Tinklaraštininkė Sandra Ubartienė rašo ne tik apie madą, grožį, bet ir apie renginius, laisvalaikį. Šį kartą mus domina mada ir stilius. Ji pasiūlo kelis žiemos aprangos „topus“. Kartu aptariame ir tai, kas svarbiausia atnaujinant drabužių spintą. Be to, paliečiame ir vadinamųjų „kuistukų“ temą – iki šiol juose galima rasti gerų ir įdomių rūbų. S. Ubartienė atkreipia dėmesį į kelis pastebėjimus.

– Kas svarbiausia atnaujinant garderobą?
– Jeigu jau atrodo, kad neturiu ką apsirengti, kad visi deriniai jau panaudoti, tada dažniausiai dairausi kažkokio vieno ar dviejų drabužių, kurie gerai įsilietų į jau turimą garderobą, ar tai būtų palaidinė, kuri tiktų prie turimų sijonų ir kelnių, o gal vienas sijonas ar kelnės, ar džinsai – tuomet vėl gali sukurti daug naujų derinių.

Aš mėgstu kas kelis mėnesius įsigyti aksesuarų ar aprangos detalių. Gali atrodyti, kad perku daug rūbų, bet tikrai taip nėra. Stengiuosi kaupti, o galiu ir parduoti, ko nebereikia, internetu ar kitais būdais prasivalyti drabužinę.

Gali pats nustebti, kad po kiek laiko ištraukęs senus rūbus vėl gali juos derinti. Nauji aksesuarai – papuošalai, diržai, apykaklės, kailiuko šalikas gali labai atnaujinti aprangą.

– Aksesuarai yra siūlomi aprangos parduotuvėse. Ar šios prekės nenuvils?
– Yra tokių merginų, kurios rengiasi vieno prekės ženklo deriniais. Didžiąja dalimi visas aprangos parduotuvių asortimentas dera. Aš dažniausiai aksesuarus perku internetu. Jeigu ieškau aksesuaro, nesidairau į šalis, o kartais gerai pasidairyti ir visiškai neturint tikslo. Gali atrasti, ko neplanavai  ir nesitikėjai pirkti. Jei kalbėtume apie aksesuarų, kokybę, tai labai priklauso nuo to, kur perki. Į vienus verta investuoti. Bet jei žinai, kad nenešiosi labai dažnai, ar greitai atsibos, tuomet neverta.

– Ar įmanoma atrodyti stilingai ir madingai neišleidžiant daug pinigų?
– Žinoma, kad galima. Tikriausiai visiems labai aiškus atsakymas: dėvėtų rūbų parduotuvės.

– Bet įspūdis toks, kad žemos kainos taikomos tik nudėvėtiems, brokuotiems, dėmėtiems rūbams.
– Įmanoma rasti gerą rūbą už žemą kainą. Įvedus eurą kainos tikrai ženkliai padidėjo. Ypač didesniuose miestuose. Vilniaus „humanoje“ stengiuosi dažnai apsilankyti, nes man patinka ir pats paieškos procesas. Tiesiog stengiuosi ten nesilankyti, kai yra vadinamoji nauja siunta. Kainos tuomet būna išties žvėriškos. Yra netgi toks anekdotas, kad pats H&M „humanoje“ kainuoja kur kas brangiau nei pačiame H&M. Nes tai yra akivaizdu.

Mano vyras yra kilęs iš Žemaitijos, ir jeigu mes būname Telšiuose, tai aš visuomet stengiuosi užsukti į ten esančią „humaną“. Ten praktiškai kainų daugiau keturių eurų, netgi kai yra nauja siunta, nebūna. Man pasiseka, kai kaina nukrenta iki euro ar penkiasdešimties euro centų. Visuomet randu kažką labai gero. Pavyzdžiui, nusipirkau visiškai naujus „Dolce & Gabbana“ džinsus. Ant šių džinsų metalinių detalių netgi vis dar buvo apsauginė plėvelė.

– Prielaida: ne didmiesčių padėvėtų rūbų parduotuvėje galima už žemą kainą rasti vertingų ir gerų rūbų.
– Tikrai taip. Ir Vilniuje randu, tiktai čia jau tarsi loterija, mažesnė tikimybė rasti aprangos perliukų. Keista, bet viską išperka ir didesnėmis kainomis. Jeigu esi vilnietis, nedažnai kitur išvyksti, tuomet prie kainų pripranti, bet jeigu turi galimybę užsukti į mažesnį miestą, pastebi, kad skirtumas akivaizdus.

Negali sakyti, kad mažesniuose miestuose mažiau domimasi mada – tikrai taip nėra, bet man toks jausmas, kad geriausi rūbai lieka būtent ten. Galbūt tai įspūdis. Svarbu nepasimesti, nes skonio už pinigus nenusipirksi – ar apsipirkinėtum superbrangioje parduotuvėje, ar padėvėtų rūbų. Reikia žinoti, ką rinktis. Nes tikrai galima nepataikyti.

Bet jeigu jau suplanavai tokį apsilankymą, tai gali pasižiūrėti, kokios mados ir stiliaus tendencijos vyrauja šiuo metu, kokios planuojamos ateičiai, gali pasisemti įkvėpimo, apžvelgdama, kaip madistės rengiasi pasaulyje, tai tikrai padeda išsirinkti stilingesnį, madingesnį daiktą.

– Tai ką patartumėte žiemai?
– Be jokios abejonės svarbiausia žiemą yra paltas. Šio sezono topas – militaristinio kirpimo paltas. Jeigu tai yra chaki, army green žalia spalva, tai yra tobulas variantas. Aš tarp kitko tokį paltą nusipirkau „humanoje“ už kelis eurus. Aišku, mini sijono nerekomenduoju, geriausia rinktis midi ilgio sijoną.

Labai geras pasirinkimas yra didelis stambių pynių ar įdomesnio mezgimo megztinis, žemesnėmis rankovėmis. Galima pastebėti, kad populiarūs megztiniai varpelio formos rankovėmis arba plačiomis sutrauktomis rankovėmis (bubble).

Manau, kad aksesuarai yra vis gi labai svarbu. Aš labai pamėgau skrybėles. Šiam sezonui galima rasti įvairiausių modelių – nuo plačiabrylių, fedorų (minkštų fetrinių skrybėlių su vidutinio pločio bryliais). Ant bangos kepuraitės su masyviais bumbulais viršuje. Kailis – visada madingas, o šį sezoną – paltai su kailinėmis apykaklėmis, pridėtinėmis tarsi kailinis šalikas. Leopardo raštas irgi šį sezoną populiarus, tikras fashionistos reikalas.

– Leopardo raštas dažnai tapatinamas su prastu skoniu.
– Su juo nereikia persistengti. Yra nekokybiškų arba kičinių variantų. Kai pats „printas“ būna tiesiog negražus. Jeigu žmogus tik pradėjo ieškoti savęs, nori stilingiau apsirengti ir bando įkomponuoti tokią aprangos detalę į savo drabužinę, galima pradėti nuo „prigesintų“ spalvų.

Nes tai gali būti ryškus ir kontrastingas, juodai baltas ar pilkas, tamsiai rusvų atspalvių, kurie nėra tokie ryškūs. Žinoma, nuo galvos iki kojų leopardu niekas nerekomenduoja rengtis. Nebūtinai visas paltas, gali būti būti tik batai, tik batų kulnas, mažas rankinukas, kuris labai madingas šį sezoną, arba šalikas, pirštinės. Tai mano manymu, labai šaunūs akcentai.

– Pasaulinės tendencijos diktuoja įvairiausius variantus. Bet mūsų dizaineriai, regis, kuria labai paprastus rūbus, kuriuos puošia viena emblema, greičiau patrauklesnis yra prekės ženklo pavadinimas – nieko ypatingo nematai neprofesionalia akimi.
– Kas mėgsta pirkti lietuvių dizainerių daiktus, kas nori palaikyti lietuvišką madą. Mano požiūriu, žmonės nenori eksperimentuoti, nustebinti naujais siluetais, spalvomis. Bėda ta, kad kuriami „basic“ rūbai, nes tai yra verslas. Tu gali daryti meną iš drabužių, bet kiek ilgai galės tas „brendas“ išgyventi Lietuvoje, jeigu apsiriboji vien Lietuvos rinka. Už išskirtinį geros kokybės pasiūtą Lietuvoje rūbą tikrai gali sumokėti didesnius pinigus. Bet aš nelinkusi leisti pinigų „basic“ daiktams, kai tą patį siluetą gali rasti tinklinėse parduotuvėse.

– Kokį pačiai teko pirkti brangiausią rūbą ar aksesuarą.
– Brangiausi pirkiniai yra laikrodžiai. Tikriausiai brangiausias buvo skandinaviškas laikrodis – man tada atrodė tikrai brangus: pirkau prieš ketverius metus ir mokėjau 200 eurų. Juo džiaugiuosi iki šiol, jis iki šiol atrodo kaip naujas, nors buvo nešiotas daug, nesaugotas. „Pepe jeans“ bonderis kainavo 300 litų, bet keisčiausia, kad jį buvau užsidėjusi tik porą kartų. Ir jis tiesiog kabo spintoje.

– Ar pastebite žingsniuodama gatvėmis, kokias stiliaus klaidas daro žmonės?
– Labiausiai man nepatinka, kai leginsus maišo su kelnėmis: kai panelės apsirengia leginsus ir trumpas palaidines. Man norisi kažko, kas uždengtų sėdimąją dalį. Labiausiai krenta į akis per daug ryškus makiažas dienos metu. Tikrai galima sutikti, kad merginos darosi kone vakarinį makiažą, kuris skirtas fotosesijoms – ryškūs antakiai, itin kontūruotas veidas.
Makiažas gali būti ryškus, bet jis turi būti tam tikroje vietoje tam tikru laiku. Nemanau, kad vidury dienos pasivaikščiojimui gatvėje reikalingas toks ryškus makiažas. Mėgstu ir aš kontūravimą, ir pati užtrunku prie veidrodžio nemažai laiko, bet nesidarau „instagraminių“ antakių, katės akių juodu ir ryškiu akių pravedimu. Reikia jausti saiką ir įvertinti aplinką, kurioje tu būsi.

2017 01 05 20

Gepardinio rašto paltukas puikiai gali derėti ir prie kepurės su bumbulu.
S. UBARTIENĖS archyvo nuotr.

2017 01 05 17

Stilingas mažas rankinukas.
S. UBARTIENĖS archyvo nuotr.

 

2017 01 05 01

S. Ubartienė sako, kad senus rūbus derinant su naujais gimsta šaunūs aprangos derinukai.
S. UBARTIENĖS archyvo nuotr.

Į viršų