ plinta mūsų gatvėse. Gal moterys taip siekia jaunatviškiau atrodyti, gal tiesiog patogu.

„Dabar, kaip ir tokia mada. Ar tinka – spręsti jums pačioms. Jei jums patogu, tai dėvėkite, – santūriai komentuoja A. Jasilionytė. – Timpos gražu po tunika, kai gražiai uždengia sėdmenis, ir šiek tiek ilgesnė. Aptempti džinsai taip pat elegantiškiau atrodo su laisvesne palaidine, megztuku ar lietpalčiu. Labai svarbu fizinis patogumas ir psichologinis patogumas, ar tas derinys tinka aplinkai, į kurią einate.“ Žodžiu, kas patogu parduotuvėje, nepradžiugins kavinėje ar koncerte, ypač jei figūra su keliais X.

Puskojinės ir skeltukas – nesuderinama
Vasarą vyresnės moterys dėvi puskojines, iki kelių ar trumpesnes. Kai sijonas ilgas, neprastai atrodo, bet tenka pamatyti nekokių vaizdų, kai moteriškė atsisėda ant suolelio ar vėjas pakedena… Įvaizdžio specialistė pataria įsigyti vasariškas ilgas kojines. Ne pliažui, žinoma.

„Puskojinės ir kojinaitės tinka po kelnėmis. Nors dabar mada propaguoja kojinaites ir puskojines, tačiau vėlei reikia atkreipti dėmesį, kaip jas derinsite su kitais drabužiais ir batais, – sako A. Jasilionytė. – Nerekomenduočiau dėvėti puskojinių, kai skeltukas ilgas ir iš po skeltuko matyti, kad dėvite puskojines, o ne kojines ar pėdkelnes. Vasaros laikui galima įsigyti nebrangių plonų pėdkelnių 3–5 denų arba galite nešioti ilgas kojines, kurios prisitvirtina prie šlaunų.“

Pasak A. Jasilionytės, darbo aplinkoje ilgas sijonas nerekomenduojamas. Tai daugiau laisvalaikio drabužis. Jei ilgas sijonas, tai geriau mūvėti pėdutes, kurios pasaugos koją nuo batų trynimo.

Polo marškinėliai ir gaivus kvapas
Kai kalbame apie aprangą, išvaizdą, nereikia pamiršti vyrų. Kaipgi be jų? Dirbantiems biure, įstaigoje, bendraujantiems su žmonėmis A. Jasilionytė nerekomenduoja marškinių trumpomis rankovėmis – net per karščius. (Kai pakelia ranką, tai prakaito kvapas gana stipriai jaučiamas.) Specialistė primena, kad kūno prausimas, dezodorantai ir lengvi gaivūs kvepalai – geriausias sprendimas.

„Jei vis tik norite rinktis marškinius trumpomis rankovėmis ir jūsų darbo aplinka nėra labai oficiali, tai rinkitės vadinamuosius polo stiliaus marškinėlius (medvilniniai kokybiški marškiniai su apykakle ir trumpomis rankovėlėmis su šiokiu tokiu susiaurėjimu krašto linijoje). Jie nėra tokie oficialūs, bet atrodo gana gražiai. Dera ir po megztukais, ir po švarkais, kai nelabai oficialu, – pataria A. Jasilionytė. – Jei dėvite marškinius ir megztinį, galite ryšėti derantį kaklaraištį, kuris sujungia marškinių ir megztuko spalvas, paryškina jūsų akių, plaukų ar veido spalvą. Galite ir neryšėti.“

Megztukai ir liemenės būna įvairaus stiliaus. Jei megztukas apvalia apykakle, tai net nebėra kur kaklaraiščio rišti. Pasak konsultantės, kaklaraištis niekada nerišamas prie polo stiliaus marškinėlių.

Mažiau yra geriau
Iš pokalbio su stiliaus, įvaizdžio ir etiketo žinove aišku, kad nebūtina šimtais sklaidytis norint gerai jaustis, gražiai atrodyti. Nebūtina viską išmesti iš spintos ir vėl ją prigrūsti naujų daiktų. Būtina gerai pažinti savo figūrą, odos, akių ir plaukų spalvą, įsiklausyti į savo vidinį balsą. Nepirkti to, ko šiandien norisi, o rytoj nereikės.

Pirmoji A. Jasilionytės taisyklė: „Jauskitės stilingai ir madingai su tais drabužiais, kurie labiausiai tinka jūsų kūno formai, rinkitės spalvas tas, kurios išryškina jūsų prigimtines spalvas.“

Antra, mada labai demokratiška. Derinama ir tai, kas sena, ir tai, kas šiuolaikiška. Trečia taisyklė: klausykite savo vidaus, kurios spalvos jums šį sezoną norisi.

A. Jasilionytės patarimai labai praktiški: „Jei norite būti labai madingos, tai įsigykite vieną labiausiai šį sezoną patinkančios spalvos, pavyzdžiui, glaustinukę (arba skarelę) ir ją derinkite su turimais drabužiais. Arba įsigykite šį sezoną madingo silueto drabužį, kuris labai tinka jūsų figūrai, ir derinkite su turimais drabužiais. Pirkdamos būtinai atkreipkite dėmesį į audinį, drabužio išbaigimą, siuvimo kokybę.“

Mes neretai didžiuojamės, kad sugebame aplakstyti visokias „Outlet“ parduotuves, pasinaudoti didžiulėmis nuolaidomis. Turiu nuliūdinti, nes A. Jasilionytė sako: „Niekad neleiskite pinigų išpardavimų metu, kai išparduodami supermadingi drabužiai – jie kitą sezoną jau senamadiški. Pirkite tai, kas labai nauja, nors ir brangiau, tačiau dėvėsite visą sezoną.“

Į viršų