2013-06-27 22

Išgyvenusi praėjusios jaunystės nostalgiją, 47-50 metų moteris gali pajausti neapsakomą norą gyventi ir patirti sekso teikiamą malonumą.
Redakcijos archyvo nuotr.

Psichoanalitikas ir seksologas Alenas Herilis kasdien bendrauja su įvairaus amžiaus moterimis. Jis nustatė psichologinius aspektus, pagal kuriuos keičiasi moters seksualumas, ir aprašė 6 jo raidos etapus. Autorius poetiškomis metaforomis dalijasi su mumis įžvalgomis: kiekvienas amžius, pasak jo, tarsi skriejanti planeta, kurios šviesioji pusė visuomet atsukta į gyvą švytėjimą, kitoje gi – gula šešėliai, rašo savaitraštis „Lietuvos sveikata“.

16-25: romantizmas
Tai pirmųjų žingsnių seksualumo keliu laikas. Mergina greičiau tik bando išsiaiškinti, kokia ši jos gyvenimo sfera taps ateityje, nei stengiasi pasirinkti stabilią jos formą. Kiekvienuose santykiuose ji tikisi pažinti emocijų ir pojūčių jėgą, atverti seksualinį potencialą.
Šiuo gyvenimo etapu didelės įtakos turi vaikystės ir paauglystės patirtis. Todėl jaunos moterys labiau nei nuotykių iš santykių tikisi saugumo. Vienas svarbiausių šio amžiaus požymių – romantizmas, nesvarbu, kokiu įvaizdžiu jis prasiveržtų. Jauna mergina trokšta pažinti ir atsiverti, tačiau kartu svajoja apie pasakų princą, apie patikimą ir mylintį vyrą, kuris pažadins jos seksualumą.

Tamsioji pusė: pyktis, prislėgtumas ir protestas
Seksualinę patirtį neretai lydi nerimo jausmas, kad moterį tarsi apima tam tikros „jėgos“, kurių neįmanoma kontroliuoti. 16-25-erių ji jaučiasi nemokša, negrabi, tačiau kartu ir drąsi. Tai gali joje pagimdyti protesto troškimą – prieš jai suteiktą auklėjimą, prieš tą moteriškumo įvaizdį, kurį jai suformavo mama; prieš šiuolaikinę visuomenę, kuri mano, kad seksas tai „lengva“ ir „paprasta“; galų gale prieš pačią save ir prieš nesugebėjimą įveikti vidinių prieštaravimų.

Šviesioji pusė: noras patikti, savivartės didėjimas, mokėjimas laukti
Tai atradimų laikas, sugebėjimo gundyti bei įsitvirtinti tarp bendraamžių era, kurios dėka harmoningai auga moters savivertė. Būtent dėl to ji supranta, jog turi sulaukti savojo princo, beje, būtinai iš to paties amžiaus tarpsnio.

25-38: kūryba
Emocijų stabilizavimosi etapas: moteris jau daug geriau pažįsta savo kūną ir žino, kaip su juo „draugauti“. Jai pažįstami stiprūs išgyvenimai, todėl vis ryškesnis tampa troškimas seksualumui suteikti kūrybiškumo: atsiverti partneriui, pasiduoti pojūčiams ir seksualinei traukai...
Jeigu prieš tai buvusiame etape moteris nepatyrė rimtų sielos traumų ir skaudžių išsiskyrimų, 25-38 dailiosios lyties atstovė jau gali atpažinti seksualinius poreikius ir nebijo juos tenkinti.

Tamsioji pusė: nepasitenkinimas ir nekantrumas
Kai troškimai nepasiteisina, nepasitenkinimo jausmas gali apkartinti viską, kas susiję su seksualumu. Jeigu moters seksualinis gyvenimas neranda tikrosios krypties, frustracijos jausmas apimamos jausmų pasaulį, kuris tampa nervingas ir nekantrus. Ir priešingai, jeigu santykiai su partneriu harmoningi, moteris atsiskleidžia.

Šviesioji pusė: drąsa ir ryžtas
Vienas šio amžiaus moters pliusų tas, kad ji nebijo eksperimentuoti ir bandyti tai, kas nauja. Trisdešimtmetei pakanka tinkama linkme nukreipti vidinę jėgą ir nemesti kelio dėl takelio. Ryžtas suteikia jai galimybę veikti ir reikalauti to, ko ji trokšta. Tokio amžiaus moteris gali valdyti realybę taip, kad galėtų gyventi ramiai ir be didelių rūpesčių.

38-47: jausmingumas
Šiuo periodu daugumos moterų santykiai su savo kūnu jau yra harmoningi, nebepriklauso nuo pavyzdžių ir elgsenos modelių, kuriuos diktuoja aplinka.
Tokio amžiaus moteris spinduliuoja pasitikėjimą savimi, vidinę ramybę. Dauguma seksologų tyrimų skelbia, kad būtent tokių metų sulaukusi moteris pirmą kartą patiria orgazmą. Lytinių santykių metu ji pirmiausia klauso savęs ir savo pojūčių, nebebijo įvardyti poreikių, nebėga nuo jų. Dėl to jos seksualumas atsiskleidžia visa jėga.

Tamsioji pusė: nervingumas, liūdesys, seksualinio potraukio sumažėjimas
Šiuo periodu gali pasirodyti pirmieji menopauzės šaukliai – nervingumo bei nerimo priepuoliai, vaginos sausumas, libido sumažėjimas. Jie gali apsunkinti seksualinį gyvenimą, sukeldami nostalgiškus jausmus. Kai kurios moterys gailisi, kad pražiopsojo „tai, kas svarbiausia“, nespėjo pasimėgauti sekso malonumais, o dabar, mano jos, jau vėlu.

Šviesioji pusė: džiaugsmas, įkvėpimas, netikėti atradimai
Šie metai moteriai gali atnešti netikėtų atradimų. Moterims santykiuose jau nereikia melodramos, jos siekia pasitenkinimo. Jos nori išbandyti ką nors nauja ir dėl to nesijaučia kaltos. Nori ne sekti paskui seksualinį potraukį (tai būdinga vyrams), o tyrinėti malonumo emocinę esmę. Ir kai moterims tai pavyksta, jos jaučia nenusakomą įkvėpimą – gyvenimo džiaugsmo viršūnę!

47–50 metai: prasmės paieškos
Pagrindiniai ketveri metai, prieš moteriai peržengiant penkiasdešimtmečio slenkstį. Į klausimus, kurie iškyla šiuo periodu, būtina atsakyti. Laikas nelaukia, todėl moteris turi pati suvokti, koks jos santykis su sekso siūlomais malonumais.
Nors laikas ir bėga, šis laikotarpis gali būti puikus ateities impulsas. Jis skatina pažvelgti į save, giliai išanalizuoti praeitį ir patirtį. Psichologai skiria tris tokių išvadų darymo etapus.
Pirmiausia kyla noras vėl išgyventi tas emocijas, kurios buvo praeityje: moteris nori atsiremti į sukauptą patirtį, kad vėl galėtų judėti į priekį. Kitas etapas – šeimos klausimas: tie, kurie sukūrė šeimas, tikėjosi (tik ne visada gavo) būti laimingi ir patenkinti. Šio periodo moterys stengiasi arba dar labiau sutvirtinti ryšius su vyru, arba juos visiškai nutraukia.
Ir galų gale, stovėdama ant penkiasdešimtmečio slenksčio moteris vėl imasi savo žavesio ir jo santykio su seksualumu paieškų. Tai savęs pažinimo kelias: moteriai būtina patvirtinti savo priklausymą dailiosios lyties atstovių pasauliui.

Tamsioji pusė: niūrių ir egzaltuotų būsenų kaita
Šiuo periodu ne vieną moterį kamuoja senėjimo baimė. Kai kurios moterys dėl to mano, kad jų kūnas yra ne tik, kad nepatrauklius, bet jau ir bjaurus. To pasekmė gali būti sumažėjęs libido, kurį iš dalies pakeičia socialinių ryšių plėtimas. Moterys tampa aktyviomis asociacijų, sąjungų, partijų narėmis, leidžia atsiskleisti meniniams gebėjimams. Pasak seksologų, toks seksualumo ignoravimas neretai užsitęsia labai ilgai.

Šviesioji pusė: seksualumo skrydis
Išgyvenusi praėjusios jaunystės nostalgiją, 47-50 metų moteris gali pajausti neapsakomą norą gyventi ir patirti sekso teikiamą malonumą. Tokie jausmų protrūkiai neretai moters partnerį priverčia į ją žiūrėti naujomis akimis. Tai palaimos laikas, kuris ir ateitį nudažo šviesiomis spalvomis.

50-55: permainos
Jeigu reikėtų apibūdinti šio periodo moters seksualumą vienu žodžiu, jis būtų „iš naujo“. Tiesa, norėdama išgyventi ir pajusti tą „iš naujo“, moteris turi įsisąmoninti kai kuriuos šio nepaprasto periodo ypatumus.
Jeigu pirmieji menopauzės požymiai pasireiškia apie 45-uosius gyvenimo metus, perkopus per 50-imt moterį ir fiziologine, ir fizine prasme užgriūna viesulas. Keičiasi kūnas, mažėja libido, baigiasi menstruacijos, kamuoja nerimas, karščio pylimai, nervingumas. Neretai moterims atrodo, kad tai reiškia jų seksualumo pabaigą.
Tačiau vis daugiau dailiosios lyties atstovių – ypač šiais laikais – jau žino, kad prasidėjus menopauzei seksualumas niekur nedingsta. Moteryje tarsi susirungia dvi jėgos: hormoniniai pakitimai, kurie tarsi slopina seksualinius troškimus, ir jausmingumas, kuris, priešingai, siekia pasitenkinimo, lengvumo ir atvirumo.
Moterys, atsilaikiusios kovoje už seksualinius troškimus, visuomet laimi: jos vėl pajunta gyvenimo džiaugsmą. Ir net jei menopauzę lydi senatvės baimė, tokios moterys mėgaujasi sekso teikiamais malonumais, kurie tampa ryškesni dar ir dėl to, kad jai nebereikia niekam nieko įrodinėti – nei sau, nei partneriui.
Kokia bebūtų praeitis, moterys vėl nori eksperimentuoti, o tai padeda atrasti naujas seksualumo puses. Jos vėl gali mėgautis seksu – tik ne tam, kad semtųsi patirties, o tam, kad giliau pažintų savo troškimus. Jos nebestengia atrodyti jaunos. Šiuo periodu moterims reikia naujų pojūčių ir jos žino, kaip „susitarti“ su savo kūnu, kad juos patirtų.

Tamsioji pusė: baimė, vienatvė, depresija
Kai kurios moterys trokšta jausmingų malonumų, tačiau nebetiki, kad gali tai patirti. Jas apima kartėlis, kuris paskui save atsiveda baimės ir vienatvės jausmus. Apsigyvenę moters sieloje jie gali sukelti depresiją.
Toji savo ruožtu slopina kūniškųjų malonumų geismą. Įveikti šią būseną nėra paprasta, kartais prireikia ir specialistų pagalbos. Iš kur gimsta baimė ir vienatvės jausmas? Iš nesugebėjimo priimti savęs tokios, kokia esi.
Šviesioji pusė: sielos aiškumas, gyvenimo pilnatvė, laisvumas
Jeigu prie štai buvęs periodas moteriai buvo sėkmingas, šie metai bus kupini gyvenimo pilnatvės, aiškumo ir laisvumo.
Kai moteris be didelių išgyvenimų priima kūno pokyčius, šis jai „atsako“ pojūčiais... paprastais, natūraliais, bet labai stipriais. Taip paprastai ir laisvai ateina vėl pateka seksualumo saulė. Jeigu moteris nebebijo savo amžiaus, ji gali išgyventi atgimimą, pajusti pasitikėjimą savimi ir gyvenimo jėgą.

55+: išsipildymas
Kvaila būtų tvirtinti, kad 65-erių metų moteriai kūnas nesuteikia jokių problemų. Tačiau seksualiniai troškimai jai suteikia gyvybingumo. Ir jeigu moteris gyvena aktyvų seksualinį gyvenimą, kūnas jai gali padovanoti netikėtą dovaną – pomenopauzinius orgazmus.
Seksualinė energija tokiais momentais sukoncentruota į malonumus. Seksualumas šiuo periodu jau neturi santykių užmezgimo ar sudėtingų psichologinių žaidimų su partneriu tikslo. Jeigu moteriai pavyko prieš tai buvusiu periodu „susidraugauti“ su jos vidiniais ir išoriniais pokyčiai, dabar ji vėl pasiruošusi skleisti seksualumą.

Tamsioji pusė: depresija, vienatvė, abejingumas
Jeigu gyvenimas ant kūno ir sieloje palieka randų, tamsi depresijos antklodė gali užkloti moterį. Seksualumas uždaromas į archyvą, o mintis, kad žydėjimas dar įmanomas, atrodo absurdiška. Depresija serganti moteris mato tik tai, kaip į blogąją pusę pasikeitė jos kūnas. To rezultatas – visiškas abejingumas, atsiribojimas nuo gyvenimo, emocijų nebuvimas...

Šviesioji pusė: dvasingumas, laisvės pojūtis
Rūpintis savo kūnu, būti atvirai seksualumui, leisti sau šį malonumą – gyventi... Visa tai gali moteriai suteikti pasitikėjimo gyvenimu, kuriame visada yra vietos troškimams. Jie padeda geriau suvokti save ir tai, kokią vietą moteris užima gyvenime. Jausdamasi laisva vyresnė nei 60-ies metų senjorė gali mėgautis sekso teikiamais malonumais ir jausti pilnatvę.

Į viršų