2013-03-28 08

Kiekvieną dieną vis skubame, lekiame, todėl jos bėga viena po kitos nenumaldomu greičiu. Dažnai susiduriame su kasdiene rutina, neberandame kada atsipūsti, skirti laiko sau. Gyvenimas be atokvėpio yra sudėtingas, žmogus kaskart tampa dirglesnis, piktesnis, nebesidžiaugia kiekviena diena. Jam reikia poilsio. Masažas – vienas iš būdų atgauti jėgas, atsipalaiduoti ir pabėgti nuo kasdienių rūpesčių.
Konsultuoja grožio salono „Klip“ masažuotoja-kineziterapeutė Audronė Gaižauskaitė.

Modesta ŠIMKUTĖ
Kūno masažas – viena populiariausių kūno priežiūros procedūrų. Jos metu atpalaiduojami raumenys, sumažinama nervinė įtampa, dirglumas. Masažas turi galios ne tik per trumpą laiką atstatyti jėgas. Tai vienas seniausių ir natūraliausių būdų ir atpalaiduoti, ir gydyti. Jis aktyvina įvairias organizmo funkcijas: po masažo pagerėja kraujotaka, medžiagų apykaita, suaktyvėja vaistų įsisavinimas, pagerinamas raumenų ir odos tonusas. Masažas ypač tinka išsekusiam, nuvargusiam organizmui: po sunkių darbų ar egzaminų.

Klasikinis masažas
Pats populiariausias yra klasikinis, iš kurio išsivystė ir visi kiti masažai. Klasikiniam masažui būdingi keturi veiksmai: glostymas, trynimas, maigymas ir vibracija. Jis gali būti atliekamas bet kuriai kūno daliai, pradedant skaudančiu sąnariu, baigiant nugara ar visu kūnu. Dažniausiai masažas daromas nugaros daliai. Jis vidutiniškai trunka apie 40 minučių. Tokį masažą galima laikyti ir gydomuoju – jis sumažina skausmą, šalina toksinus, sureguliuoja organizme esančią skysčių pusiausvyrą. Masažas tinka visiems: ir moterims, ir vyrams, tiek senyvo amžiaus žmonėms, tiek kūdikiams. Masažo metu naudojamas natūralus aliejus, pavyzdžiui, vynuogių kauliukų, be jokių priemaišų, kad būtų galima išvengti alergijos.

Veido masažas
Be kūno, daug dėmesio reikalauja ir veidas, ypač veido oda, todėl be įvairiausių priežiūros priemonių, reikalingas ir masažas. Veido masažas stiprina limfos apytaką, kurios dėka šviesėja veido oda, o tai padeda stabdyti raukšlių atsiradimą. Be to, pavargęs veidas pradeda švytėti: pagražėja oda, ji tampa elastingesnė. Taip pat sumažėja ir odos pabrinkimai, pavyzdžiui, po akimis. Kadangi masažo metu judesiai atliekami pagal veido linijas ir pagal kraujo tekėjimo kryptį, tokiu būdu yra gerinama kraujotaka. Norui esant, veido masažą galima pasidaryti ir namuose, tačiau reikia turėti omenyje, kad tokiu atveju reikia pasirinkti aliejų, priklausomai nuo odos tipo. Tinkamai pasirinkus aliejų, nebus tempimo pojūčio, todėl masažas suteiks geriausią rezultatą. Sausai ar subrendusiai odai tinka avokadų, makadamijų, normaliai – migdolų, saulėgrąžų, sezamų aliejus, riebiai naudokite riešutų arba persikų sėklų aliejų. Veido masažo metu gali būti masažuojamas ir kaklas bei sprando sritis, visai procedūrai atlikti tiek namie, tiek salone optimaliausias laikas yra 15–20 minučių. Norint geriausio masažo rezultato, turint rimtų veido odos problemų, visų pirma reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu.

Hemolimfodrenažinis masažas
Hemolimfodrenažinis masažas yra atliekamas pagal limfos tekėjimo kryptį. Jis taikomas kovojant su kraujo ir limfos apytakos sutrikimais, pabrinkimais, atsiradusiais dėl įvairių ligų, imuniteto nusilpimu, senėjimo procesu, odos sausumu, celiulitu, antsvoriu. Masažo metu skatinama limfos veikla, gerinama kraujotaka. Jis savo veiksmų intensyvumu yra daug stipresnis už klasikinį masažą. Dėl intensyvumo pasireiškia ir šitokio masažo nauda: jo metu iš organizmo yra šalinami toksinai, šlakai ir kitos žmogui nereikalingos ir pavojingos medžiagos, kurios atsiranda nuo didelio kiekio vaistų vartojimo, maisto priedų, cigarečių, alkoholio. Kadangi hemolimfodrenažinio masažo metu vyksta organizmo valymasis iš vidaus, po jo gali atsirasti netgi į gripą panašių simptomų. Tačiau nereikia išsigąsti – tai nėra tikras gripas. Būtent tokiu būdu valosi užterštas organizmas. Simptomai gali praeiti ir po pusdienio, gali tęstis ir dieną ar dvi – visa tai priklauso nuo to, kiek yra užsiteršęs organizmas. Kuo jis labiau užterštas, tuo ilgiau gali trukti simptomai.
Panašaus pobūdžio yra ir limfodrenažinis masažas, kuris gali padėti sulieknėti. Po tokio masažo organizmas netenka 2–3 kilogramų Masažas yra detoksikuojantis, jo metu per inkstus ir kepenis yra pašalinamos organizmui nereikalingos ar kenkiančios medžiagos, taip pat tokia terapija aktyvina kraujotaką, šalina susikaupusius skysčius. Be to, jo dėka efektyviai skaidomos poodinės riebalinės sankaupos, todėl masažas dažniausiai daromas celiulito pažeistoms vietoms: šlaunims, sėdmenims, pilvo sričiai, taip pat taikomas ir esant išsiplėtusioms venoms. Limfodrenažinio masažo metu yra naudojami jūros dumbliai, kurie skatina skysčių pasišalinimą itin efektyviai veikia celiulitą, drėkina odą ir aprūpina ją mineralinėmis medžiagomis.

Aromaterapinis masažas – ypatingas pasilepinimas
Aromaterapija laikoma savotišku gydymu eteriniais aliejais. Aromaterapinis masažas – puikus pasirinkimas norint kūnui suteikti ypatingą dovaną. Masažas ypač atpalaiduoja, sumažina stresą ir nervinę įtampą, padidina fizinį ir protinį darbingumą, pagerina nuotaiką. Jis nuo klasikinio skiriasi tuo, kad jo metu naudojami įvairaus kvapo eteriniai aliejai. Pagal individualų skonį ar nuotaiką pasirenkami eterinių aliejų kvapai, pradedant rože, jazminu, pelargonija, baigiant citrusiniais vaisiais, vanile. Juos sumaišius išgaunamas širdžiai malonus aromatas, todėl viso masažo metu galima mėgautis ne tik atliekamais veiksmais, bet ir vyraujančiu mėgstamu kvapu. Ypatingam atsipalaidavimui darant masažą dažniausiai sudaroma sielai maloni atmosfera: įjungiama atpalaiduojanti muzika: gamtos garsai, upelio čiurlenimas ar paukščių čiulbėjimas. Taip pat gali būti uždegamos žvakės, sukuriama savotiška prieblanda, kuri leidžia dar labiau atitolti nuo slegiamų rūpesčių. Masažo laikas įvairus, tačiau dažniausiai svyruoja nuo valandos iki pusantros.

Verta žinoti, kad
Rytą labiau tinka tonizuojantis, o vakare – atpalaiduojantis masažas.
Prieš masažą nepatartina daug prisivalgyti.
Bendras kūno masažas stiprina sveikatą, atjaunina organizmą, šalina stresą ir nervinę įtampą.
Pats geriausias metų laikas masažui – pavasaris ir ruduo, nes būtent tada organizmas sparčiausiai atsistato ir pailsi.

 

Į viršų