Romualda URBONAVIČIŪTĖ


Artėjant brandos atestatų įteikimo šventėms Šiaulių profesinio rengimo centro Buitinių paslaugų  vyresnioji mokytoja, kirpėja modeliuotoja Aurika Rutkauskienė rekomenduoja abiturientėms nepersistengti – svarbiausia mados tendencija yra natūralumas ir jaunatviškumas.

- Kokios šių metų šukuosenų tendencijos?
- Jos labai įvairios. Madingi tiek priglotninti, tiek pašiaušti, tiek trumpų, tiek ilgų ar pusilgių plaukų šukuosenos. Galima plaukus velti, naudoti daug lako, galima puoštis tik natūraliais plaukų raitiniais.
Glamūrinės bangos gali būti sudėtos tik į vieną pusę.
Na, gal kiek jau yra pabodę plaukų pynimai. Tačiau šiemetė mada leidžia ir išvis paslėpti plaukus  turbanais, šalikais, kas labai patogu, kai nespėjama galvos ištrinkti.
Plaukus galima dažyti beveik visomis vaivorykštės spalvomis: varine, rožinė, ruda. Šviesiaplaukėms rekomenduojamos pelenų atspalvių, tamsiaplaukėms – raudonų ir violetinių atspalvių sruogos. Taip, sruogelės vis dar madingos, tačiau labiau - kaip dalies vidinių sruogų dažymas.
Kam patiko tiesinti plaukus, ta ir tiesins, nors vasarai geriau pagarbanoti - taip praktiškiau.
Išlieka madingas karė kirpimas su pailgintomis priekinėmis sruogomis, pusilgių plaukų iškarpymas akcentuojant viršugalvį.


Pagrindinė mados tendencija - kirpimas, plaukų spalva turi derėti moteriai.
Todėl kasdieninė šukuosena pirmiausia yra geras kirpimas, kad plaukai būtų natūraliai krentantys. Žinoma, galima juos kiek ir pašiaušti, akcentuoti dabar madingomis lengvomis bangomis.
Tik nereikia padauginti formavimo priemonių. Užtenka trupučio vaško, modeliavimo kremuko, ilgaplaukėms - aliejuko, serumo, kuris apsaugo ne tik nuo saulės spindulių, bet ir neleidžia plaukams skilinėti.
O svarbiausia - kasdieninė plaukų priežiūra: pagal plaukų tipą parinkti natūralūs šampūnai, kondicionieriai, kaukės. Ir rekomenduočiau pačioms moterims neeksperimentuoti su plaukų dažais ar kitomis priemonėmis, nes dažnai kirpėjoms tenka po to tų eksperimentų padarinius tvarkyti.

- Kokias šukuosenas rekomenduotumėte abiturientėms?
- Išleistuvėms tinka viskas, kas minėta. Tik nereikia jaunoms merginoms jokių aukštų, itin puošnių vakarinių šukuosenų, kurios sendina.
Šukuosena išleistuvėms turi atitikti merginos tipą, kasdieninį jos rengimosi stilių, eiseną, charakterį. Turėtų būti sukurtas bendras merginos įvaizdis – viskas suderinta pradedant nuo suknelės, avalynės, aksesuarų, šukuosenos, baigiant makiažu ir manikiūru. Jei mergina vilkės graikiško stiliaus suknelę – puikiai tiks kuodukas ant sprando, jei lengvutę rožinę suknelę – garbanos.
Kadangi tai jaunystės, nepriklausomybės šventė, galima paeksperimentuoti: plaukus pasukti, sušiaušti, įvairius segtukus panaudoti, kuoduką prismaigstyti karoliukų, ir panašiai. Ypač tinka jaunoms merginoms juostelės su visokiais papuošimais, gipiūro elementais, kaspinėliai, net iš plaukų padarytais.
Ilgalaikiai plaukų priauginimai nebe taip madingi, todėl jei norisi ilgų, storų plaukų,  rekomenduočiau pridėtines plaukų sruogas, bet jas būtinai turi pritvirtinti profesionalūs kirpėjai, kad per ilgą šventę sruogos neišslystų.


Tos merginos, kurios ruošiasi daryti šukuosenas pačios, turėtų pasipraktikuoti dar iki išleistuvių: pirma, pažiūrėti, ar dera šukuosena su drabužiais, antra, išsiaiškinti, kiek laiko reikia skirti šukuosenai padaryti, trečia, išbandyti, ar segtukai ir kitos puošmenos tvirtai laikosi. O jei norima sukurti sudėtingesnį įvaizdį, vis dėlto rekomenduočiau kreiptis į profesionalus.
Kadangi per ilgą šventę galima sulyti, siūlyčiau būti tokiam „avariniam“ atvejui pasiruošus:  
tiesius plaukus išdžiovinti, suglotninti ir nieko daugiau jiems nebedaryti, garbanotus plaukus  panaudojus laką surišti į kuodelį ir susegti segtukais.
Tik nereikia pamiršti, kad išleistuvių šukuosena turi būti praktiška, patogi – juk su ja teks būti visą dieną ir naktį.

- Išleistuvės – šventė ir mokytojoms, ir abiturienčių mamoms, senelėms. Ką rekomenduojate joms?
- Ta proga jos, apsivilkusios kokteilines sukneles ir galbūt užsidėjusios skrybėlaites, turėtų tiesiog gražiai sušukuoti plaukus fenu. Svarbiausia, kad plaukai būtų nudažyti, tvarkingai apkirpti. Galima dalį plaukų pasukti, padaryti kelias lengvas garbanas, surišti plaukus į vieną šoną panaudojant aksesuarą.
Čia dar labiau svarbu paprastumas ir natūralumas, nes juk šventė yra skirta jaunuolėms.

- Iki išleistuvių dar liko mėnuo. Kaip per jį siūlytumėte pasirūpinti plaukais?
- Galima daryti plaukų kaukes, spėti, kam reikia, plaukus nusidažyti ar panaudoti preparatus nuo plaukų slinkimo.
Ir kas svarbiausia vasarą - saugoti plaukus nuo saulės, maudantis baseine gerai išsiplauti nuo chloro, miegoti plaukus lengvai surišus, kad nelūžinėtų, o naudojant žnyples ar tiesintuvą (tik keraminius!) naudotis atitinkamomis priežiūros priemonėmis.


Naujovės – išvaizdai pagražinti
„O aš siūlyčiau visoms moterims, - sako vienos iš Šiaulių grožio ir soliarumų studijos  administratorė Monika Gedvilaitė, - ne tik prieš šią šventę, bet nuolat rūpintis savimi.
Štai mūsų salone puiki masažistė ne tik daro įvairius masažus, bet įvairius įvyniojimus, kurie ne tik pagražina išvaizdą, bet ir puikiai atpalaiduoja. Kaip ir apsilankymas pas manikiūro ir pedikiūro specialistus, po kurio galima tris savaites nesijaudinti – gelinis lakas nenutrupa.
Arba tik 2011 metais atsiradusia rinkoje „Yumi Lashes“ procedūra pasirūpinti blakstienomis: jos užriečiamos, pripildomos keratino pigmentų ir iki trijų mėnesių atrodo natūraliai ir kaip ką tik padažytos. Beje, ir plaukus galima pripildyti keratinu.“

Į viršų