„Crocs“ avalynė sukurta ir pradėta pardavinėti dar 2002 metais. Po kelerių metų visą pasaulį užliejo tikra kroksų manija, juos imta dėvėti ne tik paplūdimyje ir kurorte, bet netgi derinti prie dalykinės aprangos ir mokyklinės uniformos.

Prieš kelerius metus ši banga atsirito ir iki Lietuvos. Panašu, kad greitai trauktis ji neketina. Tad nieko stebėtino, jog prasidėjus vasarai daugybei tėvų kyla klausimas: ar saugu pirkti tokius batus savo atžaloms? Turint omeny, kad mūsų medikai, kartais net persistengdami, nuolat rekomenduoja vaikams rinktis tik tvirtą ortopedinį (ar jam prilygstantį) apavą su supinatoriumi, madingieji kroksai gali pasirodyti tikrų tikriausia šventvagyste. Tad pamėginkime įvertinti objektyviai: kiek ši avalynė naudinga ir kiek... pavojinga.

Nuo paskirties – prie mados
Pirmųjų kroksų paskirtis – pasirūpinti vandens sporto šakas propaguojančių žmonių kojomis. Nebijantys vandens batai neslystančiu padu, kuriuose neprakaituoja koja, tapo tikru atradimu tiems, kas plaukioja laivu ar dirba įvairius darbus paplūdimyje, prie baseinų.
Vėliau, kroksams sparčiai išpopuliarėjus, daugybei žmonių jie tapo tikrų tikriausiu sportinių batelių pakaitalu. Kam vasarą kišti koją į suvarstomus sportbačius, jei galima patogiai įsispirti į spalvingus ir šmaikščius kroksus? O jei kartkartėmis sportinius batelius galima apsiauti ir vietoje laisvalaikio avalynės – kodėl tam neturėtų tikti ir patogieji kroksai?
Kaip tik šioje vietoje ir vertėtų išgirsti pavojaus varpus. Ar tikrai šis kroksų patogumas nekelia pavojaus?

Eskalatorių siaubas
JAV jau 2005-aisiais kilo nemažai diskusijų dėl šių batų, kai keletas vaikų susižeidė kildami eskalatoriais. Pasirodo, minkšta guma, iš kurios padarytas pats batas – gana patogus grobis eskalatoriaus dantukams. O įstrigus, suplyšus šiam batui, kojos sužeidimai gali būti rimti.
Kilus visuotiniam ažiotažui, esą kroksai gali būti labai pavojingi vaikų sveikatai, juos gaminančios bendrovės atstovams teliko pasiteisinti, jog ne ką mažesnį pavojų eskalatoriuose kelia ir paprasčiausios paplūdimio šlepetės, kurias vasarą taip pat daugybė žmonių avi įvairiomis progomis. Tačiau dėl visa ko pakluso reikalavimui ir į atmintinę vartotojui įtraukė punktą, esą šie batai gali būti pavojingi važiuojant eskalatoriumi.
Bet ar tik eskalatorius kelia pavojų? Ypač turint omeny, kad šis įrenginys – apskritai padidintos rizikos zona visiems vaikams, tad kad ir kuo bebūtų apsiavusios atžalos, juos būtina sudrausminti ir neleisti išdykauti kylant ar leidžiantis laipteliais.

Svarbiausia – laikas ir vieta
Specialistai nelinkę šių batų vadinti ypač pavojingais vaikų ir suaugusiųjų sveikatai. Tik primena, jog, kaip ir renkantis kitą avalynę, būtina paisyti higienos normų, atsižvelgti į jos paskirtį ir avėti pasikliaujant ne tik vertinimu „patogu-nepatogu“, bet ir sveika nuovoka.

Kroksai – puikus apavas:
einant paplūdimiu, smėlėta vietove. Jie suteikia pėdai daugiau apsaugos, nei vaikščiojimas basomis, paplūdimio šlepetėmis ar lygiapadėmis basutėmis.
Bendro naudojimo dušuose bei pirtyse kroksai patikimai saugo pėdas nuo įvairių infekcijų.
Trumpam ramiam pasivaikščiojimui jie itin patogūs ir lengvi.

Kroksai – netinkamas pasirinkimas:
vaikams, žaidžiantiems judriuosius žaidimus. Kai mažylis laksto, šokinėja ir nenustygsta vietoje, šie batai pėdai suteikia per mažai atramos. Jie lengvai nuslysta nuo kojų, padidina įvairių traumų, sužeidimų tikimybę.
Žaidimų aukštelėse. Laipiojant, supantis, karstantis iš minkštos gumos pagaminti kroksai gali įstrigti įvairiuose įrenginiuose (pvz. juos gali įtraukti judančios sūpuoklių, karuselių detalės).
Apsiauti netinkamu oru kroksai padidina peršalimo ligų riziką. Vasarą išpopuliarėjusią avalynę kai kurie žmonės įsigudrina avėti iki pat pirmųjų šalnų. Deja, einant per šaltą lietų apsiavus jais – tas pats, kas eiti basam. Bent jau šilumos ir drėgmės atžvilgiu.
Pernelyg ilgai avint šiuos batus gali pakisti vaiko eisena, iškrypti pėda, susiformuoti ydinga laikysena. Užsienio medikai rekomenduoja vaikams avėti kroksus tik 20–30 proc. dienos, t. y. ne ilgiau kaip po 4 valandas kasdien.  

Į viršų