2012-11-28 06

Jei norite sulieknėti, visai nereiškia, kad turite atsisakyti saldaus ir riebaus maisto. Deja, paprastai toks maistas yra skanus ir tam, kad jo atsisakytumėte reikia itin daug valios pastangų.
Redakcijos archyvo nuotr.

„Aš nuolat priaugu svorio, nes mėgstu skaniai pavalgyti...“ Klystate! Jei būtumėte tikras gurmanas, jūsų figūra būtų ideali.
Tai neseniai įrodė ir mokslininkai. Anglijoje buvo atliktas tyrimas, kurio dalyviai buvo padalinti į dvi grupes: gurmanus ir ne gurmanus. Pirmai grupei priskirti žmonės, kurie mėgsta valgyti prie gražiai serviruoto stalo, teikiantys didelę reikšmę prieskoniams ir padažams, maisto skonio ir kvapo atspalviams. O antrosios grupės dalyviai teigė, kad jiems svarbiausia – skaniai pavalgyti, ir tiek.
Tęsiant tyrimą paaiškėjo, kad žmonių su antsvoriu tarp gurmanų yra kur kas mažiau.
Ir nieko stebuklingo čia nėra: gurmanai valgo lėčiau, jų tikslas nėra kuo greičiau pasisotinti, jie mėgaujasi kiekvienu kąsniu.
Jei jūs iš tiesų mėgstate pavalgyti, pats laikas būtų žengti dar vieną žingsnį ir tapti gurmanu. Tai yra – išmokti mėgautis maistu, didelį dėmesį skirti stalo serviravimui, valgyti lėtai, neskubant. Ir šiuo atveju visai nesvarbu, kokius patiekalus jūs mėgstate. Nėra nei vieno produkto, nei vieno patiekalo, dėl kurio lieknėjimo procesas taptų neįmanomas.
Štai vieno žmogaus lieknėjimo istorija:
jis tiesiog atsisėsdavo prie stalo, atsikąsdavo gabalėlį duonos ir lėtai jį kramtydavo stengdamasis pajausti kiekvieną skonio atspalvį. Ir taip elgėsi valgydamas kiekvieną produktą. Jis nedalijo maisto į tą, kurį galima valgyti, ir kurio – ne. Jis tiesiog viską degustavo. Galų gale jis natūraliai ėmė valgyti ne tokį saldų, ne tokį riebų maistą. O jo svoris netruko sumažėti.
Tiesa yra tokia: visi įmantrūs lieknėjimo būdai, visos griežtos dietos yra neveiksmingos, jų efektas dažniausiai būna mažesnis nei tikėtasi, o numestas svoris greitai sugrįžta.
Daugelis žmonių kiekvieną dieną valgo tą patį maistą – bulves su kotletais, koldūnus, vištienos sriubą. Kas čia blogo? Ogi štai kas. Įsivaizduokite, kad jūsų lėkštėje yra dešimties–penkiolikos koldūnų porcija. Pirmą koldūną jūs, žinoma, valgysite su pasimėgavimu. Tačiau antras pasirodys ne toks skanus, o trečias – dar mažiau. Valgydami penktą–šeštą koldūną visai nustosite jausti skonį, o jūsų dėmesį nuo maisto nukreips kiti dalykai – pokalbis ar televizorius. Nejausdami skonio, nesimėgaudami maistu mes valgome tol, kol persivalgome. Jei maistas, kurį valgome, yra vienodas, vienintelis būdas pajusti valgymo malonumą – pasisotinti kuo greičiau ir, žinoma, suvalgyti kuo daugiau.
Egzistuoja tokia „didelės, įvairaus maisto lėkštės“ taisyklė. Tai yra, vienoje lėkštėje patiekta gabalėlis neriebios mėsos, žuvies, keletas rūšių supjaustytų daržovių, pora mėgstamų koldūnų, truputis ryžių, bulvių, konservuotų pupelių, po truputį keleto rūšių padažų, riekelė duonos. Valgydami tokį patiekalą jūs ragaujate vieną produktą po kito, mėgaujatės kiekvienu kąsneliu. Standartinės tokios porcijos kaloringumas nedidelis – ne daugiau 250 kalorijų. Todėl žmogus gali sėkmingai lieknėti per dieną suvalgydamas ir septynias tokias porcijas.
Daugelis dietų siūlo maitintis vienodai, o valgant taip, galima ir paįvairinti savo racioną, ir sumažinti maisto kaloringumą.
Iš tiesų nei riebus, nei saldus maistas netrukdo lieknėti. Svarbiausia čia yra kiekis.
Gali padėti ir toks paprastas dalykas: tereikia valgyti naudojantis peiliu ir šakute, ir laiko valgymui skirsite daugiau, taigi, ir kalorijų suvartosite mažiau.
O pabaigoje pateiksime lieknėjimui tinkamo deserto receptą: sumaišykite neriebų kefyro gėrimą ir neriebią varškę santykiu 1:1, įdėkite gabalėlį obuolio, kriaušės, banano, valgomąjį šaukštą dribsnių, mišinį palaikykite 5–10 minučių, ir mėgaukitės neskubėdami. Ir neužmirškite: desertą reikia valgyti desertiniu šaukšteliu!

Į viršų