Daugkartinė moterų kūno fitneso prizininkė Eva Lukytė sako, kad geriausia treniruotei skirti 1 valandą ir 30 minučių, kad būtų pasiekti apčiuopiami rezultatai.

Monika SKISTENYTĖ
Nors už lango dar kol kas nematyti tikro pavasario, tačiau galima pastebėti, kad žmonės jau pradeda rūpintis savo grožiu ir gera savijauta. Vieno Šiaulių fitneso ir kultūrizmo sporto klubo administratorė ir daugkartinė moterų kūno fitneso prizininkė Eva Lukytė sako, kad vyrai į sporto klubą užsuka dažniau nei moterys.

Sportuojančių skaičius padidėja pavasarį
E. Lukytė teigia, kad sportuoti sumaniusių žmonių pavasarį padaugėja 20–30 proc. „Šiuo metu yra jaučiamas žmonių antplūdis, tačiau tai dar nėra pats pikas. Galbūt žmones vis dar veikia šaltis, nes pavasario kol kas nesijaučia“, – sako sportinininkė. „Šiaulių naujienų“ paklausta, vyrai ar moterys dažniau ateina sportuoti, E. Lukytė nedvejojusi atsako, kad vyrai. „Sportuoti į salę ateina 60 proc. vyrų ir tik 40 proc. moterų. Moterims yra ir kitų alternatyvų sportuoti. Jos gali užsiimti aerobika, lankyti zumbos treniruotes. Vienos moterys yra tik už treniruoklius, kitos labiau mėgsta kardio treniruotes. Aišku, būna, kad moteris nori susitvarkyti figūrą, tačiau ją šiek tiek gąsdina, kad sporto klube bus daug vyrų, kurie pastebės neidealią figūrą“, – sako E. Lukytė.

Dažniausias sportuojančių tikslas – numesti svorio
Pasak E. Lukytės, moterys dažniausiai ateina numesti svorio, o vyrai dažniausiai ateina šiek tiek priaugti svorio ar padailinti pilvo raumenų.
Treniruočių programa yra būtina. Sportuoti pagal iš anksto sudarytą programą yra žymiai efektyviau nei sportuoti taip, kaip šauna į galvą. „Galima sportuoti ir pačiam susigalvojus programą. Aišku, geriau yra sudaryti treniruočių programą, nes viskas turi vykti nuosekliai. Sudarant programą visuomet atsižvelgiama į amžių, fizines galimybes, kiek laiko žmogus nesportavęs ir ar išvis yra sportavęs. Dažniausiai vyrams yra skiriami didesni fiziniai krūviai“, – sako E. Lukytė.
Pasak sportinininkės, su žmogumi visada iš pradžių bendraujama ir tik tada skiriamas tinkamas fizinis krūvis, tačiau jei žmogus pats bando nuspręsti, kiek sporto jam reikia, tuomet jam reikia vadovautis kitais kriterijais. „Iš pradžių reiktų daryti po vieną ar du priėjimus po 10 pakartojimų. Žmogui reikia įvertinti tai, kiek laiko jis nesportavo ir atsižvelgti į tai, kad kūnui didelis krūvis gali būti šokas. Vidutiniškai tokia treniruotė po ilgo nesportavimo turėtų trukti nuo 40 minučių ir daugiausiai iki valandos. Vėliau galima sportuoti ilgiau. Optimaliausias variantas yra sportuoti 1 valandą ir 30 minučių. Tai, manau, yra pakankamai efektyvu, jei siekiama rezultatų“, – sako E. Lukytė.
Tačiau norint pasiekti tikslą reikia derinti ir maistą, ir sportą. Vien tik sportas ar dieta nepadės pasiekti rezultatų. „Žmogus turi gauti visas naudingas medžiagas. Jis turi išlaikyti mitybos balansą, o dieta yra taikoma tik profesionaliems sportininkams, kurie ruošiasi varžyboms“, – teigia sportinininkė.

Sportuojantys gali rinktis papildus
Neretai norėdami kuo greičiau pasiekti rezultatą žmonės renkasi įvairius papildus, kuriuos perka vaistinėse ir specializuotose parduotuvėse, kurios siūlo papildus sportui. E. Lukytė sako, kad papildai, pirkti vaistinėse ir specializuotose parduotuvėse, skiriasi kurios nors sudedamosios veikliosios medžiagos koncentracija.
Vaistinėse dažniausiai parduodami papildai, turintys labai mažą koncentraciją.

Į viršų