2012-12-13 11

Pasak Šiaulių profesinio rengimo centro Buitinių paslaugų skyriaus floristo specialybės profesijos mokytojos metodininkės Irinos Tuzovos, Editos Daukšaitės (iš kairės apačioje) ir jos padėjėjos Živilės Ličkutės (iš dešinės) darbai išsiskyrė savo originalumu, todėl ir pelnė pirmąsias dvi vietas.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Praėjusį penktadienį Šiaulių profesinio rengimo centro moksleivės dalyvavo Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ Lietuvos floristų asociacijos rengiamoje tradicinėje 32-ojoje floristinių kompozicijų  „Žiemos puokštė 2012“ konkurse. Studentai bei profesinių mokyklų moksleiviai iš įvairių aukštųjų, aukštesniųjų mokyklų, kolegijų varžėsi tarpusavyje dėl geriausio floristinio darbo. Šiame konkurse du Šiaulių profesinio rengimo centro Buitinių paslaugų skyriaus trečio kurso moksleivės Editos Daukšaitės darbai pelnė pirmąsias dvi vietas. Pirmoji vieta – Kalėdinė kompozicija, skirta auditorijai, kuri labiausiai sužavėjo konkurso vertintojus. Antrąją vietą pelnė E. Daukšaitės darbas – aksesuaras skrybėlaitė. Pagal konkurso užduotis darbai buvo kuriami ne tik namų erdvei, bet tinkantys ir koncertų salei.

Šiaulietės įveikė užduotį-staigmeną
Iš viso konkurso dalyvės turėjo sukurti po keturis darbus. Iš kurių vienas – šventinė kalėdinė kompozicija, skirta koncertinės scenos puošybai. Ją dalyviai turėjo paruošti namuose. Antras darbas – arbatos stalelis, kurio puošyba turėjo būti atliekama konkurso metu. Trečiasis darbas – floristinis aksesuaras, kuris buvo atliekamas konkurso metu. Labiausiai dalyvius neramino ketvirtojo darbo kūrimas – staigmena. Užduotis-staigmena buvo paskelbta iš karto, prieš darbo pradžią, todėl dalyviams nebuvo kada pasiruošti – beliko pasitelkti fantaziją ir taikyti įgytas žinias mokantis floristikos paslapčių. Susumavus konkurso įvertinimo rezultatus, Šiaulių profesinio rengimo centro moksleivės pelnė antrąją vietą.

Kūrybines idėjas įgyvendino trise
Pasak Šiaulių profesinio rengimo centro Buitinių paslaugų skyriaus floristo specialybės profesijos mokytojos metodininkės Irinos Tuzovos, moksleivė E. Daukšaitė dalyvauti konkurse buvo atrinkta įvertinus jos darbus mokyklos konkurse. Pelniusi pirmąją vietą profesinio rengimo centre, ji įgijo teisę dalyvauti respublikiniame floristų konkurse „Žiemos puokštė 2012“. Šiaulių profesinio rengimo centro konkurse laimėjusi antrąją vietą floristė Živilė Ličkutė įgijo teisę tapti E. Daukšaitės asistente – padėti įgyvendinti kūrybines idėjas.
„Konkurse mes visos trys buvome komanda. Todėl ir darbus ruošėme drauge. Kadangi nenorėjome  kopijuoti kitų, gavę temas stengėmės jas vizualizuoti pasitelkiant savo kurtas idėjas. Buvo darbų, kuriuos teko gaminti ir keletą kartų. Daugybės eksperimentų dėka stalelio kompozicijai sukūrėme karamelinį ragelį. Karamelę išgavome „lipalo“ klijų ir arbatos pagalba“, - apie pasiruošimą konkursui pasakoja I. Tuzova.

Kūrybai naudojamos ir natūralios priemonės
Pasak mokytojos metodininkės, komanda arbatos stalelio pagrindinei detalei - arbatos gamybai, skyrė daugiausiai dėmesio. Kadangi arbata turėjo būti skaidri ir nesukelti rūpesčių, mokytoja ir moksleivės mąstė, iš ko ją pagaminti. „Arbatos ir stalelio staltiesės gamybai pasirinkome želatiną. Tai buvo netikėta ir žiūrovams, ir vertintojams, todėl tarp kitų eksponuojamų darbų sulaukėme daug dėmesio“, - sakė I. Tuzova.
Pasak I. Tuzovos, kuriant šventines kompozicijas pasitarnauti gali viskas – nuo metalinės konstrukcijos iki augalo šakelės ar sėklytės. Kartais, anot I. Tuzovos, floristai kurdami savo darbus suderina ir iš pirmo žvilgsnio visai nederančias priemones – tai ir yra kūrybos paslaptis. Kadangi konkursui pradedama ruoštis rudenį, medžiagų moksleivės kaupia iš anksto. Šventinėms dekoracijoms puikiai tinka natūralios medžiagos. Pasak mokytojos metodininkės, dalyvavimas konkurse moksleiviams labai naudingas, nes jame ne tik pasisemia idėjų ir naujų technikų savo darbams, bet ir įvertina savo jėgas. „Pamatę įspūdingus profesionalų darbus, moksleiviai kurdami labiau stengiasi patys“, - teigia I. Tuzova.

Nuo klasikos iki moderno
Pasak I. Tuzovos, kuriant kalėdines kompozicijas nesinori kartotis, todėl kasmet kuriant dekoracijas keičiasi vyraujančios spalvos, formos. Šiemet populiarios prislopintos spalvos, kurios suteikia žiemos tonų efektą ir neatitrūkstama nuo gamtos. „Galima pasirinkti vieną ryškesnį akcentą, o šalia – prislopintos spalvos detales, tačiau viskas turi derėti tarpusavyje“, - teigia I. Tuzova.
Pasak mokytojos, tradicinis Kalėdų vainikas – klasika, tačiau techniškai subtiliai padarytas, spalviškai ir faktūra derantis vainikas visada bus madingas. „Mes siekiame idealios formos vainiko. Stengiamės, kad vainikas būtų elegantiškas. Kalėdinėje savo darbų kompozicijoje pateikėme modernius įvairesnių formų darbus, tačiau jie taip pat gali būti naudojami ir praktiškai – gali puošti juvelyrinių darbų parduotuvę, grožio saloną, kavinukę ar erdvią salę“, - teigia I. Tuzova.

Rankų darbo puošmena – geriausia dovana
E. Daukšaitė sako, jog šventėms savo artimiesiems pati ruoš rankų darbo dovanėles. „Kalėdoms gaminu įvairias kompozicijas ant stalo, padėkliukus žvakėms, žvakes, žaisliukus savo artimiesiems. Geras floristas viską panaudoja savo darbams, todėl ir aš stengiuosi, kad darbai būtų įdomesni“, - sako moksleivė.
E. Daukšaitės teigimu, yra medžiagų, kurias panaudojus floristiniams darbams, jas galima prikelti antram gyvenimui. Stambesnes medžiagas galima puošti augalais ar nupurkšti dirbtiniu sniegeliu.
Pasak I. Tuzovos, visi gali pasidaryti nesudėtingus rankų darbo darbelius ir taip pasipuošti savo namus šventėms ar net nustebinti artimuosius.  
„Kurti galima iš visko – geriausia naudoti gamtines medžiagas ir iš jų formuoti elegantiškas gražias formas, kurias nesudėtingai galima įkomponuoti į vazas ar stiklinaitę. Aprišus juostele, pridėjus spygliukų į vazelę ir įdėjus žvakutę galima sukurti jaukesnius namus. Taip pat paprasta kurti ir kalėdinius žaisliukus eglutei – jais gali būti net paprasčiausiai pakabinti kankorėžiai. Ant eglutės galima kabinti ir saldainius – atsižvelgiant į kiekvieno pomėgius ir menines galimybes kurti“, - kalėdinėmis idėjomis dalijasi I. Tuzova.

2012-12-13 10

Šventinė kalėdinė kompozicija E. Daukšaitei pelnė pirmąją vietą.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

2012-12-13 09

Tarp kitų konkurse eksponuojamų darbų daug dėmesio sulaukė arbatos stalelio kompozicija.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Tarp kitų konkurse eksponuojamų darbų daug dėmesio sulaukė arbatos stalelio kompozicija.

Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Normal 0 19 false false false LT X-NONE X-NONE
Į viršų