2014-02-13 03

Natūralios kosmetikos gamintoja D. Lupandina sako, jog tereikia pradėti naudoti kokybišką kosmetiką, kad veido oda atsigautų.
Asmeninio archyvo nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Kiekvienas svajojame apie išpuoselėtą savo išvaizdą, sveiką veido odą, žvilgančius plaukus, tačiau daugumai tenka dažniau susidurti su problemomis, kurios niekada neišnyksta – skilinėja plaukai, atsiranda pleiskanų, veido oda greit išsausėja. Natūralios kosmetikos gamintoja Dovilė Lupandina sako, jog tereikia pradėti naudoti kokybišką kosmetiką, kad veido oda atsigautų. Dauguma kosmetikos priemonių tik užmaskuoja esamus trūkumus, o natūrali kosmetika šalina problemos židinį, todėl ir rekomenduojama ją naudoti.
- Kodėl nusprendėte pradėti gaminti natūralią kosmetiką, kas turėjo įtakos šiam jūsų sprendimui?
- Pradžia buvo netikėta ne tik man pačiai, bet ir mano artimiesiems. Niekas negalvojo, kad pradėsiu gaminti kosmetiką, nes pagal išsilavinimą esu ekonomistė. Gimė dukrytė ir ji buvo labai alergiška, todėl pradėjau ieškoti priemonių, kurios padėtų nuslopinti alergiją. Pradėjau domėtis natūralia kosmetika. Po pusės metų jau pradėjau maišyti pirmąjį kremą. Kuo toliau, tuo labiau domėjausi apie natūralią kosmetiką, apie aliejus, vaškus, kaip jie tarpusavyje dera, ką galima sumaišyti, kad rezultatas būtų geras. Po poros metų aplinkiniai pradėjo skatinti sakydami, kad kosmetikos gaminiai patinka žmonėms, todėl reikia jais dalytis ir su kitais. Pirmieji kremai buvo gaminami šeimai, sesei, draugėms, anytai ir tik vėliau kitiems. Taip ir pradėjau šį verslą. Dabar ketinu siekti išsilavinimo, kad mano sukauptos žinios apie natūralią kosmetiką būtų patvirtintos diplomu. Tačiau Lietuvoje tokių galimybių nėra.
- Ar natūralios priemonės turi gydomųjų galių, kuo jos skiriasi nuo kitų kosmetikos priemonių?
- Natūrali kosmetika niekada nemaskuoja esamo rezultato, o gydo esamos problemos priežastį. Vieną kartą pasitepus natūraliu kremu žmogus neatjaunės, raukšlės neišsitemps. Reguliariai naudojant kokybiškus kremus galima pastebėti, jog nepageidaujami šalutiniai reiškiniai išnyksta ir problema nebegrįžta, nes yra panaikinama pati problemos priežastis. Tik po ilgesnio laiko žmogus pajaučia, kad nebeturi pleiskanų, sausos odos ir kitų problemų, kurios galbūt kamavo ilgą laiką.
Kasdien naudojama natūrali kosmetika geba visiškai atstatyti veido odą, plaukus į normalią būklę. Tada nebereikia gydyti – telieka kasdienė priežiūra. Tačiau senatvė – natūralus procesas, todėl natūrali kosmetika jos nepaslėps. Mano manymu, geriau brandi, sveika ir švytinti oda nei paslėptos raukšlės ir daug odos problemų.
- Ar įmanoma naudoti vien tik natūralias priemones?
- Nereikia sugrįžti į akmens amžių ir antakius piešti anglimi, nes kiekviena šiuolaikinė moteris turi būti pasitempusi. Ne viskam yra 100 proc. alternatyvos, tačiau didžiąją dalį kasdien naudojamų priemonių galima keisti natūraliomis. Visos spintelės kosmetikos priemonių nereikia, kad oda būtų sveika, svarbu atsirinkti tinkamiausias.
- Nuo ko pradėti, renkantis natūralią kosmetiką namuose?
- Manau, reikėtų pradėti nuo natūralių prausimosi priemonių. Vietoj dušo želės rinktis rankų darbo muilą, natūralesnius veido prausiklius, šampūnus. Vėliau galima pradėti naudoti natūralias molio kaukes, skirtas veidui. Palengva patarčiau išbandyti ir natūralius kremus, tačiau nedideliais kiekiais, kol atrasite tinkamiausią. Kasdieniai priežiūrai užtenka vieno gero kremo veidui, vieno - kūnui ir lūpų balzamo.
- Ar visuomet natūralios kosmetikos kaina atitinka kokybę?
- Dažnai žmonėms sunku tai suprasti, ką pirkti, nes vyrauja nebūti mitai, prisideda ir komercijos pinklės kartu su reklama. Žodžiai „natūralu“ ir „ekologiška“ tampa labai skirtingi. Vienų gamintojų galima įsigyti kosmetikos tikrai nebrangiai, o kitų - vien už vardą ir ekologiškos produkcijos sertifikatą galima sumokėti labai daug. Svarbu žinoti, ką perkame ir rinktis ne įmonės vardą, o kokybišką produktą.
- Ar natūrali kosmetika visiems prieinama? Juk dauguma aliejų labai brangūs.
- Kartais įsigyti gerą natūralų kremą kainuoja mažiau nei surinkti kolekciją prastesnių iš prekybos centrų. Žinoma, namuose gaminant mažą kiekį, gali kainuoti brangiai, nes vieno kremo gamybai yra naudojama daug ingredientų.
- Ar egzistuoja mitas, kad natūrali kosmetika greit genda ir dažniausiai ją reikia laikyti šaldytuve?
- Kosmetikos priemonės, kurios yra gaminamos be vandens – aliejiniu pagrindu, gali išsilaikyti net porą metų. Tačiau kremai su vandeniu ir natūraliais konservantais išsilaiko tik 3-5 mėnesius. Tačiau to pakanka. Juk nereikia kremą laikyti dvejus metus spintelėje. Geriau įsigyti jo mažą kiekį. Tie gamintojai, kurie rekomenduoja savo gaminius laikyti šaldytuve, į kremus nededa konservantų. Tačiau gal tai daugiau reklaminė priemonė, nes yra ir nekenksmingų bei leistinų naudoti konservantų. Tikriausiai nėra malonu ant veido tepti šaltą kremą. Kitas mitas yra, kad natūrali kosmetika būtinai atrodo tamsiai žalia, ruda ar dar kitokia. Tačiau natūrali kosmetika gali atrodyti estetiškai ir būti patogi naudoti. Gerai apskaičiuotas ir kokybiškas kremo receptas turi daugiau gerųjų savybių - lengvai geriasi į odą.
- Ar kremo gamyba sudėtinga, o gal yra būdų, kaip patiems pasigaminti kremą namuose?
- Moteris, jei turi receptą ir sugeba gaminti maistą, tai ji pagal receptą sugebės pasigaminti ir kremą. Pats kremo gaminimo procesas nėra sudėtingas, turint kokybiško kremo receptą. Tačiau svarbu žinoti, kad kokybiško kremo iš 2-3 ingredientų niekada nesumaišysime. Reikia daug ir specifinių priemonių, kurias sumaišius gaunamas puikus ir kokybiškas kosmetikos produktas. Tačiau namuose patogiau naudoti įvairius aliejus. Aš visiems sakau, kad taukmedžio sviestas, kuris maitina ir atstato odą, turėtų būti kiekvienuose namuose. Šį sviestą galima naudoti ir sausam veidui, nors labiau tinka kūno drėkinimui. Taukmedžio sviestas yra tikras karalius, tinkamas naudoti ir vaiko odos priežiūrai, todėl, kartoju, kad jis reikalingas ir būtinas kiekvienai šeimai. Yra ir daugiau gana universalių ir visiems tinkamų aliejų - tai jojobos, migdolų, kokosų, argano, avokado, kokosų. Ypač plaukams tinkami argano, avokado, kokosų aliejai. Taip pat rekomenduočiau namuose turėti molio miltelių, iš kurių galima pasigaminti veido kaukes. Molio milteliai sumaišyti su vandeniu – puiki valanti veido kaukė. Jei į kaukę įlašinsite lašelį aliejaus ar pieno miltelių, kaukė ne tik valys, bet ir drėkins bei maitins odą.
- Jei taip paprasta gaminti kosmetiką namuose, kodėl daugelis moterų mieliau ją perka?
- Nėra sudėtinga susimaišyti kremą, tačiau ne kiekvienas sugeba maistą gaminti, kojines megzti ir bulves auginti. Todėl kiekvienas renkasi, kokią nori kosmetiką naudoti. Veido kaukę iš molio tikrai verčiau patiems pasigaminti nei eiti ir pirkti iš parduotuvės, tačiau kremą ne kiekvienam išeis pasigaminti iš karto. Moteris namuose turi turėti keletą aliejų ir priemonių veido kaukei pasigaminti, tačiau kitus natūralius gaminius, kurių gamybai reikalinga daugiau žinių, gali įsigyti. Vieną kartą užsitepus sintetinio kremo oda nenusilups, kaip ir žmogus nenumirs, jei kartą pavalgys greito maisto restorane, tačiau jei tai kartosis, reikia pagalvoti, kaip atrodysite po 5-10 metų. Jei dabar moteris rinksis natūralią kosmetiką, ji gražiai atrodys ir po kelių metų.
- Ar natūrali kosmetika gali sukelti alergiją?
- Gali. Juk kiekvienas mes galime būti alergiški vieniems ar kitiems produktams. Pavyzdžiui, natūralus medus, ne kiekvienas gali jį valgyti ar tepti. Gali būti, kad kosmetikos priemonė bus labai gera vienam, o netinkama kitam, todėl visuomet reikia įsitikinti, kad priemonė tinkama.
- Kaip vertinate tuos atvejus, kai moterys naudoja brangius natūralius veido kremus, o ant jų tepa pigias ir nekokybiškas kremo pagrindo pudras ir kitas priemones?
- Jei moteris gali be makiažo pasirodyti gatvėje, nes ji turi sveiką odą ir gražius sveikus plaukus, tuomet tik galime pasidžiaugti, bet daugelis savo veidą slepia pigiomis priemonėmis. Pasitaiko daug atvejų, kai moteris puošiasi prastesniais drabužiais, nors vaikšto ypač prabangiais kailiniais. Taip yra ir su kosmetika. Kiekvienas pasirenkame, kam teikti pirmenybę.
- Į ką patartumėte atkreipti dėmesį tiems, kurie kosmetikos priemones perka prekybos centruose. Gal yra būdų, kaip iš blogybių atsirinkti geresnį produktą?
- Yra daug kenksmingų odai ingredientų, tačiau jų visų niekas negali atsiminti. Perkant kosmetiką galima atsižvelgti į jos tinkamumo naudoti laiką. Kuo jis ilgesnis, tuo produktas turi daugiau kenksmingų medžiagų. Labiausiai reikėtų vengti parabenų prausimosi priemonėse, vengti produktų, kuriuose yra sulfatų. Tai, ko gaminyje yra daugiausia, yra etiketės pirmoje pusėje, todėl į tai ir reikia atkreipti dėmesį. Jei minimi naftos produktai, produktas turi daug sintetinių priemonių. Geresni tie, kurių sudėtyje yra natūralių aliejų, sviestų ir vandens. Jei šampūnas galioja penkerius metus, reikėtų pagalvoti, koks ten yra įdėtas konservantas, kuris penkerius metus „užmušinėja“ visas naudojimo metu patekusias bakterijas.

2014-02-13 08

Pasak D. Lupandinos, natūrali kosmetika nemaskuoja odos problemų, tačiau gydo esamos problemos priežastį.
Asmeninio archyvo nuotr.

 

Į viršų