2013-02-14 09

Veidą puošiančių strazdanų pagausėja pavasarį, nes tada saulė ypač aktyviai veikia odą.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Visi laukiame, kada pasitrauks žiema ir galėsime pasidžiaugti malonia saulės šiluma. Tačiau, kad pavasario sulaukus netektų nuliūsti, kai saulė veidą nubučiuoja ant jo pažerdama strazdanų, veido oda galime pasirūpinti iš anksto. Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės dermatovenerologės Sigitos Lukošaitienės, linkusiai kaupti strazdanas odai būtina apsauga dar prieš joms atsirandant.

Strazdanos išryškėja pavasarį
Kadangi pavasarį saulė aktyviausia, jau kovo mėnesį galima pradėti baimintis dėl atsirandančių strazdanų. Po žiemos veido oda dažniausiai būna išsausėjusi, neretai sudirgusi ir jautri. „Pirmieji aktyvūs saulės spinduliai pavasarį labai kenkia veido odai – ypač tų žmonių, kurių veido oda jautri ir linkusi kaupti strazdanas“, - sako dermatovenerologė S. Lukošaitienė.
Pasak medikės, dažniausiai strazdanų atsiradimui įtakos turi ir genai. Turintys tam tikro pigmento, kuris reaguoja su saule - labiausiai ją pritraukia, todėl tų žmonių veidus, anot S. Lukošaitienės, ir puošia strazdanos. Kartais ir bėgant metams atsiranda polinkis strazdanoms kauptis. Tokiu atveju pašvietus saulutei reikėtų stengtis išvengti tiesioginių saulės spindulių, saugantis nuo jos įvairiais kremais ar galvos apdangalais. Nesaikingai deginantis saulėje ar lankantis soliariume, S. Lukošaitienės teigimu, atsiranda tikimybė rastis strazdanoms. Pasak gydytojos, strazdanos – tai organizmo apsauga ir reakcijos į ultravioletinius saulės spindulius rezultatas.
„Soliariume ypač koncentruoti spinduliai patenka ant žmogaus kūno ir atsirasti strazdanoms poveikis sustiprėja. Nors strazdanos nėra pavojingos, dažnai moteriai ar paaugliams jos nepatinka ir jas norima išnaikinti“, - sako gydytoja S. Lukošaitienė.

Natūralios priemonės šviesina dėmes
Šviesios odos ir rudų plaukų žmonės labiausiai linkę kaupti strazdanas. Gydytoja sako, jog tokiems žmonėms labai retai pavyksta jas išnaikinti. Dažniausiai jos yra minimaliai pašviesinamos. Tai galima padaryti patrynus strazdanotas vietas citrinos sultimis, tačiau jei oda alergiška ar labai jautri, to daryti S. Lukošaitienė nepataria. Citrinos sultys gali sukelti veido odos uždegimą. „Strazdanotas vietas kasdien tepant citrinos sultimis, jos pašviesėja. Padėti gali ir šviežių agurkų sultys. Jos odą šviesina kiek mažiau nei citrinos sultys. Gali padėti ir rūgštūs pieno produktai. Ne veltui seniau močiutės veidą prausdavo išrūgomis“, - pasakoja S. Lukošaitienė. Balinti dėmeles ant veido galima ir petražolėmis, tačiau yra ir įvairiausių kremų, kurių sudėtyje yra vaisių rūgščių, atliekančių tą pačią funkciją, kaip ir natūralūs rūgštūs produktai.
Svarbiausia, kad organizmui netrūktų vitamino C, A ir E. Trūkstant šių vitaminų oda nuo saulės įdega netolygiai. Pasak S. Lukošaitienės, ypač pavasarį šių vitaminų labiausiai ir trūksta organizmui.

Kosmetinė apsauga – specialūs kremai
S. Lukošaitienė sako, kad jau pavasarį reikia pradėti naudoti kremus nuo saulės. Apsauga nuo ultravioletinių A ir B grupės spindulių labai svarbi. Jei nepasitepus kremu saulėje patariama būti ne ilgiau 10-15 minučių, naudojant stipresnį apsauginį kremą galima būti ir iki kelių valandų.
„Naudojant apsauginę priemonę ir būnant lauke reikia pasitepti ne vieną kartą. Jautriai ir linkusiai strazdanoti odai kremai tiesiog būtini“, - sako S. Lukošaitienė.
Apsauginiai kremai, kaip filtrai nuo saulės spindulių, naudojami dviejų rūšių – mineraliniai ir cheminiai. Nors ir maloniau naudoti cheminius, dermatovenerologė S. Lukošaitienė pataria naudoti mineralinius, kurie veido odą padengia plėvele.
„Cheminė apsauga reaguoja su saulės spinduliais ir dalis susidariusio produkto lieka odoje, o naudojant mineralinį filtrą – viskas nusiplauna“, - teigia S. Lukošaitienė.

Vyresniame amžiuje oda tampa jautresnė
Odos senėjimas, anot dermatovenerologės S. Lukošaitienės, yra natūralus biologinis procesas. Bėgant metams silpnėja pagrindinės odos funkcijos - apsauginės savybės, regeneracija, deguonies pasisavinimas, maitinimas, drėkinimas, todėl oda tampa sausa, atsiranda senatvinių raukšlių, kuriomis reikia pradėti rūpintis dar prieš joms atsirandant. Moters oda ypač pakinta menopauzės laikotarpiu, nes ir visame organizme, ir pačioje odoje sumažėja estrogenų, reikalingų odos apsaugai.

2013-02-14 11

Respublikinės Šiaulių ligoninės dermatovenerologės S. Lukošaitienės teigimu, linkusiai kaupti strazdanas odai būtina apsauga dar prieš joms atsirandant.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų