Beveik pusę arba netgi daugiau nei pusę savo gyvenimo sportuojantis Andrius sako, kad žiemą sporto salėje būna ramiau. O štai pavasariop užplūsta dailiosios lyties atstovės. Matyt, dėl visuotinės panikos, kad artėja vasara, o kaip internetuose sakoma  „tu vis dar riebi kaip grietinė“. Juokas juokais, bet dažnai merginos ir moterys nusprendusios sportuoti „sėda ant lapų“ arba ant dietos, kurią rekomendavo draugės draugė, pusseserės brolio treneris ir pan., šypsosi Andrius. Štai jo keli patarimai, praplėsiantys mitybos ir sporto supratimą.

Skirkite geruosius ir bloguosius riebalus
Besidomintiems sveika mityba  informacija gerai žinoma, tačiau žmonės, kurie neturi laiko pagalvoti ilgiau apie maistą ir dažnai meta burnon, kas papuola, turėtų susirūpinti labiau. Pirmiausiai apie riebalus.

Riebalai „geriečiai“ – monosotieji ir polinesotieji riebalai. Jų yra alyvuogėse, sėklose, riešutuose, žuvyje. „Blogiečiai“ – sotieji riebalai ir transriebalai. Jie didina riziką susirgti širdies ir kitomis degeneracinėmis ligomis. Sotieji riebalai aptinkami gyvūniniuoe riebaluos, produktuose, kurie pagaminti naudojant palmių aliejų, alyvplamių branduolių aliejų.

Akivaizdu, kad jokio teigiamo poveikio sveikatai jie nesuteiks. Nuo jų kraujyje tik didėja cholesterolio kiekis, o drauge didėja ir širdies ligų rizika. Dietologai pataria šių riebalų vengti. Kita vertus, jų atsisakyti neįmanoma. Visgi pavojingiausi yra transriebalai, kurių natūraliu pavidalu yra pieno produktusuoe arba mėsoje.

Visgi tokie riebalai daugiausia išgaunami dirbtiniu, t. y. hidrinimo proceso metu. Paimkite sausainių pakuotę ir paskaitykite pakuotės produkto sudėtį. Greičiausiai išvysite būtent šiuos riebalus. Kokia nauda gamintojams?

Pirmiausia šie riebalai pailgina produkto galiojimo laiką, suteikia sausainiams traškumo. O žmonėms kenkia –  kietina arterijas, didina riziką susirgti ne tik širdies ligomis, bet ir diabetu, netgi iššaukia alergijas. Tad verčiau šviežiai kepto pyrago ar sausainių, jeigu jau pasiryžote saldžiai nuodėmei, keliaukite į kepyklėlę, kuri skelbia naudojanti savo gamyboje natūralius produktus.

Visgi smaližiaukite atsakingai.

Svarbiausia – nedehidratuoti
Beje, mononesočiųjų riebalų galima rasti rapsų aliejuje, avokaduose, žemės riešutų svieste, sėklose ir riešutuose.  O sportuojančioms moterims itin svarbios omega-3 riebalų rūgštys, kurios spartina atsigavimą po treniruotės, padeda pernešti deguonį į raumenis, mažina uždegimą.

Sporto entuziastas pataria, kad prieš treniruotę 2–4 valandas geriausia lengvai užvalgyti. Kitaip greitai pavargsite. Svarbu vengti riebaus maisto, rinktis žemo glikemijos indekso produktus. Jie cukraus kiekį kraujyje didins palengva.  Pavyzdžiui, tiktų košė, javainiai su pienu, kepta bulvė su pupelėmis arba lengvas makaronų patiekalas. Jeigu treniruositės ilgiau nei valandą, galite likus valandai iki treniruotės suvalgyti apelsiną ar obuolį, džiovintų abrikosų, indelį jogurto, džiovintų vaisių ar javainių batonėlį.

Kuo daugiau treniruotės metu prakaituosite, tuo daugiau vandens reikės gerti. Ir verčiau per daug negerti – tik tuomet, kai jaučiate trošklį.  Taigi jei liesite prakaitą ilgiau nei valandą, reikėtų išgerti nuo pusės iki litro vandens, galima rinktis ir sportinį gėrimą.

Po treniruotės labai svarbu, kad organizmas kuo greičiau atsigautų, todėl sportininkas pataria atsigerti gėrimo, turinčio angliavandenių arba užkąsti. Jeigu nesportuojate kasdien, tikslus valgymo laikas po treniruotės nėra svarbus. Visgi jeigu plušate kiekvieną dieną,  reikėtų vėliausiai dvi valandas po treniruotės pavalgyti.

Dabar labai populiaru pirkti reklamuojamus „sportinius“ angliavandenių ir baltymų turinčius gėrimus. Bet geriausia būtų rinktis pieno gėrimus, puikiai tinka dubenėlis piene virtos košės, keli ryžių trapučiai su humusu, javainių batonėlis su pieno gėrimu, jogurto gėrimas, smulkintuvu sutrintas vaisius su jogurtu, vaisius plius stiklinė pieno.

Į viršų