Rugsėjo 9-ąją minėjome Tarptautinę grožio dieną. Ši diena pasaulyje pradėta minėti nuo 1995 metų, Tarptautinio estetikos ir kosmetologijos komiteto „Sedesko“ iniciatyva. Grožiui puoselėti skirtais renginiais bei grožio konkursais Tarptautinė grožio diena nuspalvinama daugelyje pasaulio šalių. Ypač populiaru šią dieną rengti pasaulio gražuolių konkursus. Būtent šios dienos proga rekomenduojama moterims apsilankyti pas savo kosmetologus ir pasimėgauti šių specialistų daromais „stebuklais“.

Lina ABROMAVIČIENĖ

Kosmetika buvo skirta kilmingiesiems
Šiuolaikinėms moterims jau tapo įprasta kasdieniniame gyvenime naudoti kosmetikos priemones, tačiau kosmetikos priemonės egzistavo ir seniau. Žodžio kosmetika sąvoką sugalvojo graikai. Išvertus iš graikų kalbos žodis kosmetika reiškia „gražinimo menas“. Seniau kosmetikos sąvoka buvo suprantama ir kaip sveikatos saugojimas, trūkumų šalinimas bei kūno grožio tobulinimas.
Manoma, jog pirmosios kosmetikos priemonės atsirado Egipte. Istoriniuose šaltiniuose yra užfiksuota, jog net prieš 5 000 metų Egipto moterys jau dažė plaukus, lūpas, pudravo veidus.
Egipte buvo gražinamos ne tik moterys, bet ir mumijos bei dievų statulos – jos buvo puošiamos įvairiais dažais bei jų mišiniais. Kadangi kosmetika prilygo gražinimo menui, ši privilegija Egipte buvo suteikiama tik faraonams bei princams. Istoriniuose šaltiniuose teigiama, jog net legendinė Kleopatra turėjo parfumerijos fabriką. Vėliau buvo rasta dar išlikusių kosmetikos priemonių.
Egipto moterys dažniausiai naudojo kosmetikos priemones, pagamintas iš avies taukų, alyvų aliejaus, kadagio, razinų, aromatinių sakų, smulkintos kreidos. Net pati Kleopatra turėjo įvairiausių grožio paslapčių bei ritualų, tokių kaip: maudynės asilės pieno vonioje, specialus kremas iš smulkintos kreidos tam, kad oda būtų minkšta ir švelni. Iš jūros moliuskų egiptiečiai pasigamindavo net šviečiančių dažų. Senovės Romoje buvo naudojami dantų milteliai, balikliai veidui, muilas, dažantis plaukus, aliejaus losjonas su pienu, kremai veidui su palmių aliejumi bei aliejai rankoms su mėtomis. Senovės Romoje buvo labai populiaru apvesti akis juodais pieštukais bei suodžiais. Yra duomenų ir apie tai, jog romėnės tikėjo, kad dažnas veido prausimas – tikroji grožio paslaptis ir jį prausdavo net po 70 ir daugiau kartų per dieną.

Dėmesys grožiui
Priešingai nei Egipte, Graikijoje didesnis dėmesys buvo skiriamas ne dekoratyvinei kosmetikai, bet kūno priežiūrai bei odos puoselėjimui. Graikai labai vertino grožį ir jį laikė svarbiausia savybe drauge su sveikata. Senovės Graikijoje kosmetikos bei parfumerijos priemones naudojo ne tik moterys, bet ir vyrai. Kiekviename pasaulio kampelyje kosmetiką naudojo skirtingai. Pavyzdžiui, Tolimuosiuose Rytuose gyvenančios moterys stengėsi kosmetikos priemonėmis paslėpti įgimtą odos gelsvumą.
Naujaisiais amžiais ypač daug dėmesio buvo skiriama veido pudravimui. Nepaisant to, kad buvo skiriamas dėmesys grožiui, asmens higiena buvo visiškai pamiršta, todėl plito įvairios ligos.
Tiesa, kosmetikos priemonės buvo vertinamos ne visada, Viduramžiais kosmetiką naudojančios moterys ir merginos buvo laikomos palaido elgesio. Kosmetikos priemonės labiau pradėtos vertinti tada, kai jas imta naudoti filmų kūrimo metu tam, kad aktorių veidai būtų gražesni bei išraiškingesni.

Beribės šiuolaikinės kosmetikos galimybės
Mokslininkų teigimu, šiuolaikinė kosmetika yra mažiau kenksminga nei Viduramžių ar Renesanso laikotarpiais, nes tada labai dažnai kosmetikos gaminiuose buvo galima aptikti švino, gyvsidabrio, o naudojamas blakstienų tušas dažnai sukeldavo įvairias akių problemas ar net aklumą. Šiuolaikinėms grožio paslaugoms naudojama kosmetika gaminama žymiai kokybiškiau. Kiekvienas naujas produktas yra kruopščiai testuojamas, bandomas, tad jį perkančios merginos ir moterys gali būti ramios.
Galime tik pasidžiaugti, jog dabar kosmetikos priemonių įvairovė didelė. Moterys gali rinktis patinkamus lūpų dažus ir blizgius, blakstienų tušą, akių šešėlius, lūpų bei akių pieštukus, makiažo pagrindą, kompaktines bei skystas pudras, skaistalus ir kitas priemones. Vis labiau tampa populiaru naudoti ekologišką kosmetiką. Nors atrodo, kad moterys turi viską, apie ką senovėje buvo galima tik pasvajoti, tačiau kosmetikos gamintojai vis dar turi fantazijos.

Į viršų