Dizainerė bei asmeninio stiliaus ir gyvenimo būdo tinklaraštininkė Lina Kneižytė šiuo metu gyvena pietų Portugalijoje. Dirba interjero dizainere bei yra atsakinga už bendrą interjero studijos/parduotuvės įvaizdį. Negana to, užsiima individualia veikla bei yra vieno lietuviško prekės ženklo atstovė Portugalijoje. L. Kneižytės siūlomi aprangos derinukai išties šaunūs. Tad pakalbėmkime apie stilių ir jo akcentus.

– Kiek dažnai susiduriate su „beskonybės“ apraiškomis? Kartais apranga šokiruoja, kartais – maloniai nustebina.
– Aplinkoje, kurioje pastaruoju metu gyvenu ir dirbu su „beskonybe“ susidurti tenka pakankamai retai. Tačiau labiausiai mane stebina tie atvejai, kai, rodos, gana tvarkingai ir neiššaukiančiai apsirengę klientai kreipiasi į mane pagalbos interjero dizaino klausimais ir tai, ką išvystu jų namuose visiškai neatspindi pirmojo sudaryto įspūdžio: juose vyrauja visiškas chaosas. Tačiau tik retas tai garsiai pripažįsta ir noriai viską keičia nuo pagrindų. Tokiems žmonėms visuomet maloniausia patarti. O juk sakoma: „Namai – tai mūsų atspindys.“

Jau ne kartą teko girdėti žmones sakant, kad nėra tokio dalyko kaip blogas skonis, jog visi žmonės grožį suvokia skirtingai. Tačiau aš manau, jog egzistuoja tam tikros gero ir blogo skonio interpretacijos, būtent per jas ir atsispindi žmogaus stiliaus savitumas.

Skonis yra lavinamas, tačiau stiliaus pojūtį arba turi, arba ne. O būtent jo nebuvimas man visuomet asocijuojasi su „beskonybe“.

O jei kalbame apie stiliaus klaidas, tai yra gana plati tema. Vienais atvejais tai negebėjimas pasirinkti figūrai atitinkančių rūbų, kitais – perdėtas seksualumo demonstravimas bei per ryškus makiažas. Labai dažnai žmonės daro šias klaidas nejausdami ribos tarp to, ką dėvėti įprastą darbo dieną, per oficialų susitikimą ar vakarėlį su draugais.

– Kiek ir kokių savo drabužinėje suknelių turėti privalo moteris?
– Manau, tokios taisyklės nėra ir negali būti, nes kiekvienos moters stilius yra unikalus, o jam įtakos turi gyvenimo būdas, aplinka bei įpročiai. Žinoma, elementaraus moteriškumo pamiršti nederėtų. Suknelė visada buvo ir bus moteriškumo simbolis, jo išraiška. Tiesa, šiais laikais itin elegantiškai moterys sugeba atrodyti ir su kelnėmis.

Manau, tikrai su manimi sutiksite, jog rūbai toli gražu nėra viskas, nes svarbiausia yra visuma, kurią sudaro daugybė elementų, tokių kaip eisena, judesiai, kalbos maniera bei vidinis grožis.

Paprastai solidžiuose renginiuose galioja gana aiškiai kvietime nurodytas aprangos kodas, kurio derėtų laikytis.

Tai tikrai nėra tinkama vietą išsišokti. Jeigu jau minėtasis aprangos kodas leistų – rinkčiausi moterišką kostiumėlį, paskutiniu metu dėl jų esu pametusi galvą. Na, o jei reikalavimai griežtesni – ilgesnę suknelę.

– Visu bižuterijos rinkiniu (kaklo papuošalas ar koljė + auskarai + apyrankė) pasidabinti geras sprendimas?
– Tai gali būti geras sprendimas tik tuo atveju, jei papuošalai visiškai minimalistiniai ir lengvi. Kitais atvejais pasirinktinai reikėtų akcentuoti vieną papuošalą.

Svarbiausia – derinio neperkrauti nereikalingais aksesuarais. Jeigu jūsų suknelė ar palaidinė gausiai dekoruota ir marga – naudokite kiek įmanoma mažiau ir kuo kuklesnius papuošalus. Tai, kas ant podiumo atrodo įspūdingai, ne visada taip atrodo kasdieniniame gyvenime. Net ir su vienu tinkamai parinktu papuošalu galite atrodyti stulbinamai.

– Ar galima sužaisti su moteriška eilute – kad ši tiktų ir darbui, ir laisvalaikiui?
– Tikrai taip. Tai galima padaryti keičiant aksesuarus, makiažą ar tiesiog vietoj įprastų marškinių po švarku pasivilkus lengvą, žaismingą palaidinę. O galbūt tiesiog palikus švarką namie užsimesti romantiškus šilkinius marškinius ar kelnes iškeisti į laisvalaikiui puikiai tinkančius džinsus.

– Kokiais principais vertėtų vadovautis renkantis aksesuarus? Kurie iš jų yra šių dienų topai?
– Pirmiausia svarbu suvokti tai, kad aksesuarai, kaip ir perkami rūbai, turėtų atitikti jūsų gyvenimo būdą. Tikrai neverta įsigyti masyvius auskarus ar mažą delninę, jei po darbo retai kur išeinate. Pasistenkite nepirkti spontaniškai, apgalvokite, ko jums iš tikrųjų reikia, išsirinkite geriausią variantą ir tik tada pirkite.

Siūlau investuoti į kokybiškus ir kasdienai tinkamus aksesuarus. Vienas svarbiausių – rankinė arba kuprinė. Ne kiekybė, o kokybė. Tačiau tikrai nereikėtu pamiršti save kartais palepinti kažkuo ypatingu ir išskirtiniu. Kas žino, galbūt būtent kitą savaitę išsiruošite į naujos parodos ar restorano atidarymą.

Šių dienų greitosios mados topas neabejotinai yra „choker“ tipo kaklo papuošalai. Kalbant apie papuošalus, kaip aksesuarus, mano akį labiausiai patraukė ant podiumo itin išryškėjusi, tačiau visuomenėje dar tiek nepaplitusi tendencija – vienu metu naudojami skirtingi arba tik vienas masyvus auskaras. Akivaizdu, neįprastumas yra madingas.

– Keli žiemos derinukai praktiškiems ir nenorintiems išsiskirti, ir keli tiems, kurie mėgsta dėmesį patraukti savo apranga.
– Žiema yra puikus metas, kai galime eksperimentuoti sluoksniuodami rūbus. Jei manote, kad su paprastu šiltu megztiniu atrodote nuobodžiai, bet nenorite nieko per daug iššaukiančio – pabandykite po apačia pasivilkti ilgesnius marškinius. Tai puikiai tiks ir vyrams.

Na, o jei norite atkreipti dėmesį – galite rinktis ilgaaulius virš kelių. Tačiau pasistenkite nepalikti vizualiai ryškiai matomo tarpo tarp batų ir sijono/šortų, nes rizikuojate atrodyti vulgariai.

Praktiškiems žmonėms siūlau įsigyti bent keletą įdomių, stambaus rašto megztinių.

Na, o moterys, savo spintoje turėtų rasti vietos bent vienai megztai suknelei. Derinant įvairius aksesuarus bei sluoksniuojant, pavyzdžiui, ant viršaus apsivilkus ilgą liemenę, su ta pačia suknele galima susikurti nemažai skirtingų derinių.

2017 02 01 07

2017 02 01 09

L. Kneižytė sako, kad žiema yra puikus metas sluoksniuoti rūbus. Štai keletas idėjų.
L. Kneižytės asmeninio archyvo nuotr.

Į viršų