2013-07-11 06

Dažnai jaunieji vestuvinių žiedų vidinėje pusėje graviruoja vardus ir vestuvių datą.
Linos ABROMAVIČIENĖS nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Kiekvieną vasarą padaugėja santuokų – tai metas, kai jaunieji mėgaujasi švente gamtoje. Vestuviniai drabužiai, gėlės ir žiedai – pagrindiniai šventės atributai. Ruošiantis lemtingam žingsniui gyvenime ypač svarbu išsirinkti tinkamus ir širdžiai mielus vestuvinius žiedus. Daugelis vestuvinius žiedus nešioja visą gyvenimą, nors kai kurie, minėdami vestuvių jubiliejines metines, juos keičia naujais. Šių metų vestuvinių žiedų tendencijos, pasak vieno Šiaulių mieste įsikūrusio juvelyrikos salono vyriausiosios pardavėjos Lauros Siniutos, sugrįžo prie tradicinės formos aukso žiedų. Beveik 80 procentų jaunųjų renkasi tokius pat žiedus, kokius pirko jų tėvai ir seneliai.

Madingiausi – balto aukso
Kiekvienais metais juvelyrai pristato įvairiausių modelių vestuvinius žiedus – su spalvotaisiais akmenimis, ažūrinius, raižytus, keisčiausių formų, bet klasika nuolat madinga. Kuklus santūrumas, švarios formos ir kokybė - populiariausia ir tarp šiuolaikinių jaunavedžių. Tokiuose žieduose galima įamžinti ne tik mielą užrašą, bet ir pirštų atspaudus, o jaunosios žiedelį papuošti vienu ar keliais briliantais. Auksas išlieka pagrindiniu vestuvinių žiedų metalu ir mieliausiai šiemet jaunieji renkasi balto aukso žiedus.
Vestuviniai žiedai įprastai nešiojami kasdien, todėl norisi iš vestuvinių žiedų gausos išsirinkti tinkamą. Pasak L. Siniutos, šią vasarą madingiausi – klasikiniai balto aukso vestuviniai žiedai. „Dauguma klientų ateina apsisprendę pirkti klasikinius aukso žiedus. Madingiausi – 5-7 milimetrų pločio žiedai. Kadangi atsisakoma įvairiausių raižinių, akučių ir kitų pagražinimų, platesnį žiedą renkamasi dėl grožio ir prabangos“, - sako L. Siniuta.

Galima dekoruoti
Vestuvinių žiedų yra pačių įvairiausių: plačių, plonų, išraižytų, su ornamentais, deimantukais ir inicialais, įdomiais supynimais, matinių ir blizgių, apvalių ar net kvadratinių. Modernūs, klasikiniai, individualiai pagaminti ar iš katalogo užsakyti žiedai ne visada patogūs nešioti. Pernai ypač madingi buvo matiniai, grubaus paviršiaus vestuviniai žiedai, žiedai „pynutės“ ir kelių skirtingų aukso spalvų žiedai. Bet svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad gražus žiedas nėra amžinas. Raižytas, ornamentuoto reljefo žiedas nusitrina. Pasak L. Siniutos, įsigijus klasikinius žiedus juos vėliau galima lengvai dekoruoti, didinti ar mažinti. Įmantrius juvelyrinius dirbinius, kuriuos pasirenka jaunavedžiai, dažniausiai pamažinti ar padidinti net neįmanoma. Todėl prieš renkantis vestuvinius žiedus, reikėtų gerai apgalvoti. „Klasikiniai žiedai, kai nusibosta, lengvai išgraviruojami, galima įstatyti akutes, ko negalima padaryti jau išpuoštiems žiedams. Tai – klasikinių žiedų privalumas. Be to, jei po daugelio metų atsibosta klasikiniai žiedai, juos galima pakeisti kitais – prabangesniais, gražesniais“, - aiškina L. Siniuta.

Prabangos simbolis
Prieš kelerius metus grįžo plačių žiedų mada. „Protingiausias pasirinkimas būtų lygaus paviršiaus vestuvinis žiedas – jis visada bus toks pats, jo nereikės po kelių metų restauruoti. Tačiau lygus žiedas labiau susibraižo, nors tai nėra esminis skirtumas“, - sako L. Siniuta.
Nors klasikinis platus žiedas savo išore yra labai paprastas ir panašus į auksines rinkeles, iš tiesų jis skiriasi nuo prieš kelias dešimtis metų gamintų modelių. Pirmas skirtumas – proporcijos. Anksčiau žiedo storis būdavo apie pusę milimetro, o dabar – apie pusantro. Žiedai tapo masyvesni, o dėl to ir sunkiau sulankstomi. Turbūt ne kartą matėte vaizdelį, kaip vestuviniu žiedu vyrai atidaro alaus butelius – šios išdaigos dabar jau nebeįmanomos. Taip pat jaunavedžiai renkasi platesnius žiedus – moterys 4, o vyrai ir 6 milimetrų pločio. „Platus žiedas atrodo prabangiau, nes jame daugiau aukso ir lengviau pastebimas ant rankos. Kadangi dabar madingiausi platūs balto ar geltono aukso vestuviniai žiedai be jokių papuošimų, kuo žiedas platesnis, tuo jis prabangesnis“, - sako juvelyrikos dirbinių pardavėja.

Svarbiausia – patogumas
Kitas svarbus reikalavimas vestuviniams žiedams – patogumas. Dabar gaminami žiedai be aštrių kampų. Pasak L. Siniutos, svarbiausia, kad žiedas patogiai priglustų prie piršto ir lengvai nešiotųsi. „Kiekviena pora rinkdamasi vestuvinius žiedus matuojasi, kad būtų patogu juos nešioti. Šiuolaikiniai žiedai gaminami su komfortiniu žiedo vidumi. Komforto zona – tai išgaubimas vidinėje žiedo pusėje, kad mažiau spaustų ar briaunomis remtųsi į pirštą, o užapvalinti galai labiau apsaugotų patį žiedą. Tokį žiedą sunkiau subraižyti, jis mažiau pažeidžiamas, nes neturi briaunos“, - aiškina L. Siniuta.

Į viršų