Kadangi pavasarį saulė aktyviausia, jau kovo mėnesį galima pradėti baimintis dėl atsirandančių strazdanų. Po žiemos veido oda dažniausiai būna išsausėjusi, neretai sudirgusi ir jautri. Pasak dermatologų, pirmieji aktyvūs saulės spinduliai pavasarį labai kenkia veido odai – ypač tų žmonių, kurių veido oda jautri ir linkusi kaupti strazdanas. Nors strazdanų atsiradimui įtakos turi ir genai.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Žmonės, turintys tam tikro pigmento, kuris reaguoja su saule, labiausiai ją pritraukia, todėl jų veidus ir puošia strazdanos. Kartais bėgant metams atsiranda polinkis strazdanoms kauptis. Bet kuriuo atveju, norintys neturėti strazdanų, pašvietus saulutei turėtų stengtis išvengti tiesioginių saulės spindulių, saugantis nuo jų įvairiais kremais ar galvos apdangalais. Nesaikingai deginantis saulėje ar lankantis soliariume, didinama tikimybė strazdanoms atsirasti. Pasak dermatologų, strazdanos – tai organizmo apsauga ir reakcijos į ultravioletinius saulės spindulius rezultatas. Nors strazdanos nėra pavojingos, dažnai moteriai ar paaugliams jos nepatinka, todėl norima jas pašalinti.

Strazdanos dažniausiai paveldimos
Medikų teigimu, strazdanos – tai pigmentinės dėmės, kurios yra įgimtos, paveldimos. Jų atsiranda vaikystėje, maždaug nuo trejų metų. Į strazdanas panašios ir kitos pigmentinės dėmės – šlakai. Šios dėmės atsiranda smarkiai nudegus saulėje. Strazdanos paprastai nusėja veido, rankų odą, o šlakų atsiranda tose vietose, kurios buvo smarkiai nudegusios saulėje, pavyzdžiui, ant nugaros. Gydytojų teigimu, strazdanos ir šlakai išlieka visą gyvenimą ir savaime neišnyksta, tik strazdanos žiemą gali tapti ne tokios pastebimos, o vasarą, kai žmogus dažniau būna saulėje, jos pasidaro ryškesnės ir matomesnės. Tai priklauso nuo žmogaus odos tipo.
Medikai teigia, kad strazdanų ar pigmentinių dėmių gali atsirasti ir dėl kepenų, inkstų, tulžies pūslės sutrikimų, ypač jei jų atsiranda prie lūpų. Kosmetologų teigimu, ultravioletiniai saulės spinduliai skatina strazdanų išryškėjimą, bet strazdanos gali išryškėti net ir nebūnant saulėje. Strazdanos ir pigmentinės dėmės gali išryškėti ir apsilankius soliariume, nuo kosmetikos priemonių, taip pat nuo kai kurių vaistų, pavyzdžiui, tepalų spuogams gydyti. Odos jautrumas saulei padidėja geriant antibiotikus. Besilaukiančių moterų odos pigmentacija paryškėja dėl hormoninių organizmo pokyčių. Odos pigmentaciją gali išryškinti ir kontraceptinės tabletės.

Nebūtina naikinti strazdanų
Strazdanų ir šlakų nebūtina naikinti, nes tai tik kosmetinė problema. Tačiau jei strazdanos ir šlakai neleidžia ramiai gyventi, rusvas odos dėmes galima naikinti augalinėmis balinamosiomis medžiagomis: kremais, kurių sudėtyje yra daug vitamino C, įvairiomis vaisių rūgštimis, petražolių arba vynuogių ekstraktais. Kosmetologai įspėja, jog tai ilgas ir kantrybės reikalaujantis procesas, neduodantis greito rezultato. Kremais odą reikia tepti net iki trijų mėnesių. Taip pat medikai primena, jog nereikia pamiršti apsauginių kremų nuo saulės. Jeigu nenaudosite apsauginių kremų, balinamosios priemonės neturės jokio poveikio. Jei jokios priemonės neefektyvios, strazdanas įmanoma panaikinti specialiu lazeriu, kuris nuo odos paviršiaus šalina pigmentą.

Galima pašviesinanti erzinančias dėmes
Yra begalės įvairių augalų, kurie pasižymi balinamuoju poveikiu. Petražolės, citrina, agurkai, raudonieji serbentai, kiaulpienės ir daugelis kitų švelniai išbalins jūsų odą. Reguliarios kaukės, kurias galima pasigaminti namų sąlygomis – tai dar vienas atsakymas į klausimą, kaip atsikratyti strazdanų. Tos moterys, kurios dėl kokių nors priežasčių nenori gaišti laiko augalinių kaukių ruošimui, gali įsigyti jau pagamintų priemonių. Verta pastebėti, kad kosmetika, kurioje yra gyvsidabrio ar vandenilio peroksido, kenkia sveikatai. Prieš naudojimą būtina išsinagrinėti kremų sudėtį. Tačiau patikimiausia priemonė visam laikui atsikratyti strazdanų – tai dermatologija ir kosmetologija. Norint greitai ir efektyviai atsikratyti strazdanų verta apsilankyti pas specialistą. Tik iš pradžių būtina pasikonsultuoti. Vienas veiksmingiausių būdų – cheminis šveitimas. Tai leis per minimalų laiką pašalinti nepageidaujamą odos pigmentaciją be didesnių pastangų.
Naudojant balinamąsias priemones bei namuose pačių pasigamintas kaukes, oda gali tapti sausa, todėl kai kuriais atvejais vertėtų pasirūpinti papildomu odos drėkinimu specialiais kremais. Dermatologai rekomenduoja odos balinimo procedūroms skirti laiko vakare. Nakties metu oda pailsės ir atsigaus. Po kaukės ar kremų naudojimo reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių. Reikia susitaikyti, kad balinamosios kosmetikos naudojimas nesuteiks momentinių rezultatų. Todėl reikės pasisemti kantrybės, kad efektą būtų galima pamatyti po dviejų ar net trijų savaičių.

Į viršų