2014 metais pasaulis minės Europą dalijusios geležinės uždangos kritimo 25-ąsias metines. Europos skaitmeninės bibliotekos Europeanos projekto „Europeana 1989" tikslas – sukurti gyvybingą, asmeninių patirčių kupiną 1989 metų, kai Europoje vyko ypatingi politiniai ir socialiniai virsmai, paveikslą naujoje interneto svetainėje www.europeana1989.eu .

Jūsų istorija yra svarbi!
Tarp įspūdingiausių 1989 m. įvykių – Baltijos kelio akcija Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Rugpjūčio mėnesį visi kviečiami į prisiminimų apie Baltijos kelią ir 1989 metus rinkimo dienas - Vilniuje: rugpjūčio 9–10 d. nuo 10 iki 18 val. Lietuvos Respublikos Seimo II rūmų fojė, Panevėžyje rugpjūčio 13 d. 10-18 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje (Respublikos g. 14).
Prisiminimų rinkimo dienų rengėjai: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka.
Visi kviečiami prisiminimų rinkimo dienomis pasidalyti savo asmeniniais prisiminimais ir jų materialiais liudijimais – nuotraukomis, suvenyrais, vaizdo ar garso įrašais, laiškais, plakatais, skelbimais, savilaidos laikraštėliais, kitais rašytiniais dokumentais, išlikusiais to meto kasdienio naudojimo daiktais – tuo, kas iki šiol guli jūsų stalčiuose ir mena 1989-uosius. Svarbu viskas – šios detalės kuria gyvą istorijos paveikslą.
Visi prisiminimai ir atsinešti daiktai bus užregistruoti, aprašyti ir suskaitmeninti: jie atsidurs virtualiame 1989 m. Europos žemėlapyje, o originalai bus grąžinti. Tai bus proga pamatyti, kaip kuriamas unikalus skaitmeninis archyvas, ir patiems prie to prisidėti. Taip pat bus galima su sužinoti, kaip savarankiškai įkelti į projekto interneto svetainę www.europeana1989.eu savo prisiminimus.
Rugpjūčio 23–24 d. prisiminimų apie Baltijos kelią rinkimo dienos vyks Rygoje, rugpjūčio 30–31 d. – Taline. Baltijos kelio atkūrimo akcijos ambasadoriais tapo prof. Vytautas Landsbergis (Lietuva), Sarmīte Ēlerte (Latvija) ir Tunne Kelam (Estija).

Parengė Laima TRUMPYTĖ

Į viršų