Moliūgas priklauso moliūginių šeimos genčiai, žinoma apie 20 jų rūšių. Žalias, geltonas arba baltas moliūgas, vienmetė arba daugiametė žolė, vaisius – daugiasėklė uoga, vadinama agurkvaisiu. Sinonimai: arbūzas, dynas, dynis, tarpuotasis moliūgas, korbas, paponas.

Moliūgas kilęs iš Šiaurės Amerikos, kelios kultūrinės rūšys auginamos beveik visame pasaulyje.

Ši daržovė mūsų krašte nėra labai populiari, nors, specialistų teigimu, ji yra labai vertinga ir naudinga. Juk teigiama, kad prieš naktį išgėrus šios daržovės sulčių, sapnuojasi labai gražūs sapnai. Lietuvoje dažnai auginami didysis moliūgas ir paprastasis agurotis, rečiau kvapusis moliūgas.

Kai kurios istorinės žinios
Arabai bei žydai sukultūrintą moliūgą augino prieš 1500 metų prieš Kristų. Į Vakarų Europą moliūgą parvežė kryžiuočiai XI–XII a. Meksikos gyventojai moliūgus valgė jau 3-iajame tūkstantmetyje prieš Kristų.

Dabar moliūgai auginami visuose kontinentuose, žinoma, išskyrus šiaurinius rajonus. Ilgoje moliūgų auginimo istorijoje pasitaikė visko – ir kalbų, ir apkalbų, ir kuriozų, ir net anekdotų. Haičio respublikoje moliūgas tapo netgi pinigu. Tačiau ir šiandien pagrindinis Haičio piniginis vienetas –  hurdas. Moliūgas!

Veikliosios medžiagos
Ovalios ir rutuliškos formos vaisių viduje prapjovę minkštimą rasime daugybę gelsvai baltų sėklų. 92 proc. moliūgo sudaro vanduo. Minkštimas malonaus skonio, jame gausu angliavandenių – cukraus, krakmolo, o karotino daugiau negu morkose. Be to, moliūguose yra pektinų, vitamino C, gausu B grupės vitaminų, vitaminų PP, B1, B2, E, baltymų, fermentų.

Iš mineralinių medžiagų moliūguose daugiausia kalio, fosforo, kalcio, magnio, vario, kobalto, geležies.

Moliūgai valgomi žali, kepti, virti, troškinti, rauginti, įvairiai konservuoti. Tai mažai kaloringa daržovė.

Gydomosios savybės
Oranžinės spalvos moliūguose, kaip ir kitose daržovėse bei vaisiuose gausu betakoratino.

Moliūgai padeda pasisavinti sunkiai virškinamą maistą, minkštimas puikiai reguliuoja žarnyno veiklą.

Vyrams moliūgai (ypač jų sėklos) padeda išvengti prostatos ligų – prostatos išvešėjimo. Todėl brandaus amžiaus vyrams rekomenduojama ne tik valgyti įvairius moliūgų patiekalus, bet ir kiekvieną dieną suvalgyti apie 2–3 šaukštus moliūgų sėklų.

Moliūgų sultys mažina tinimus sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, šviežiu minkštimu gydomi nudegimai, egzema. Moliūgai naudingi sergant mažakraujyste, stokojant geležies.

Arabų medikai patarė valgyti moliūgus, kad dingtų galvos skausmai, nuo nemigos ir kaip tulžį varančią priemonę.
Nuo nemigos arba neramaus miego rekomenduojama nakčiai išgerti 1/4 stiklinės moliūgo nuoviro su medumi. Iš viso labai sveika išgerti po 1/3 stiklinės šviežių moliūgų sulčių.

Nuo senų senovės moliūgų sėklos vartojamos kaspinuočiams ir kitoms kirmėlėms iš virškinamojo trakto varyti.
Moliūgų sėklos valgomos šviežios, virtos, paskrudintos. Iš sėklų spaudžiamas aliejus, kuriame yra daug  nesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 bei omega-6 bei mineralų. Šis aliejus gerina kraujodarą, normalizuoja inkstų bei tulžies pūslės veiklą ir saugo nuo rudenines depresijos. Vieno biochemiko skaičiavimais, moliūgo sėklos yra lygiai 14470 kartų naudingesnės negu plytelė šokolado.

Indijoje šia daržove gydoma tuberkuliozė, japonai ją laiko panacėja nuo daugelio ligų.

Moliūgai – sveikai mitybai
Moliūgai – viena iš pigiausių ir mažiausiai darbo reikalaujanti daržovė. Ji nereikli dirvai, auga bet kuriame daržo kamputyje. Vaisiai gali užaugti tikrai įspūdingo dydžio, ne veltui pasakoje Pelenės moliūgą geroji fėja pavertė karieta.

Skirtingai nei kiti maisto produktai ir daržovės, moliūgai virškinami ne skrandyje, o žarnyne. Todėl sveikatos mitybos šalininkai laikosi svarbios taisyklės – moliūgų negalima derinti su kitais produktais, nes ilgainiui tai gali baigtis skrandžio skausmu ir net gastritu.

Renkantis moliūgą reikia įsidėmėti prinokusios daržovės požymius:
– žievės dryžiai turi būti aiškiai kontrastingi, ryškūs, tamsūs ir švieži dryžiai parodo, kad moliūgas nuskintas prinokęs, o ne dirbtinai nokintas patalpoje;

– jeigu ant žievės matyti geltona dėmelė – tai taip pat požymis, kad moliūgas noko lysvėje;

– net lengvai patapšnojus prinokusį moliūgą jis šiek tiek rezonuoja.

Šaldytuve neperpjautas moliūgas gali būti laikomas iki dviejų savaičių, o supjaustytą teks suvalgyti per kelias dienas.

Moliūgai milžinai: Jungtinėse Amerikos Valstijose moliūgas užaugo iki 1000 kg, Vokietijoje – 550 kg.

Į viršų