2013-04-25 02

Būtina pasirinkti tinkamą plaukų priežiūros priemonę, kad plaukai nesiriebaluotų, atrodytų sveiki ir žvilgantys. 1
Redakcijos archyvo nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Natūralu, jog vyrai mažiau dėmesio skiria pasirinkdami kosmetiką. Kai šampūnas pasibaigia, vyrai nevengia jį pasiskolinti iš savo mylimos moters. Šiauliuose dirbanti plaukų stilistė Daiva Zorkutė sako, kad taip daryti nederėtų, nes vyrų plaukams reikalinga kitokia priežiūra nei moterų, todėl, pradėjus naudoti ne jiems pritaikytus produktus, atsiranda pleiskanų, plaukai praranda žvilgesį, ima šiauštis.

Turi atitikti galvos odos tipą
Jei plaukai staiga pradėjo riebaluotis ar atsirado pleiskanų, kuriomis anksčiau nesiskundėte, dėl to, anot D. Zorkutės, gali būti kalta būtent netinkamai pasirinkta priemonė, net jei naudojate tik šampūną. Nemaža dalis vyrų vis dar vadovaujasi nuostata, jog šampūnas tėra tiesiog šampūnas ir renkasi jį neatsižvelgdami į savo plaukų tipą.
„Neretai pasirenkamas pirmas pasitaikęs buteliukas, tačiau jis to vyro plaukams gali visiškai netikti. Pavyzdžiui, jei pradėsite trinkti riebius plaukus itin stipriai maitinančiu šampūnu, šie dėl drėgmės pertekliaus atrodys tarsi nešvarūs“, – sako specialistė.
D. Zorkutė pataria pirmiausia išsiaiškinti galvos odos tipą, o atsiradus problemai, – ir tai, ko plaukams trūksta. „Gera kirpėja, jau palietusi kliento plaukus, iš patirties gali nustatyti plaukų ir galvos odos tipą. Turime ir tam skirtą specialų aparatą, kuris kelis šimtus kartų padidina galvos odą ir taip galima pamatyti odos problemas, kurios slepiasi po plaukais“, – pasakoja D. Zorkutė.

Plaukų priežiūra su saiku
Pasak plaukų stilistės, kiekvienas plaukų priežiūros žingsnis turėtų būti saikingas. Per dažnas plaukų trinkimas stipriomis priemonėmis gali išsausinti galvos odą, o dėl to gali padaugėti pleiskanų. Saikas būtinas ir kovojant su pleiskanomis. Jei bandote jų atsikratyti naudodami gydomąjį šampūną, stenkitės jo nepadauginti: jame gausu itin aktyvių medžiagų, todėl galvos trinkimui pakaks ir nedidelio šlakelio. Pasak D. Zorkutės, gydomųjų šampūnų nederėtų naudoti nuolat – kaitaliokite juos su kasdienei plaukų priežiūrai skirtomis priemonėmis.
Nepersistengti reikėtų ir trenkant galvą itin karštu vandeniu. Plaukai labiau žvilgės ir atrodys kur kas sveikesni, jei juos trinksite ne karštu, o drungnu vandeniu. Vengti reikėtų ir karštos plaukų džiovintuvo srovės, ypač, jei skundžiatės pleiskanomis.

Slenkantys plaukai – dažna vyrų problema
Nors plaukų retėjimas, slinkimas ir žilimas siejami su brandesniu amžiumi, tokios problemos, pasak plaukų stilistės, gali kamuoti ir trisdešimties dar nesulaukusius vyrus. Tačiau anksti pastebėjus šias problemas ir laiku susigriebus, galima pasiekti itin gerų rezultatų.
„Plaukų retėjimas ir slinkimas dažniausiai paveldimas genetiškai. Todėl, jei tėvai ir seneliai buvo linkę plikti, reikėtų imtis priemonių, vos pastebėjus pirmuosius slinkimo požymius. Jei vyras pastebi, kad prausiantis ant rankų pasilieka plaukai, reikėtų pradėti naudoti plaukų augimą stiprinančius losjonus, specialius šampūnus, kurie padės pažadinti „užmigusius“ plaukų svogūnėlius ir taip pristabdys plaukų slinkimą. Dažniausiai gydymo kursą nuo plaukų slinkimo reikėtų daryti pavasarį ir rudenį“, – sako D. Zorkutė. Tačiau kartais plaukų slinkimas gali būti ir streso ar staigaus gyvenimo būdo pakeitimo pasekmė.

Kad plaukai neišduotų amžiaus
Pasak plaukų stilistės D. Zorkutės, žilus plaukus vis daugiau vyrų bando užmaskuoti dažydami, tačiau eksperimentuoti tamsinant plaukus nereikėtų, nes tada vyro šukuosena atrodys nenatūraliai.
Pirmą kartą nusprendę išbandyti plaukų dažymo priemones, vyrai dažnai bijo, kad galutinis rezultatas gali išgąsdinti. Baiminasi, kad nemokės tokiomis priemonėmis naudotis, tad ieško kuo paprastesnio naudojimo produktų. Tačiau yra specialiai vyrams skirtų greito poveikio produktų, kurie žilus plaukus užmaskuoja vos per penkias minutes, o jų naudojimui nereikia jokių specialių įgūdžių. Pastaruoju metu itin populiarūs natūralių atspalvių geliai, kurių vyrai ieško ir vaistinėje.
„Kirpykloje yra atliekama žilų plaukų tonavimo procedūra, kuri nugesina žilo plauko baltumą, o bendra galvos plaukų spalva paryškėja“, – sako D. Zorkutė. Pasak specialistės, jei norima nudažyti visus plaukus, būtina tinkamai pasirinkti dažančios priemonės atspalvį. Tai turėtų būti tarpinis variantas tarp natūralios plaukų spalvos ir pražilusių plaukų atspalvio.
„Pilnas dažymas vyrams nebetaikomas. Kartais jaunimui yra taikomas dalinis plaukų dažymas, tačiau solidaus amžiaus vyrai mieliau renkasi žilų plaukų tonavimo procedūrą ir kartą išbandę, naudojasi ja kaskart apsilankę kirpykloje“, – sako plaukų stilistė.
D. Zorkutė pastebi, jog šiauliečiai vyrai kartais labiau nei moterys prižiūri ir rūpinasi plaukų grožiu, renkasi patrauklesnius kirpimus, išbando naujas procedūras.

Į viršų