Intensyviai ieškoma rėmėjų sovietmečiu suniokotiems Vilniaus šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios vargonams atkurti.

Skaičiuojama, kad istorinių vargonų, kuriuos pastatė garsus XIX a. vargonų meistras Juozapas Radavičius, restauravimo darbai kainuos 2 mln. litų.
"Tai viena iš svarbiausių Vilniaus šventovių, galima sakyti, Vilniaus architektūros perlas. Labai norėčiau, kad atsirastų žmonių, kurie susidomėtų šitų vargonų atstatymo idėja. Nors instrumento dalys ir jo prospektas yra išlikę, bet sprendžiant iš to, kiek reiktų lėšų jiems atstatyti, manau, kad šitie vargonai yra labai žvėriškai sugadinti", - sakė Bernardinų bažnyčios atkūrimo mecenatų Radavičių ir Rodovičių giminės atstovas Žilvinas Radavičius.
Svarstydamas, kas galėtų restauruoti istorinius vargonus, Ž. Radavičius neabejojo, kad Bernardinų bažnyčiai būtų rastas tinkamas restauratorius. "Broliai pranciškonai yra žmonės su charakteriu, griežti savo sprendimuose, netoleruoja pigių, nekokybiškų dalykų. Tai galima spręsti ir iš aukšto lygio restauravimo ir remonto darbų, kurie šioje bažnyčioje jau padaryti", - užsiminė mecenatų giminės atstovas.
Nors sovietmečiu suniokoti Bernardinų bažnyčios vargonai buvo ne pirmieji šioje bažnyčioje (pirmuosius 1765-1766 m. pastatė žymus Vilniaus vargonų meistras Mikalojus Jansonas), XIX a. pabaigoje sukurtas J. Radavičiaus instrumentas laikytas vienu geriausių Vilniuje.
Dviejų manualų, pedalų, 30 registrų vargonai taip pat beveik neišliko - 1948 m. bažnyčia buvo uždaryta, vargonų vamzdžiai iš alavo ir švino lydinio dingo, liko tik cinko skardos prospektiniai vamzdžiai, dalis medinių bei keletas kitų registrų vamzdžių. Griežykla ir traktūra irgi buvo sugadinta, išliko tik oro skirstymo dėžės ir dumplės.
Kiek geriau išliko gražiai drožinėtas, skulptūromis puoštas vargonų prospektas, sukurtas dar pirmiesiems M. Jansono vargonams XVIII a. antroje pusėje, rokoko stiliaus vyravimo laikotarpiu. Pasak paveldo specialistų, nors prospekto puošyba jau rokokinė, tačiau jo struktūra ir proporcijos dar barokinės. Teigiama, kad jis beveik identiškas Linkuvos bažnyčios vargonams (1764-1774), kuriuos pastatė tas pats vargonų meistras M. Jansonas.
Pasak restauratorių, vargonų atkūrimo darbas yra labai sudėtingas - būtina ne tik atkurti dingusias detales, bet prieš tai ištirti, kaip buvo pagamintos senosios, dar išlikusios vargonų dalys, kurias irgi reikės kruopščiai restauruoti. Atkuriant vargonus dirba ne tik restauratoriai, bet ir senųjų instrumentų istorijos tyrinėtojai, staliai, metalo ir akustikos specialistai.
Tikimasi, kad pavykus surinkti reikiamas lėšas Bernardinų bažnyčios vargonai visu grožiu galėtų sugausti iki 2020 metų.

Į viršų