Respublikinės Šiaulių ligoninės Odos ir veneros ligų centro gydytoja dermatovenerologė Indrė Domarkaitė-Jakovlevė „Šiaulių naujienoms“ pasakoja apie odos pakitimus, kurių gydymui neretai prireikia ir estetinių procedūrų. Nors grožiu labiausiai linkusios rūpintis moterys, pasak gydytojos, vis dažniau dėl veido odos problemų, siekiant estetiškesnio vaizdo, kreipiasi ir vyrai, kurie labai dažnai kovoja su paauglystės spuogų paliktais giliais randais. Odos problemos neaplenkia ir vaikų bei paauglių, kurie taip pat gydomi Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

Labiausiai rūpinasi veido oda
Pasak gydytojos, jei rankų, kojų ar kitų kūno vietų oda sudirgsta, neretai žmonės linkę nekreipti į tai dėmesio. Tačiau jei atsiranda pakitimų veide, visada susirūpina.

„Ypač aktuali problema yra spuogai, kurie neduoda ramybės žmonėms paauglystėje, po to pasikartoja vyresniame amžiuje, todėl neretai lieka spuogų randai. Tačiau veido odos problemų gali būti pačių įvairiausių: gali žmogui pasireikšti rožinė, dermatitas, kiek rečiau – veido žvynelinė. Dažniausiai mūsų pacientai kovoja su spuogais.

Pavyzdžiui, odos žvynelinė – tikrai estetikos nepriduodanti liga, tačiau ant veido ji pasireiškia rečiau. Žvynelinės bėrimai labiau būdingi galvos, rankų srityje ar tose vietose, kur dažniausiai kūną dengia rūbai. Vasarą šiomis ligomis sergantys žmonės nejaukiai jaučiasi paplūdimiuose, nes tada šios problemos itin matomos. Labai reta žvynelinės forma pasireiškia ir veido srityje“, – apie odos problemų tipus aiškina gydytoja.

Pirmiausia gydyti, po to – maskuoti
Pasak dermatovenerologės I. Domarkaitės-Jakovlevės, atsiradusius spuogus ar odos pakitimus pirmiausia reikėtų gydyti ir tik po to bandyti juos maskuoti, siekiant gražiau atrodyti.

„Svarbiausia reikia gydyti odos ligą ir jos sudirgimo, paraudimo ar spuogelių atsiradimo priežastį. Taikant gydymą rekomenduojame pacientams, kokią geriau kosmetiką naudoti, kokias rinktis maskavimo priemones, atsižvelgiant į paciento odos tipą, odos būklę ir pasireiškusios ligos intensyvumą. Rekomenduojama maskuoti odos pakitimus dažniausiai veido srityje, kad žmogus išėjęs į gatvę nejaustų didelio diskomforto. Ypač odos problemos ir jų maskavimas aktualus moterims, kurios visada siekia atrodyti gražiai. Tačiau maskavimo priemonės visiškai nepaslėps bėrimų ir jų nepanaikins. Odos gydymui reikia laiko. Kartais gydyti tenka ilgiau nei mėnesį ar net kelis“, – teigia I. Domarkaitė-Jakovlevė.

Gydytoja nuogąstauja, kad ne visada žmonės yra linkę esant odos problemai ieškoti pagalbos gydytojų kabinete. Pasak I. Domarkaitės-Jakovlevės, kai kurie pacientai mieliau lankosi pas kosmetologus ar konsultuojasi su vaistininkais. Tačiau kai ir kosmetinės priemonės negelbėja, tada pagalbos kreipiasi į gydytojus.

Kasdien iš maždaug 30 Respublikinės Šiaulių ligoninės Odos ir veneros ligų centre apsilankiusių pacientų, pasak gydytojos, bent trečdalis kreipiasi būtent dėl veido bėrimų.

Odos problemos kamuoja net ir kūdikius
Odos ir veneros ligų centro lankytojai – ne tik paaugliai ir suaugusieji. Kartais tenka gydyti ir konsultuoti tėvelius, esant rimtoms jų kūdikių odos problemoms.

„Gydome įvairaus amžiaus žmones – nuo kūdikystės iki garbaus amžiaus žmonių. Kai kurie kreipiasi ir dėl nežymios odos pigmentacijos pakitimų. Kadangi lietuvių oda priskiriama skandinaviškos šviesios odos tipui, todėl dažnai lietuviai kovoja su saulės pažeista oda, atsiradusiomis pigmentinėmis dėmėmis. Tačiau yra tam skirtas modernus gydymas lazeriu, kuriuo gydomi spuogai, naikinami randai, dėmės, raukšlės, strijos – šalinamos visos odos problemos,  kurios darko mūsų odą. Tačiau Respublikinėje Šiaulių ligoninėje šios procedūros nėra, todėl gyventojai turi kreiptis į privačius gydymo centrus ar kosmetologų kabinetus Šiauliuose. Pati dirbu ir privačiame centre, kur stebiu, kad pacientai kreipiasi dėl veido odos problemų, ateina net ir vyrai, kurie siekia pagražinti savo veido odą lazeriu. Jie dažniausiai siekia padailinti randuotą kaktą, nosį“, – vardija gydytoja.

Pastebima, jog moterys vis dažnai kreipiasi pagalbos ir dėl atsiradusių raukšlių, kas vyrams, pasak gydytojos, visiškai neaktualu. Vyrai nekreipia dėmesio, jei ir ant jų odos atsiranda pigmentinės dėmės. Su lazeriu, pasak dermatovenerologės, gali būti gydomi ir paaugliai, kuriems parenkama pagal odos tipą, amžių ir odos problemą gydymo lazeriu programa. Tačiau gydytoja perspėja, jog vaikų ir paauglių gydymui reikalingas specialus ir tėvų sutikimas, nes tai intervencinė procedūra.

Paklausus, ar šiauliečiai pakankamai rūpinasi savo odos grožiu, gydytoja sako, jog visgi dažniau tenka gydyti odos problemas, nei koreguoti estetinę odos išvaizdą.

„Trūkstant odos specialistų pastebiu, kad daugiau pacientai kreipiasi dėl odos ligų, bet privačiose kabinetuose ir dėl estetinių problemų. Tačiau šiauliečiai dar menkai domisi estetinėmis procedūromis“, – sako gydytoja.

I. Domarkaitė-Jakovlevė teigia, jog net ir odos problemoms yra būdingas sezoniškumas.  Pavyzdžiui aknės ir veido bėrimai labai paūmėja po vasaros. Atšalus orams rudenį ir žiemą paūmėja atopinis dermatitas, žvynelinė. Šios ligos paprastai vasarą lengviau gydomos. Pasak gydytojos, mitas yra, kad spuogus gydo saulė, nes yra atvirkščiai – nuo saulės dar labiau paūmėja šios ligos.

Gydytojai vienijasi tiriant odos ligas
Pasak I. Domarkaitės-Jakovlevės, kartais medikams tenka konsultuotis su kitais specialistais, nes odos ligų gydymas susijęs ne tik su išoriniu gydymu, bet ir paciento mitybos reguliavimu, gydymo kontrole, esant sudėtingesniems ligos atvejams.

„Kai gydome pacientą, sergantį atopiniu ar kontaktiniu dermatitu, tenka konsultuotis ir su alergologais. Kai problema yra spuogai, kurie neretai atsiranda ir dėl hormonų disbalanso organizme, kreipiamės pagalbos ir į endokrinologus, ginekologus. Toks multidisciplininis bendradarbiavimas ligoninėje labai dažnas“, – aiškina gydytoja.

Tačiau daugeliui odos ligų pakanka ambulatorinio gydymo, nors tais atvejais, kai ūmiai pasireiškia žvynelinė, dažniausiai žmogus yra hospitalizuojamas. Pasak gydytojos, yra atvejų, kai ir dėl alerginių odos ligų į medikus reikia kreiptis kuo skubiau.

„Pavyzdžiui, sergančiam ūmiu dermatitu žmogui, kurio veidas tinsta, niežti panaudojus bet kokią kosmetinę priemonę ar suvalgius netinkamo maisto ir ta alerginė reakcija didėja, reikėtų nedelsiant kreiptis į medikus. Dažniausiai pastebėję rimtą odos problemą pacientai patys kreipiasi į savo šeimos gydytoją, kuris duoda siuntimą pas specialistą. Kai yra pavieniai spuogeliai odoje, dažniausiai gydytojo specialisto konsultacija nėra būtina, nes reikiamos informacijos gali suteikti ir konsultantai vaistinėje ar kosmetologai. Tačiau sunku vertinti kiekvieno problemą atskirai, nes kiekvienas pacientas gydomas skirtingai“, – sako dermatovenerologė I. Domarkaitė-Jakovlevė.

Į viršų