Daugeliui mūsų masažas asocijuojasi su ramybe ir atsipalaidavimu, tad tikrai ne visada blogai pasijutę ar net išgirdę apie ligą išbandome masažą kaip gydomąją priemonę. Ir visai be reikalo. Sveikam žmogui masažas gali būti puiki prevencinė sveikatos stiprinimo priemonė, o sergančiajam – gydymas ar kompleksinė jo dalis, padedanti greičiau pasveikti.

Nauda ir sveikam, ir sergančiam
„Pagrindinė masažo nauda – raumenų ir emocinės įtampos mažinimas, kraujo ir limfos apytakos stimuliavimas. Masažas pagreitina prakaito ir riebalinių liaukų veiklą, padeda suderinti endokrininę ir nervų sistemą. Atliekant masažą, nuo kūno paviršiaus pasišalina suragėjusios epidermio ląstelės, oda geriau kvėpuoja, tampa elastingesnė, lygi. Masažas sumažina nuovargį, o sveikam žmogui suteikia žvalumo, didina darbingumą. Sergančiajam lengvas masažas sumažina skausmą“,  – pagrindinius masažo privalumus, kurie tinka ir sveikam žmogui, ir sergančiajam, išvardijo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro masažuotoja Rūta Jurgaitienė.

Viena dažniausių sveikatos problemų, kurią sukelia šiuolaikinis nejudrus gyvenimo būdas ir sėdimas darbas, – nugaros, kaklo, pečių juostos ir juosmens skausmai. Jais dažniausiai skundžiasi pacientai. Tačiau pasitaiko, kai pagalbos ieško ilgai skausmą kenčiantys ar stiprią įtampą patiriantys žmonės“, – sakė ilgametę patirtį turinti masažuotoja R. Jurgaitienė.

Pašnekovė papasakojo atvejį, kai praėjusį pavasarį į ją kreipėsi moteris po venų operacijos. Nors buvo atlikti įvairūs masažai, pacientė vos galėjo pajudėti ir kentė skausmą. „Pacientei rekomendavau limfodrenažinį masažą. Jau po penkių procedūrų ji pasijuto kur kas  geriau. Limfodrenažas padėjo „išsivaikščioti“ sustingusiai limfai kojoje. Masažų metu moteris išmoko taisyklingai kvėpuoti, pradėjo daryti mankštą. Po dešimto karto buvo žvali ir puikiai jautėsi“, – sakė R. Jurgaitienė. Limfa – lyg antrasis kraujas, jei ji sustingsta, žmogus pradeda jaustis itin blogai, kitaip tariant, atrodo, kad surakina kojas, jos tinsta. Kad gerai jaustumės, būtina išjudinti limfą.

Kada skiriamas gydomasis masažas
Dažniausiai masažai rekomenduojami sergant sausgyslių ligomis, patyrus minkštųjų audinių ir sąnarių traumas, rankų ir kojų kaulų lūžius, iškrypus stuburui, sergant periferinės sistemos ligomis, pavyzdžiui, juosmens ir kryžmens osteochondroze, tarpšonkaulinių nervų, sėdimojo nervo neuralgija. Sergant kvėpavimo, virškinimo ligomis, pavyzdžiui, lėtiniu bronchitu, bronchine astma, kai priepuoliai aprimę, taip pat galima skirti masažus. Ypač rekomenduojama sėdimą darbą dirbantiems žmonėms arba sergantiems stuburo ir sąnarių, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo, virškinimo organų ligomis, po operacijų.

Gydomasis nugaros masažas yra vienas reikšmingiausių žmogaus organizmui. Nugaroje gausu kraujagyslių ir nervų. Visas funkcijas žmogaus organizme reguliuoja nervų sistema. Masažuojant daroma įtaka nervų sistemos dirglumui. Vadinasi, atliekant stiprų judesį, žmogus išbudinamas, o švelnų – nuraminamas. Taip sukeliamos atsakomosios reakcijos vidaus organuose. Masažas turi terapinį poveikį sergant daugeliu ligų, padidėjus įtampai nuramina, atpalaiduoja raumenis po sporto ar jo metu patirtų traumų. Tai ypač aktualu, jei pradedama sportuoti staiga arba po žiemos, kai raumenys dar aptingę. „Žmonėms, kurie nori pradėti sportuoti, rekomenduojama atlikti higieninį-klasikinį masažą, kai išjudinami raumenys, arba chiroplastinį masažą, kurio metu ištempiamos raumenų sausplėvės ir sausgyslės, suaktyvinama kraujotaka, išjudinami raumenys. Tad žmogus, atėjęs pasportuoti, nepatiria traumų, sąnariai ir raumenys jau būna pasiruošę pakelti krūvį. Pasportavus taip pat rekomenduojamas masažas, pavyzdžiui, klasikinis atpalaiduojamasis, limfodrenažinis, kurie padeda greičiau pasišalinti raumenyse susikaupusiai pieno rūgščiai“, – teigė R. Jurgaitienė.

Pirmoji pagalba šalinant didelę įtampą
Jei konkreti liga nenustatoma, bet pacientas skundžiasi bloga savijauta, nuovargiu, įtampa, masažas taip pat gali būti labai naudingas.

„Nuovargis – tai subjektyvus, laipsniškai didėjantis pojūtis. Jis skirstomas į protinį, fizinį, lėtinį, laikiną ir ūmų. Laikino ir ūmaus nuovargio atveju žmogui galima padėti higieniniu klasikiniu masažu, mažinančiu įtampą. Norint atsipalaiduoti, tinka atpalaiduojamasis arba limfodrenažinis masažas“, – komentavo R. Jurgaitienė.

Vis dėlto, pašnekovės teigimu, prieš skiriant masažą labai svarbu, kad gydytojas išnagrinėtų ir parengtų paciento anamnezę (ligos istoriją). Tik ją sudarius gydytojas skiria reikiamas procedūras. Tai gali būti masažai, fizioterapija, kineziterapija ir atpalaiduojančios vandens procedūros ar vaistai.

Pasak R. Jurgaitienės, įtampą patiria ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, tad tėvai turi būti atidūs ir laiku reaguoti bei jiems padėti.

Šiuolaikiniai vaikai itin nukenčia, nes daug laiko praleidžia prie kompiuterio ir žaisdami mobiliuoju telefonu. Dėl to sutrinka jų centrinė nervų sistema.

Masažuotoja R. Jurgaitienė prisiminė atvejį, kai tėvai į reabilitaciją atvežė 13 metų dukrą. „Kai mergaitė pirmą kartą atėjo pas mane į masažą, jos kūnas neaiškiai krūpčiojo. Ji nenorėjo bendrauti. Pavykus ją prakalbinti sužinojau, kad tėveliai neleido jai atsivežti kompiuterio, nes ji nebendravo su vaikais realiai, tik internetu. Tuomet teko pasitelkti į pagalbą savo patirtį dirbant su vaikais. Jau įpusėjus masažų kursui mažoji pacientė bendravo realiame gyvenime su naujais draugais“, – pasakojo R. Jurgaitienė.

Tad masažas – ne tik atpalaiduojantis ritualas, bet ir stresą, įtampą mažinanti procedūra, kompleksinė įvairių ligų gydymo dalis. O rinktis tikrai yra iš ko. Štai pagrindinis klasikinis-higieninis masažas tinka įvairaus amžiaus žmonėms – tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Norintiems išlikti energingiems tinka tonizuojantis masažas, kuris atliekamas naudojant daugiau vibracinių judesių. Po sunkaus darbo tinka atpalaiduojamasis, o prieš sportą – chiroplastinis. Tiems, kurie skundžiasi patinusiomis kojomis ir nori labiau atsipalaiduoti, masažuotoja pataria rinktis limfodrenažinį masažą.

„Ypač efektyvus vandens procedūrų ir masažo kompleksas. Mankšta baseine ir hidroterapija atpalaiduoja raumenis, nuramina, tad po šių procedūrų masažo nauda dar didesnė“, – pabrėžė R. Jurgaitienė.

Ne be reikalo girdime sakant „rankos daro stebuklus“ arba „gydančios rankos“. Jos tikrai gali ne tik atpalaiduoti, bet ir pakeisti sveikatos būklę, padėti pasijusti geriau, pamiršti skausmą.

Į viršų