2013-05-28 26

Nors Prancūzija laikoma viena romantiškiausių pasaulio valstybių, tačiau jos stotyse griežtai draudžiama bučiuotis.
Redakcijos archyvo nuotr.

Keliaudami į vieną ar kitą šalį būtinai pasidomėkite jos įstatymais ir taisyklėmis, mat, kaip žinia, „įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės“. O specialiai turistams išleistų įstatymų pasaulyje egzistuoja nemažai ir dažnai jų nepaisymas gresia ne tik nuobauda, bet ir baudžiamąja byla. Todėl patartina prieš kelionę pasidomėti šalies tvarka, kad ir kaip tai nuobodžiai beskambėtų... Juk pasaulio tautos tikrai išradingos ir koks turistas gali sugalvoti, jog, pavyzdžiui, už balandžių lesinimą, šiukšlių fotografavimą ar rūkymą paplūdimyje gali grėsti itin solidi bauda? Portalas Interest-planet.ru siūlo jums 7 keisčiausius pasaulio šalių įstatymus turistams.

1. Draudžiama kramtyti kramtomąją gumą, lesinti paukščius ir spjaudytis gatvėje. Singapūras
Jei nutarėte keliauti atostogų į Singapūrą, išsitraukite iš kišenių gumos pakelius. Taip išvengsite bereikalingų problemų. Be kramtomosios gumos dar Singapūre griežtai uždrausta lesinti paukščius ir spjaudytis gatvėje. Visus šiuos draudimus turistams ir vietos gyventojams Singapūras įvedė išimtinai dėl estetinio sumetimo – juk niekam nemalonu vaikščioti apspjaudytomis gatvėmis, kurios aplipusios kramtomąja guma ir paukščių išmatomis. Tiesa, turėdami daktaro išrašytą receptą, žmonės gali kramtyti anti-nikotininę gumą.

2. Draudžiama vairuoti iki pusės nusirengus. Tailandas
Jei karštą vasaros dieną vairuojate automobilį ar motociklą tropiniuose Tailando keliuose, neabejotinai pagalvojate, gal vertėtų nusimesti marškinius, nes jūsų kūnu teka prakaito upeliai. Tačiau to daryti tikrai neverta – už vairavimą iki pusės nusirengus vairuotojui Tailande gresia 10 dolerių bauda. Ją jums išrašys kiekvienas kelyje sutiktas policininkas.

3. Draudžiama bučiuotis stotyse. Didžioji Britanija, Prancūzija
Nors Prancūzija laikoma viena romantiškiausių pasaulio valstybių, tačiau jos stotyse griežtai draudžiama bučiuotis. Šis įstatymas, galiojantis iki šiol, buvo priimtas 1910-aisiais. Tuo metu šiuo įstatymu buvo siekiama kovoti su traukinių vėlavimais dėl ilgai trunkančių atsisveikinimų. Neilgai trukus šį įstatymą pasiskolino ir britai. Nepaisant to, jog laikai seniai pasikeitė, tačiau šio įstatymo niekas nepanaikino ir naikinti nesiruošia. Vis dėlto, baudų už bučiavimąsi stotyse numatyta nėra. Daugiausiai ką gali padaryti prancūzų ir britų policininkai ar tvarkos saugotojai, paprašyti porelių išeiti iš stoties teritorijos.

4. Nevalgyti gatvėse Ramadano metu. Jungtiniai Arabų Emyratai
Jei keliaujate po JAE Ramadano metu, būkite itin atidūs, mat už įprastus pietus restorane jums gali tekti sumokėti kur kas daugiau nei įprastai. Taip yra dėl to, jog Ramadano metu JAE teritorijoje draudžiama valgyti gatvėse. Todėl papietavę restorano lauko terasoje galite net atsidurti kalėjime. Neseniai šį įstatymą „savo kailiu“ išbandė keli britų turistai, kurie užkandžiavo vienoje lauko kavinėje. Už šį „nusižengimą“ JAE kalėjime jie praleido kone tris savaites. Kitiems pasiseka labiau – už sulčių gėrimą viešoje vietoje jiems gresia 275 dolerių bauda.

5. Tik švarūs automobiliai. Rusija, Maskva
Jei keliausite į Rusiją savo automobiliu, prieš įvažiuodami į Maskvą būtinai nusiplaukite savo automobilį. Oficialiai Maskvoje baudžiama tuomet, kai dėl purvo neįmanoma perskaityti automobilio numerių. Tačiau Rusijos kelių policija reguliariai daro „Švarių automobilių“ dienas, kuomet vairuotojai baudžiami ir už dulkes ant automobilio kėbulo. Itin rusų kelių tvarkos saugotojai mėgsta tikrinti užsienietiškų numerių automobilius.

6. Draudžiama lesinti balandžius. Italija
Patekę į nuostabų Italijos miestą, Veneciją, galite užsiimti viskuo, ką sugalvosite – vaikščioti į muziejus, plaukioti gondolomis, mėgautis tradicine virtuve, rinktis suvenyrus. Tačiau vieno dalyko daryti tikrai nereikėtų – lesinti balandžių. Taip yra dėl to, jog Italijoje balandžiai yra laikomi tikra stichine nelaime. Miesto valdžia kasmet išleidžią svarią biudžeto dalį paminklų ir namų valymui nuo paukščių išmatų. Vis dėlto, iki šiol specialių džiūvėsių balandžių lesinimui pardavėjos uždirba iš turistų gana neblogai. Jei nuspręstumėte Italijoje palesinti šiuos taikius paukštukus, turėkite kišenėje papildomų 50-60 eurų baudai. Kartais ši suma siekia ir 600 eurų.

7. Draudžiama baidyti arklius keliuose. Danija
Remiantis Danijos kelių eismo taisyklėmis, turistinėse vietose, kuriose gausu arklių traukiamų vežimų, prieš važiuojantį automobilį turėtų eiti specialus žmogus su vėliavėle, kuris įspėtų arklių vežikus apie artėjantį automobilį. Draudžiama signalizuoti. Jeigu arklys vis dėlto išsigąstų, automobilis privalo nusukti į šoną ir sustoti. Jei arklys ir tuomet nenurimtų, pagal įstatymą, vairuotojas turėtų kuo nors uždengti savo automobilį. Dažnai po Daniją keliaujantys turistai mėgsta prieiti prie arklių, juos paglostyti ar nufotografuoti. Jei arklys pasibaidytų, jo šeimininkas gali drąsiai šauktis kelių patrulį ir turistas tokiu atveju gautų nemenką baudą.

Pagal 15min.lt informaciją parengė Ieva MAČIULYTĖ

Į viršų