2013-02-28 07

Lina ABROMAVIČIENĖ
Pasak aromaterapeutės Jūratės Kukenienės, daugelis mūsų patyrimų pasąmonėje yra įprasminami kvapu. Bėgant laikui daugelį išgyvenimų žmonės pamiršta, tačiau netikėtai, iš giliausių atminties klodų prisiminimai sugrįžta. Neretai to kaltininkas būna kvapas, su kuriuo susiduriame kasdieniniame gyvenime ir esame jį jautę jau anksčiau.

Kvėpinimosi ritualas – įprotis
Šiais laikas kvėpinimosi ritualas tampa įpročiu, kuris tarsi pratęsia aprangos sukuriamą žmogaus įvaizdį bei sustiprina gerą savijautą. Kvapais siekiama pabrėžti savo asmenybę, vilioti mylimuosius, pažymėti savo erdvės ribas. J. Kukenienė teigia, jog būtina tinkamai pasirinkti kvapus, kad aplinkiniams paliktumėte gerą įspūdį.
Kvėpinimosi ritualus ir rekomenduojamų kvapų pobūdį galima suskirstyti į keletą grupių. Skirtingi kvepalai yra naudojami pagal sezoną ir pagal veiklos būdą. Kvapai laisvalaikiui, oficialiems renginiams bei darbui, dienai bei vakarui – kiekvienoje iš šių gyvenimo situacijų patartina rinktis skirtingus kvapus.
Vasarą ir laisvalaikiui labiau tinka gaivūs bei natūralūs kvapai. Tai lengvieji kvepalai, kurie greitai išsikvepia. Laisvalaikiui nepatariama naudoti parfumuoto vandens, kuris išsilaiko ilgiau, nes jie labiau tinka rudeniui–žiemai. Neįpareigojančioms akimirkoms geriausiai tinka natūralūs gamtos kvapai, alsuojantys švelniu, subtiliu gėlių ir vaisių aromatu ar dvelkiantys vandenynu. Natūralūs, gamtos kvapai skaniai kvepia ir teigiamai veikia žmogaus kūną bei sielą, dvelkia ramybe ir subtilumu. Tokie aromatai ne tik atspindi akimirkos žavesį, bet ir padeda atsipalaiduoti. Šaltesniuoju metų laiku tinka rytietiški kvapai, primenantys saldumynus, kavą. Kai šalta, norisi, kad ir kvapai sušildytų.
Pavasariui siūloma rinktis gėlių kvapus. Po žiemos dažniausiai esame pasiilgę pavasario gaiva dvelkiančių kvapų. Moterys dažniausiai renkasi kvepalus, primenančius pakalnučių kvapą.
Aromaterapeutė J. Kukenienė sako, jog žmogus kvapus renkasi intuityviai. „Žmogus, kuris eina rinktis naujų kvepalų, vienokius rinksis pavasarį, o visai kitokius – žiemą. Tai diktuoja pasąmonė“, – teigia specialistė.

Kaip kvepėti darbe?
Oficialiam renginiui J. Kukenienė pataria rinktis švelnų, dėmesį patraukiantį, bet jo neblaškantį kvapą. Toks kvapas atpalaiduoja žmones ir sukuria tinkamą atmosferą bendravimui. Biure naudoti kvepalus nerekomenduojama, tai gali erzinti aplinkinius ir kurti blogą atmosferą kolektyve. Atliktos apklausos metu buvo nustatyta, kad ryškus kvapas blaško dėmesį, neigiamai veikia.
„Jei aplinkiniams jūsų kvapas pasirodys per ryškus, net priimant į darbą tai gali būti neigiama savybė. Geriau kvepalų einant į darbo pokalbį visai nenaudoti“, – sako aromaterapeutė. Nors oficialiam derybiniam susitikimui kvepalai – geras palydovas, tačiau čia renkantis kvepalus reikia būti atsargiam. Kvepalai turi pabrėžti statusą bei profesionalumą. Negalima rinktis švelnių, gaivių kvapų, kurie aplinkiniams gali perteikti klaidingą įspūdį, kad susidūrė su vėjavaike.
„Nors biure naudoti kvepalų nerekomenduotina, tačiau kvepėti nedraudžiama. Galima rinktis gaivią dušo želė, šampūną, naudoti kvepiantį rankų, kūno kremą ar tepamuosius kvepalus“, – sako J. Kukenienė.

Kvapas išlieka ir prisiminimuose
Pasak J. Kukenienės, pasitaiko atvejų, kai kvapas primena mums artimus žmones ar ryškius gyvenimo momentus, todėl tokiu kvapu ir norime kvepėti. „Turėjome atvejį, kai mergina kvėpinosi kvepalais, kurie jai pačiai nė nepatinka, tačiau primena mamą. Galime pastebėti vyresnio amžiaus moteris, kurios renkasi kvepalus, primenančius jaunystę. Jaunystės prisiminimų vedinos ir perka kvepalus“, – sako aromaterapeutė.
J. Kukenienė yra įsitikinusi, jog kiekvienam ir neturi patikti kvepalai, kuriais kvepinatės. Dėl to geriausiai dovanoti kvepalus jau žinant, koks kvapas tam žmogui patinka. Jei norite maloniai nustebinti savo artimą žmogų, reikia iš anksto sužinoti, kokie kvepalai jam patinka.

Kad kvapas laikytųsi ilgesnį laiką
Kad kvapas išliktų visą dieną, specialistė pataria papildomai naudoti to paties kvapo dušo prausiklį ir pienelį – tai sustiprins kvapą ir jis ant kūno išliks ilgiau. Kaip ilgai kvapas išsilaikys, priklauso nuo kiekvieno žmogaus. Jei kvapas laikosi trumpai, tai gali turėti įtakos pačio žmogaus individuali kūno „chemija“, ar naudojamo aromato sudėtis bei kokybė. Dėl to nė vienas kvapas neturi standartizuoto išsilaikymo laiko, tačiau naudojant intensyvesnes kvapų formas bei jas sluoksniuojant, užtikrinamai kvapas išsilaikys ilgesnį laiką.

Kvapai tarpusavio santykiuose
Ne paslaptis, kad kvapai veikia nuotaiką, gali sukelti prielankumą arba atvirkščiai – antipatiją. Geras aromatas konfliktinėje situacijoje gali pasitarnauti kaip geriausias derybininkas, o ir namuose jis padės sukurti harmoningus santykius su partneriu.
„Siekiant santykiams suteikti pirmų akimirkų žavesį galima pasikvėpinti tais pačiais kvepalais, kuriais kvėpinotės ir gražiausių patirtų akimirkų metu. Tai sugrąžins prisiminimus ir suartins“, – sako aromaterapeutė.
Renkantis kvepalus reikia išlaikyti harmoniją tarp išvaizdos ir kvapo, atsižvelgti į savo charakterį bei amžių. Keistai atrodys, jei solidžiai atrodanti ponia kvepės mergaitiškais kvepalais, o jaunas vaikinas dvelks brandžiu deginto medžio kvapu.
Yra žmonių, kurie nežino, koks jiems kvapas tinka ir vis bando pirkti naujus kvepalus.
Pasak J. Kukenienės, pasirenkami kvepalai nusako ir charakterio savybes. Jei žmonės visą gyvenimą kvėpinasi tik tos pačios rūšies kvepalais, jie yra konservatyvesni, o jei kvepalus dažnai keičia, ir gyvenime yra nepastovūs eksperimentatoriai.
„Šiais laikais nemadinga kvėpintis tais pačiais kvepalais kaip ir jūsų kolegė ar draugė. Kad to išvengtumėte, siūlau maišyti 2–3 kvepalus ir taip išgauti naują kvapą. Maišant kvapus nebūtina rinktis to paties tipo kvepalus. Esu išbandžiusi daug variantų. Galima maišyti gaivų kvapą su rytietišku ir būsite nustebinti gautu rezultatu“, – patikino J. Kukenienė.

 

Į viršų