09

Naujausiųjų nešiojamųjų kompiuterių dizainas – odiniai intarpai ir pagyvinančios detalės.

Vadimo SIMUTKINO nuotr.


Laima SIMAITYTĖ


Kompiuterinės technikos amžiuje renkantis kompiuterį, telefoną ar jų priedus tenka gerai pasukti galvą, nes jų įvairovė labai didelė. Per pastarąjį dešimtmetį smarkiai keitėsi telefonai, kompiuteriai, todėl dabar juos renkantis dėmesys skiriamas ne tik jų funkcionalumui ir praktiškumui, bet ir išvaizdai. Tai, kas naudojama kasdien, tampa ir įvaizdžio dalimi. Apie informacinių technologijų madas ir jų pokyčius pasakoja vienos Šiaulių miesto kompiuterine technika prekiaujančios įmonės specialistai.

Spalvos traukia moterų akį
Pasak specialistų, šiais laikais renkantis kompiuterį, labiausiai svarbi kaina ir garantija. Dizainas – daugumai mažiau svarbus dalykas, nes už jį reikia papildomai mokėti.
„Prioritetai teikiami tiems kompiuteriams, kurių garantija ilgesnė, o kaina labiau priimtinesnė klientui, tačiau turime klientų, kuriems įsigyta prekė turi būti ir graži“, - sako kompiuterine technika prekiaujančios įmonės technikos direktorius Darutis Aleksandravičius.


Išskirtinesnis kompiuterių dizainas visgi svarbesnis moterims. Moterys, pasak D. Aleksandravičiaus, daugiau renkasi raudonos spalvos kompiuterius ir puošnesnius dėklus. „Vyrai  yra praktiškesni – jiems labiau rūpi kompiuterio parametrai ir kiti techniniai dalykai. Tačiau pasirinkimo gausa leidžia kiekvienam pirkėjui prisitaikyti pagal savo skonį kompiuterio dizainą“, - sako D. Aleksandravičius.


Pigesnių kompiuterių kategorijoje spalvinių gamų nėra. Šiuo metu yra mėgstami klasikinių spalvų nešiojami ir stacionarūs kompiuteriai.
Prisimenant pirmuosius nešiojamus kompiuterius, jie savo dizainu labai skiriasi nuo dabartinių. Labiausiai keitėsi kompiuterių forma – dabar jie gaminami aptakesni, nors prieš dešimtmetį jie buvo  kampuoti - mažiau patogūs naudoti. „Labiausiai skirtumai pasijaučia stebinti nešiojamųjų kompiuterių dydžius – vis naujesni kompiuteriai gaminami lengvesni, kad žmogui būtų patogu nešiotis. „Svarbu, kad kompiuteris būtų ne tik gražus, madingas, bet ir praktiškas“, - sako D. Aleksandravičius.

Odiniai dėklai – kokybiška apsauga nuo smūgių
Pasak toje pačioje įmonėje dirbančio komercijos vadybininko Edvino Ivanausko, dėklus ir rankines kompiuteriams pirkėjai kartais labiau renkasi nei pačius kompiuterius. Kompiuterinių dėklų mados tendencijos taip pat ryškios. Seniau buvo paprasti medžiaginiai dėklai, o dabar galima išvysti ir odinių, pagamintų iš odos pakaitalų ar su odos intarpais pasiūtų dėklų bei rankinių nešiojamiems kompiuteriams. Dėklų kainos labai skiriasi, tačiau rinktis yra iš ko.


„Jei žmogus nori įsigyti patį paprasčiausią dėklą, kurį retai naudos, gali pirkti už keliasdešimt litų, tačiau jei ketina nešiotis kasdien ir labiau norės apsaugoti savo kompiuterį nuo smūgių bei kreips dėmesį į dizainą, tuomet už nešiojamojo kompiuterio dėklą ar rankinę gali sumokėti net 300 litų ir daugiau“, - pasakoja E. Ivanauskas. Blizgučiais papuošti dėklai, anot E. Ivanausko, nėra labai populiarūs, nors dažnai moterų akį traukia išsiskiriantys dizainu ir forma kompiuteriniai priedai. „Visada atsiranda klientų, kuriems reikia tų papuošimų – blizgučių. Tačiau daugumai tinka standartiniai kompiuteriai ir jų priedų dizainas. Neseniai prekiavome atminties raktais, kurie buvo papuošti blizgančiais stikliukais. Šio dizaino atminties raktas ypač patiko moterims, todėl buvo labai paklausus“, - apie kompiuterinių priedų dizainą kalba E. Ivanauskas.

Pelės ir kilimėliai – praktiški ir spalvingi
Pasak E. Ivanausko, renkantis kompiuterines peles žmonės dažniau žiūri ne į dizainą, o į patogumą. Svarbiausia yra pelės forma. Prie nešiojamojo kompiuterio dažniausiai įsigyjama kuo mažesnė pelė, kad būtų patogu naudoti. „Šiuo metu populiariausios yra bevielės kompiuterinės pelės, tačiau mes labiau rekomenduotumėme su laidu. Bevielės dažnai išsikrauna ne laiku – kai riekia dirbti, ją reikia pakrauti, o su laidu galima be jokių trukdžių naudoti įprastai“, - apie kompiuterinių pelių madas kalba E. Ivanauskas.
Pelė, anot specialistų, nėra toks produktas, ant kurio būtų galima parodyti didelę madą. Gaminant peles didesnis dėmesys skiriamas formai ir spalvai. „Pelių spalvų ir formų būna įvairių. Viena įdomesnių - pelė, kurios visas korpusas lankstosi. Ji yra guminė ir prisitaiko prie rankos, todėl yra mėgiama ne tik vyrų, bet ir moterų“, - naujoves pristato E. Ivanauskas.
Kompiuterinių pelių kilimėliai šiuo metu jau nebereikalingi, nes jos puikiai veikia ir be jų. Seniau renkantis kilimėlį pelei vyrai, pasak E. Ivanausko, dažniausiai pirkdavo su mašinomis, motociklais ar kitokiomis technikos detalėmis pavaizduotus kilimėlius, o moterys dėmesį kreipdavo į ryškesnius paveikslėlius, kuriuose vaizduojama gamta, gėlės.
„Būdavo kilimėlių mada, kai dauguma jų buvo gaminami su išorinėmis pagalvėlėmis rankai. Dabartinės pelės pritaikytos darbui be kilimėlio. Be kilimėlio daug lengviau dirbti, nes nereikia apsiriboti kilimėlio vietoje“, - sako E. Ivanauskas.

Telefonus puošia ir vyrai
Kadangi dabar populiariausi – išmanieji telefonai, žmonės jų aksesuarus renkasi pagal telefono modelį. Senesni telefonų dėklai - įmautės ar medžiaginiai maišeliai, anot D. Aleksandravičiaus,  buvo nepraktiški, nes į juos įdėtas telefonas taip sumažėdavo, jog net iš rankų krisdavo – būdavo per daug slidus. Dabartiniai populiarūs dėklai kuriami iš odos ir yra pritaikyti kiekvieno modelio telefonams arba naudojami apsauginiai dėkliukai, kaip korpusai, į kuriuos įsistato pats telefonas. D. Aleksandravičius teigia, jog dabar telefonų aksesuarai vienodai svarbūs tiek vyrams, tiek moterims. „Kolegė turi dėklą su blizgučiais – moterims reikia to blizgesio, tačiau pats dizainas svarbus ir vyrams. Mano dėklas yra odinis, rudos spalvos ir apsiūtas auksiniu siūlu – tai duoda gyvumo pačiam telefonui. Net ir telefoną rinkausi išskirtinį – auksinės spalvos“, - apie telefonų ir jų aksesuarų dizaino svarbumą kalba D. Aleksandravičius.
Pasak D. Aleksandravičiaus, telefonas ir dėklas šiais laikais labai svarbus dalykas –ne jis yra žmogaus įvaizdžio detalė, todėl ir vyrai renkasi spalvingesnius dėklus – nebelieka griežtumo. Net juodas dėklas apsiūtas šviesesniu siūlu įgauna švelnumo įspūdį.
„Moterys renkasi spalvingesnius, ryškesnius telefonus ir jų dėklus – mėgsta puoštis ir puošti telefonus. Šiais laikais kai kurių telefonų net spalvas galima pasikeisti pakeičiant korpusą ir taip atnaujinant patį telefoną.“, - kalba D. Aleksandravičius.

10

Ši kompiuterinė pelė yra lanksti ir puikiai prisitaiko prie rankos padėties, todėl ypač mėgiama moterų.

11

Nors seniau vyrai rinkdavosi klasikinių spalvų telefonus ir jų dėklus, dabar vis dažniau pasitaiko spalvingesnių, įmantresnėmis detalėmis puoštų telefonų ir pas vyrus.

Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų