2013-02-14 18

Pastaraisiais metais vis girdime: ekologiški papildai, ekologiški buities produktai, ekologiška kosmetika ar net... drabužiai. Parduotuvių lentynos gausiai nukrautos maisto prekių su užrašais „natūralus“, „be konservantų“, „be dirbtinių dažiklių ir kvapiklių“. Ant kosmetikos produktų taip pat vyrauja panašūs užrašai. Tačiau ar visa tai – tiesa?
Konsultuoja grožio salono „Klip“ kosmetologė Diana Kivilienė
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Modesta ŠIMKUTĖ
Šiuo metu, ypač tarp moterų, vyrauja frazė „ekologiška kosmetika“, tačiau ne kiekviena galėtų tiksliai pasakyti, ką tai reiškia. Tokia kosmetika, be abejonės, skiriasi nuo įprastosios sudedamųjų dalių kokybe. Jos sudėtyje bent dalis esančių žaliavų išaugintos natūraliu būdu ar ekologiškuose ūkiuose. Tokios kosmetikos sudėtyje yra mažiau sintetintų cheminių ingredientų, kurie gali būti pavojingi žmogaus sveikatai ar sukelti alergines reakcijas. Ypač tai aktualu savo sveikata besirūpinančiam žmogui. Ekologiška kosmetika yra sertifikuota, jai keliami ypač griežti reikalavimai: produktai turi būti pagaminti iš natūralių ir ekologiniuose ūkiuose išaugintų augalinių žaliavų, o medžiagos, kurias galima dėti į ją, yra smarkiai ribojamos. Be to, perdirbant žaliavas turi būti užtikrintas minimalus cheminių reakcijų kiekis, o prekių pakuotės turi būti ekologiškai švarios ir perdirbamos. Be abejonės, ekologiška produkcija, tarp jų ir ekologiška kosmetika, yra pripažįstama ne tik dėl išlaikytų natūralių vitaminų, bet ir įvairių kvapiklių, emulsiklių, konservantų nebuvimo. Todėl daugelis nori naudoti tokias priemones, kurios kuo mažiau kenkia ne tik odai, bet ir visam organizmui.

Atkreipkite dėmesį į logotipus ir užrašus
Tačiau tiek prekybos centruose, tiek elektroninėse parduotuvėse ne visada gaminius galima vadinti sertifikuota, kokybiška produkcija. Be ekologiškų, natūralių ingredientų turinčių gaminių, yra ir prekių, kuriose žodis „ekologiškumas“ naudojamas vien rinkodaros tikslais. Tam tikslui sukuriamos įvairios etiketės ar logotipai, kuriais stengiamasi kuo geriau sudaryti neva ekologiškesnės, mažiau kenkiančios kosmetikos įvaizdį. Pirkėjui tai sukelia nemažai painiavos. Būtent dėl šios priežasties daugėja skundų dėl ekologiškų produktų ženklinimo – atitinkamais logotipais žymimi produktai, kurie neatitinka ekologiškumo požymių. Dėl to norima parengti teisės aktus, kuriais siekiama įvesti vienodą ženklinimo tvarką ekologiškiems produktams. Tai leis lengviau atskirti sveikesnį, ekologiškesnį gaminį. Be abejonės, ir kosmetiką.
Panaši situacija yra ir su kitais užrašais. Neretai kosmetikos gamintojai per dažnai vartoja žodžius „sveika“, „natūralu“, „nekenkia“. Tačiau, tik atidžiau patyrinėjus etiketes galima suprasti, kad po gražiu užrašu slypi paprasta, eilinė kosmetika, kuri su ekologija neturi nieko bendro. Kiek kitaip yra su žodeliais „natur“, „eco“, ar „bio“. Kartais toks gaminys nė iš tolo nieko bendro su ekologija neturi, todėl į tokius užrašus nereikėtų žiūrėti labai patikliai. Tačiau norint galutinai įsitikinti, ar produktas iš tiesų yra toks, kokį apibūdina užrašai, verta paskaityti produkto sudėtį.

Kaina – ne rodiklis
Kadangi ekologiško produkto kaina yra gerokai didesnė už paprasto, tai pirkėjams sudaro įspūdį apie kokybiškesnę kosmetiką. Nereikėtų tikėti nei akį rėžiančiais užrašais, nei reklamomis, nei aukšta kaina. Norint įsitikinti, ar ekologiška kosmetika tikrai yra ekologiška, verta nepatingėti ir paskaityti, kas įeina į produkto sudėtį. Apie tai, kad produktas iš tiesų yra ekologiškas, informuoja produktų etiketės. Jose įskaitomomis, gerai matomomis raidėmis turi būti nurodomas gamintojas, jo adresas, produkto kilmė ir sudėtis. Produkto etiketėje svarbus ir sertifikavimo ženklas, kuris vartotojui parodo apie tikrą produktą. Vertėtų atsiminti, kad visgi „eko“ produktų sudėtyje yra leidžiamas minimalus chemikalų kiekis, pavyzdžiui, parabenų. Parabenai, arba konservantai, naudojami daugelyje odos bei plaukų priežiūros priemonių: šampūnuose, balzamuose, kremuose. Jų tikslas yra prailginti produkto galiojimo laiką. Renkantis ekologišką kosmetiką ir tyrinėjant etiketes verta atsiminti, kad ingredientų sąrašo pradžioje rašomos tokios sudėtinės dalys, kurių produkte yra daugiausia. Kuo ingredientas arčiau pabaigos, tuo jo produkte yra mažiau.

Pasikeitęs produktų galiojimo žymėjimas
Be sudėtinių dalių vartotojams neaiškumų kelia ir produkto galiojimo laikas. Nors ekologiškų produktų galiojimo data ir turi būti trumpesnė už paprastojo, visgi ženklinimas sukelia problemų. Priklausomai nuo šalių, iš kur importuotas gaminys, skiriasi ir galiojimo termino žymėjimas. Ant produktų, importuotų iš vienų šalių, galima matyti užrašą, nurodantį tikslią datą, ant kitų – parodyta ikona, simbolizuojanti atidaryto kremo indelį bei data, iki kada produktas tinkamiausias. Yra ir tokių, kuriuose nurodyta pagaminimo data ir nuoroda, kiek mėnesių tinkamas vartoti, o kituose galima išvysti tik pačią ikonėlę. Toks įvairiapusis galiojimo terminų žymėjimas vartotojams sukelia šiokių tokių problemų.
Vasarą buvo suderinti teisės aktai, reglamentuojantys ir kosmetikos gaminių ženklinimą. Būtent dėl tos priežasties ir pasikeitė produktų galiojimo termino žymėjimas. Pavyzdžiui, kosmetikos priemonių etiketėse dabar galima išvysti ne vien tikslią datą, iki kada produktą galima naudoti, o ir simbolius, informuojančius apie produkto vartojimą. Ant produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas yra ilgesnis nei 30 mėnesių, nebespausdinamos jokios nuorodos – nurodomas tik simbolinis ženklas, panašus į atidaryto kremo indelį ir skaičius mėnesiais, kiek ilgai produktas tinkamas vartoti.

Rinkitės kosmetiką, kuri tiktų būtent jums
Neretai moteris, išbandžiusi nusipirktą kosmetiką, ją pasiūlo ir draugei, mamai, tetai. Neskubėkite bėgti į parduotuvę ir pirkti lygiai tokį pat produktą. Kodėl? Ne viskas, kas tinka kitoms, tiks ir jums. Neverta vaikytis draugių patarimų ir žiūrėti, ką perka kiti. Nesusigundykite ir reklamomis – reklamuojamas prekes taip pat reikėtų rinktis atsargiai. Patartina nesirinkti produkto pagal madą ar išvaizdą: kiekvieno žmogaus oda yra individuali. Ne pagal poreikį naudojama kosmetika gali kenkti. Pavyzdžiui, tokia situacija yra su kremais, ypač nuo raukšlių - moterys naudoja kremą nuo raukšlių, nors joms dar jo net nereikia. Per anksti naudojant tokius kremus organizmas gali priprasti ir nebe taip reaguoti į jį, kai kremo iš tiesų reikės. Netinkamai parinkta kosmetika gali tapti ir odos sudirgimų priežastimi: atsiranda išbėrimų, paraudimų. Norint išsirinkti sau tinkamas priemones verta pasitarti su specialistais – sužinoti savo odos, plaukų tipą ir išsiaiškinti, kas bus naudinga būtent jums. Be to, norint pagražinti odą ar plaukus, pagrindinis dalykas, ką reikėtų daryti, tai tinkamai maitintis. Sveika mityba pirmiausiai išsprendžia odos problemas, tad visų pirma reikia rinktis visavertį maistą, o ne griebtis kosmetikos. Jeigu kosmetikos priemonės negalima išvengti, ją renkantis būkite atidžios: žiūrėkite logotipus, skaitykite etiketes, ieškokite galiojimo termino.  

Į viršų