Suradote nuostabų vyrą, nuolat iš jo girdite, kokia esate nuostabi, nepakartojama, žavinga… Tačiau pastebėjote, kad už vakarienę visada mokate jūs, už jo daiktus mokate jūs ir dar nuolat skolinate pinigų – juk jam niekaip nesiseka susirasti darbo. Galbūt pats metas ištarti: „Gelbėkit! Susidėjau su alfonsu!“

Moters išlaikomas vyras vadinamas alfonsu pagal prancūzų rašytojo A. Diuma sūnaus komedijos „Mesjė Alfonsas“ herojaus vardą. Išvertus iš senosios vokiečių kalbos vardas Alfonsas reiškia „kilmingas, karštas, ūmus“. Taigi tokių moters išlaikytinių pasitaikydavo dar XIX amžiuje.
Nykstant stereotipams, kad vyras turi išlaikyti šeimą, o moteris rūpintis namais, santykiuose ryškėja naujos tendencijos, kai šeimoje dirba ir buitimi rūpinasi abu partneriai, arba moteris ir vyras pasikeičia vietomis, kai moteris dirba, o vyras sėdi namuose. Tokioje visuomenėje atsiranda itin palanki dirva plisti „alfonsizmui“.
Žinoma, gyvenime pasitaiko įvairių situacijų – galbūt jūsų mylimasis arba vyras iš tiesų neteko darbo ir jam reikia jūsų laikinos paramos, kol jis atsistos ant kojų. O galbūt būti moters išlaikomam jam patinka ir jis nieko nenorėtų keisti? Taigi kur yra riba, kai jau galima pasakyti „mano gyvenimo draugas – alfonsas“.

Pirmieji ženklai, kad jis – alfonsas:
Jei jis kviečia jus į teatrą, kavinę, koncertą ar kitur, bet mokėti visada turite jūs, susimąstykite. Alfonsai stengiasi visada gerai atrodyti, būti meilūs, dėmesingi, tačiau jie niekada neturi pinigų pavaišinti jus kava.
Jis labai skuba susieti gyvenimą su jumis – apie santuoką, vaikus ir gražų namą kalba jau pirmojo pasimatymo metu, o pasilikęs pas jus nakčiai „netyčia“ pasilieka visam savaitgaliui ar tol, kol jūs pati pasiūlote jam važiuoti namo.
Iš pirmo žvilgsnio jis toks geras, tačiau jam labai nesiseka – jis nuolat prašo paskolinti pinigų.
Alfonsas vengia kalbėti apie savo ateities planus bei gyvenimo tikslus, jam įdomiau kalbėti apie jus, o ypač apie jūsų pinigus.
Jis „netyčia“ prasitaria, kokios dovanos iš jūsų norėtų sulaukti jūsų mėnesio pažinties proga, ir tai tikrai nėra pigus niekutis.
ei jam visgi pavyko jus sužavėti ir net pas jus apsigyventi, dažniau užsiminkite apie jo indėlį į jūsų bendrą biudžetą. Jei vyras negali susirasti darbo ilgiau nei pusmetį, atkreipkite dėmesį į jo pastangas. Jei jam svarbiau pažiūrėti televizorių nei skaityti darbo skelbimus, pripažinkite – darbo jis neieško. Dar blogiau, jei jis turi darbą, tačiau visas sąskaitas apmokate jūs, o jis už savus pinigus perka naujus drabužius, brangius kvepalus. Žinoma, tik sau.
Jūs turite uždirbti pinigus, tvarkyti namus, gaminti jam valgyti, plauti jo drabužius, o jis – tik išnešti šiukšles. Nepaisant to, išgirdęs jūsų priekaištus dėl per didelės naštos, jis supyksta.

Ką daryti?
Geriausiai, jei atpažinsite alfonsą jau pirmojo pasimatymo metu. Jei vyras jus pakvietė į pirmąjį pasimatymą ir neturėjo pinigų susimokėti už save – pamirškite šį vyruką.
Jei jam pavyko jus sužavėti ir jūs bendraujate jau kurį laiką, neskolinkite jam pinigų, nebent išskirtiniais atvejais. Nepasiduokite nuolatiniams vyro verkšlenimams, koks sunkus jo gyvenimas. Kad ir koks saldus jūsų draugas, nepamirškite, kad pagrindinis tokių vyrų tikslas – pinigai.
Supraskite, kad jei vyrui trūksta mamos, kuri juo rūpintųsi kaip mažu vaiku, jis ją turi. Ieškokite vyro, kuris šalia savęs norėtų matyti partnerę, moterį, o ne mamą.
Sutikite, geriau jokio vyro nei alfonsas. Juk jūs nuostabi, ir net jei esate viena, nebūtinai turite būti vieniša!

Į viršų